Plus

Dit was het belangrijkste coronanieuws van 20 april

Afstand op de pont.Beeld © 2020 Elmer van der Marel

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen, problemen rond de ontwikkeling van de corona-app en New York zit misschien nog wel maanden op slot. Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 20 april.

RIVM: 67 sterfgevallen, 75 nieuwe ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 67 meldingen geweest van sterfgevallen door Covid-19. Ook zijn 75 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld. Voor beide cijfers betekent dat een daling ten opzichte van zondag. Het totale dodental komt daarmee op 3751. Zondag werden 83 sterfgevallen gemeld, zaterdag 142. Het totaal aantal mensen dat in een ziekenhuis opgenomen is of is geweest, komt op 9779. Zondag werden 110 nieuwe opnames gemeld, zaterdag 129. Lees verder. 

Minder mensen op ic

 Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 1158. Dat zijn er 18 minder dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op zondag stond de teller op 1176, op zaterdag waren er het 1201 en op vrijdag 1235. “Alle regio’s zijn bezig met plannen maken voor het hervatten van de zorg aan andere patiënten,” aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

‘Voorwaarden voor werken met corona-apps niet voldoende uitgewerkt’

De voorwaarden van de overheid voor de corona-apps waren ‘niet duidelijk genoeg’ en daardoor zijn de zeven voorstellen voor de apps ‘onvoldoende uitgewerkt’. De Autoriteit Persoonsgegevens komt daarom niet met een inhoudelijk oordeel over de apps.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, zegt in een verklaring: “Het is nog maar de vraag of die app er wel kan komen. Natuurlijk zal de AP eventuele voorstellen voor apps opnieuw beoordelen, mocht de overheid dat vragen. Maar alleen als de effectiviteit, de kaders, de plannen en de apps beter uitgewerkt zijn.”

Hard oordeel over appathon

In de Tweede Kamer vallen harde woorden over de appathon van dit weekend waarbij zeven partijen hun corona-app mochten presenteren. “Uithuilen en opnieuw beginnen,” luidt de conclusie van regeringspartij D66.

De producten van de ontwikkelaars bleken nog lang niet klaar voor gebruik. Vooraf was de kritiek al te horen dat minister Hugo de Jong van Volksgezondheid - verantwoordelijk voor het coronadossier - er veel te veel druk op zou zetten.

Honderdduizenden patiënten niet behandeld wegens uitbraak corona

Wegens het coronavirus hebben huisartsen sinds 12 maart 360.000 patiënten minder dan normaal naar het ziekenhuis doorverwezen. Ook zijn behandelingen van naar schatting 290.500 mensen in het ziekenhuis niet doorgegaan na een doorverwijzing. Dat maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag bekend.

Volgens de NZa is het belangrijk dat gezondheidsschade en wachttijden voorkomen worden.

Eerste mondkapjes via de luchtbrug met China aangekomen

Op Schiphol zijn honderdduizenden mondmaskers en tienduizenden isolatiejassen en veiligheidsbrillen uit China aangekomen om hulpverleners te beschermen tegen het coronavirus. Het is de eerste vracht van een veel grotere partij. Deze week moet er in principe iedere dag een soortgelijke lading arriveren.

Overleg tussen sportministers

De sportministers van de EU-landen praten dinsdag in een videoconferentie over de gevolgen van de coronacrisis op de sportsector. Het gaat om een informele uitwisseling van ervaringen en ideeën over hoe in Europa hiermee wordt omgegaan. Martin van Rijn, sinds kort minister van Medische Zorg en Sport in Nederland, slaat de conference call over. Hij laat zich vertegenwoordigen door de directeur Sport van zijn ministerie.

‘Toenemende drukte in winkelstraten’

De drukte in winkelstraten blijft toenemen, ondanks overheidsbeperkingen om het coronavirus onder controle te krijgen. In totaal was het vorige week 1,7 procent drukker dan de week ervoor, becijferde onderzoeksbureau RMC op basis van tellingen van shoppers via speciale sensoren. Vergeleken met een jaar geleden zijn de winkelstraten wel nog altijd beduidend rustiger.

President Brazilië demonstreert tegen virusmaatregelen

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zondag deelgenomen aan een demonstratie in de hoofdstad Brasilia tegen het bevel van diverse gouverneurs om vanwege het coronavirus thuis te blijven. Enkele honderden demonstranten waren op de been vlakbij het hoofdkwartier van het leger. Bolsonaro heeft voortdurend kritiek geuit op de in zijn ogen veel te strenge quarantainemaatregelen van de gouverneurs van onder meer Sao Paulo en Rio de Janeiro. Vrijdag ontsloeg hij zijn minister van Volksgezondheid omdat die de beperkingen steunde. Bolsonaro vindt dat de maatregelen de economie schaden.

New York nog maanden op slot

Het kan nog weken of zelfs maanden duren voordat de metropool New York weer opengaat, zei burgemeester Bill de Blasio maandag. Dat komt volgens hem door een groot gebrek aan coronatests, zelfs nu functionarissen elders de beperkingen op het dagelijkse leven al beginnen terug te draaien.

De Blasio, wiens stad het epicentrum is van de coronacrisis in de Verenigde Staten, zei dat New York honderdduizenden tests per dag zou moeten uitvoeren en dat de ziekenhuisopnames verder moeten dalen voordat de economie wordt heropend.

Wereldwijd

België

Het dodental in Belgie is het afgelopen etmaal met 168 mensen gestegen tot 5828. 62 mensen overleden in een ziekenhuis, 103 in een woonzorgcentrum. In Belgische ziekenhuizen liggen 4920 coronapatiënten, een stijging van 49. Van hen liggen er 1071 op de intensive care. Het aantal patiënten dat moet worden beademd daalde met 21 tot 760.

Denemarken

Denemarken versoepelt de coronamaatregelen. Daar gaan de eerste kleine bedrijven weer open. Het gaat onder meer om kappers, schoonheidssalons en rijscholen.

Duitsland

Het aantal mensen dat de afgelopen 24 uur in Duitsland is overleden door het coronavirus bedraagt 110. Daarmee daalde de toename van het aantal dodelijke slachtoffers voor de derde dag op rij. Zondagmorgen werden 184 doden gemeld, de dagen daarvoor respectievelijk 242 en 299.

In Duitsland mogen vanaf maandag een aantal winkels de deuren weer openen. Het is een eerste stap in de versoepeling van de coronamaatregelen in het land. Het gaat om kleinere winkels met een oppervlakte tot 800 vierkante meter. 

Frankrijk

In Frankrijk is het dodental in de ziekenhuizen en zorginstellingen door coronabesmetting de 20.000 gepasseerd. De nationale gezondheidsdienst meldde maandag 547 nieuwe sterfgevallen. In totaal zijn nu 20.265 Franse patiënten overleden door Covid-19. Alleen in de VS, Italië en Spanje heeft de ziekte meer mensen het leven gekost.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn er in een etmaal bijna 450 coronadoden bij gekomen. Het gaat om de laagste dagelijkse stijging in twee weken. Een paar dagen geleden waren er nog ruim 600 doden.

Het aantal in ziekenhuizen geregistreerde sterfgevallen is inmiddels ruim 16.500, melden de autoriteiten verder.

Het aantal besmettingen nadert de 125.000. Maar de jongste toename van 4676 is aanzienlijk minder dan de stijging van 5850 een etmaal eerder, terwijl er wel steeds meer mensen worden getest.

Italië

In Italië is het aantal nieuwe coronabesmettingen in een etmaal flink afgenomen. De gezondheidsautoriteiten noteerden maandag 2256 nieuwe infecties, de geringste toename in ruim een maand. Zondag waren het er nog meer dan 3000.

Het dodental door Covid-19 steeg met 454 tot 24.114. 

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland versoepelt volgende week de landelijke lockdown die verspreiding van het coronavirus moet voorkomen. Nieuw-Zeelanders krijgen vanaf 27 april weer iets meer vrijheid. Sommige bedrijven en scholen kunnen de deuren weer openen. Ook mogen groepen van maximaal tien mensen weer samenkomen voor bijvoorbeeld bruiloften of begrafenissen.

Noorwegen

Noorwegen, dat zegt het nieuwe coronavirus onder controle te hebben, is maandag begonnen met het openen van kleuterscholen en de kinderopvang na sluiting van een maand.

Rusland

Rusland heeft maandag 4268 nieuwe bevestigde gevallen van het coronavirus gemeld. De voorgaande dag waren dat er 6060. Het totale aantal gevallen in Rusland komt daarmee op 47.121.

In de afgelopen 24 uur overleden 44 coronapatiënten, zei het Russische crisiscentrum. Het aantal doden in Rusland komt daarmee op 405.

Spanje

Het aantal mensen in Spanje dat positief is getest op het coronavirus heeft de grens van 200.000 overschreden. Spanje heeft volgens gegevens van persbureau Reuters het op één na hoogste aantal coronagevallen ter wereld na de Verenigde Staten.

Het dodental in Spanje als gevolg van het coronavirus steeg maandag tot 20.852 vergeleken met 20.453 een dag eerder.

Verenigde Staten

Het aantal mensen in de VS dat de afgelopen 24 uur is gestorven aan de gevolgen van het coronavirus bedraagt 1997. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore op basis van een dagelijkse telling. Daarmee blijft het dodental voor het tweede etmaal op rij onder de 2000. De vorige dag kwamen 1891 inwoners om.

De huidige aantallen liggen fors lager dan de dagen daarvoor. Vrijdag kwamen 3856 mensen om, donderdag daarvoor stierf een recordaantal van 4491 coronapatiënten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden