Dit was de voorouder van de zoogdieren

Nog niet eerder was de evolutionaire stamboom van zoogdieren zo gedetailleerd als nu. Een omvangrijk internationaal onderzoek naar de oorsprong van zoogdieren is donderdag gepubliceerd in Science.

Een artist impression van de hypothetische voorouder van alle placentadierenBeeld Carl Bruell

In het onderzoek zijn de genetische en uiterlijke kenmerken van een subklasse van de zoogdieren onderzocht: de zoogdieren met één placenta of placentadieren. Met behulp van de uitgebreide dataset van de onderzoekers kon een kunstenaar het uiterlijk van de recentste gemeenschappelijke voorouder van alle placentadieren namaken. De placentadieren zijn een diverse groep van zoogdieren waar bijvoorbeeld walvissen, knaagdieren en mensen onder vallen.

T-Rex
Uit het onderzoek blijkt ook dat het ontstaan van de placentadieren van vandaag de dag plaatsvond na de massa-extinctie waarbij de dinosaurussen en 70 procent van al het leven op aarde uitstierf. Knaagdieren en primaten hebben de aarde dus niet gedeeld met de T-Rex, maar ontstonden na de ondergang van de dinosaurussen. Dit spreekt andere hypotheses tegen waarin onderzoekers stellen dat de ontwikkeling van de placentadieren plaatsvond toen prehistorisch supercontinent Gondwana splitstte.

Uiterlijk
Het onderzoeksteam verzamelde genetische informatie uit dna-monsters van levende en uitgestorven zoogdieren. Daarnaast verzamelden ze informatie over de uiterlijke kenmerken van 83 zoogdiersoorten. Elk afzonderlijk kenmerk, denk hierbij aan haarkleur, oorlengte of vachtstrepen, wordt een 'character' genoemd. In dit onderzoek werden 4500 van die afzonderlijke kenmerken gebruikt voor het classificeren van de verschillende diersoorten. Volgens de onderzoekers is er nog niet eerder rekening gehouden met zo veel verschillende eigenschappen.

Reconstructie
'De evolutionaire stamboom is net als het oplossen van een moordzaak. Het verhaal speelde zich af in het verleden en je kan het niet herhalen, maar wel reconstrueren', schrijven de onderzoekers. Met behulp van dna kan is de afstamming van zoogdieren onderzocht. Hierin bestuderen de onderzoekers de dna-codes en hoeveel deze van elkaar verschillen. Met enige kennis van de relatieve leeftijd en deze codes kan zo een stamboom worden gemaakt.

'Assembling the Tree of Life' is een project van the National Science Foundation en heeft als doel om de evolutionaire oorsprong van alle levende dingen te reconstrueren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden