ADE-blog

Dit was Amsterdam Dance Event 2018

De laatste nacht van het Amsterdam Dance Event 2018 is voorbij. Het Parool houdt je in dit blog op de hoogte van alle ontwikkelingen op en rond het festival.

David Guetta en Dimitri Vegas & Like Mike in actie in de Arena tijdens AMF, het grootste festival van ADE Beeld anp
David Guetta en Dimitri Vegas & Like Mike in actie in de Arena tijdens AMF, het grootste festival van ADEBeeld anp

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) zijn 74 aanhoudingen verricht. Daarvan was het overgrote deel, 58 arrestaties, drugsgerelateerd. Verdere details over de aard van de arrestaties en waar de arrestaties zijn verricht gaf de politie niet prijs.

ADE is volgens de gemeente rustig verlopen.

Tijdens het vijfdaagse evenement zijn volgens de gemeente 121 controles uitgevoerd op het dancebeleid. Bij 32 zaken bleken één of meerdere regels niet nageleefd te worden. Bij zeven daarvan ging het over overschrijding van de geluidsnormen. De organisator of horecauitbater is daarop aangesproken en in overleg zijn de zaken opgelost.

Om (geluids)overlast te voorkomen, werden tijdens ADE extra handhavers ingezet en kon er 24 uur per dag melding worden gemaakt. In vijf dagen kwamen er 336 meldingen binnen, ongeveer evenveel als vorig jaar. De meeste meldingen gingen over de nacht van zaterdag op zondag.

De gemeente heeft het verder niet over de incidenten met pepperspray bij vier ADE-feesten.

Onder de vlag van ADE zijn in totaal meer dan 1000 evenementen verspreid over bijna 200 locaties georganiseerd. Op de conferentie maakten dit jaar rond de 600 sprekers hun opwachting voor keynotes, workshops en masterclasses.

ADE trok dit jaar voor het eerst meer dan 400.000 bezoekers, afkomstig uit meer dan 100 landen. Vorig jaar werd ADE bezocht door 395.000 bezoekers, dat was ook al een record.

Het nachtprogramma bestond uit 450 evenementen, overdag waren er ruim 600 evenementen, waarvan deels op de conferentie.

null Beeld anp
Beeld anp

Tijdens ADE organiseerde Awakenings zeven feesten. Gedurende de week konden technofans al genieten van dj’s als Adam Beyer, Joseph Capriati en Joris Voorn.

Het laatste feest wordt gehost door Klockworks, het label van Awakenings-vaste waarde Ben Klock. De Berlijner presenteert voor het tweede jaar op rij zijn concept Photon, gericht op een wisselwerking tussen muziek, licht en architectuur.

Om 06.30 uur klinkt de laatste plaat voor Awakenings. Rond het middaguur is ADE 2018 in zijn geheel ten einde.

Photon in de Gashouder is een wisselwerking tussen muziek, licht en architectuur. Beeld Bart van der Ham
Photon in de Gashouder is een wisselwerking tussen muziek, licht en architectuur.Beeld Bart van der Ham

In de kelder van Paradiso zit de stemming er al in. Nog even en dan gaat ook de grote zaal open en bouwen de ADE-gangers nog één keer een feestje.

Cartel strikte voor deze afsluiter twee van de beste dj’s in het hoekje ‘house en disco’. Hunee, grote man van Amsterdams label Rush Hour, en Motor City Drum Ensemble, discotalent dat zich de afgelopen jaren in de top vestigde, draaien maar liefst vier uur lang rug aan rug.

In de kelder van Paradiso zit de stemming er al goed in. Beeld Bart van der Ham
In de kelder van Paradiso zit de stemming er al goed in.Beeld Bart van der Ham
Paradiso Beeld Bart van der Ham
ParadisoBeeld Bart van der Ham

Geen stampende house of techno op ADE hangover op de NDSM, maar Rock ‘n Roll, ska en wereldmuziek. Twistend op de dansvloer of chillend in het bubbelbad ernaast met een drankje in de hand.

En mocht je nou nog die ene knaller willen scoren die je vannacht op het feestje hebt gehoord dan kan je nog door de bakken struinen op de platenmarkt. Voor de gamefans staan er de ouderwetse computerspelkasten met oa Pacman en Photoplay.

Twisten in de hot tub. Beeld Vincent Smits
Twisten in de hot tub.Beeld Vincent Smits
null Beeld anp
Beeld anp

Omdat Elrow goes to ADE op zaterdag zo snel uitverkocht was, besloot de organisatie nog een feest te organiseren: de ‘Extra Sunday Edition’. In de Kromhouthal kan iedereen die een kaartje heeft weten te bemachtigen vanaf 13:00 uur zijn laatste energie kwijt op de allerlaatste dag van ADE 2018.

Patrick Topping en Joris Voorn worden door veel bezoekers als hoogtepunt van de avond genoemd, maar de aankleding trekt nu al de meeste aandacht. Het thema, Chinese Row Year, is tot in detail doorgevoerd.

Van dansende draken, Chinese lampionnen en goud-rode versieringen tot Buddah’s en vrouwen in kimono’s: aan alles is gedacht. Zélfs aan een dj booth die zich in een tempel bevindt.

Het lijkt een overbodige vraag: is vijf dagen feesten niet te veel van het goede? Het gros vindt van niet. “Ik sta er nog, dus het kan blijkbaar gewoon,” zegt een 27-jarige bezoeker die ‘heus wel wat snoepjes heeft gegeten’ en zijn naam niet genoemd wil hebben.

undefined

Extra Sunday Edition, Elrow goes to ADE Beeld Raounak Khaddari
Extra Sunday Edition, Elrow goes to ADEBeeld Raounak Khaddari

Nog een plek op grote hoogte waar een feestje gebouwd wordt: In de kas op het dak van HoogtIJ heeft feestorganisatie Draaimolen uit Tilburg Bundle of Joy weten te strikken.

Dat is een speciale samenwerking tussen de Keulse dj’s Superpitcher en Barnt. De heren staan voor het eerst samen in Nederland achter de draaitafels. Ze draaien tussen de planten en met uitzicht over Noord een set van tien uur; het begin is loom en chilled-out met veel tribale en oosterse invloeden.

Zo kunnen de feestgangers die langzaam binnendruppelen weer op gang komen met een biertje of een kopje koffie.

Bundle of Joy tussen de planten. Beeld Vincent Smits
Bundle of Joy tussen de planten.Beeld Vincent Smits

Op 16 hoog in de ADAM Toren geven een paar honderd ADE-gangers in The Loft een vervolg aan hun zaterdagnacht. Met uitzicht over Amsterdam en deephouse van Solomun de ideale afterparty. Het is wel een bijzondere setting. Het luxe penthouse oogt huiselijk en is bovendien helemaal licht. De vermoeide, maar vrolijke feestgangers dansen nog tot 19:00 uur door.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Bij drie feesten van het Amsterdam Dance Event is in de nacht van zaterdag op zondag pepperspray gebruikt. De politie verrichte een aanhouding. Lees hier meer.

Hardwell nam afgelopen donderdag met een grote show met het Metropole Orkest in de Ziggo Dome afscheid. Hij zou voorlopig niet meer optreden. Die sabbatical blijkt van korte duur. Afgelopen nacht verscheen Hardwell als mystery guest achter de decks op het feest van zijn eigen label in de Q-Factory. Het publiek reageerde uitzinnig.

Al sinds 14.00 uur zaterdagmiddag wordt er gedanst bij Afterlife in West, en tot 14.00 uur gaan ze door. Het klokje rond dus, dankzij de 24-uursvergunning van Nachtlab.

Of er ook mensen de hele rit uitzitten? Volgens de meeste bezoekers zijn er vast een paar, maar makkelijk te vinden zijn ze niet. Afterlife gaat overigens niet als enige zo lang door: De School, vrijdagavond begonnen, tikt op maandagochtend tien uur de 59 uur aan, non-stop.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Amsterdam maakt zich op voor de laatste dag van het Amsterdam Dance Event (ADE).

Wie op zondag nog niet genoeg heeft gefeest kan uitkateren op het gratis toegankelijke festival ADE Hangover in de NDSM-werf, de afsluiter van het festival. De dj's spelen passende sets bij de zondagssfeer om de kater te verwerken.

Bezoekers konden deze 23ste editie van het ADE op tweehonderd locaties door de hele stad naar optredens. Zo was het Scheepvaartmuseum voor het eerst een ADE-locatie en konden feestgangers ook terecht op Amsterdam Centraal Station.

De drie ADE-feesten die gepland stonden in de Bijlmerbajes werden geannuleerd omdat er problemen waren met de vergunning. Hierdoor kon de veiligheid van bezoekers niet worden gegarandeerd.

null Beeld anp
Beeld anp

Dj Martin Garrix is voor de derde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot de populairste dj van de wereld. Het gezaghebbende Britse tijdschrift DJ Mag onthulde de Top 100 in de nacht van zaterdag op zondag. Op de tweede plek staat het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike. Hardwell, die tijdens ADE zijn laatste show speelde, staat op drie.

Het grootste hardstyle evenement van ADE is van start gegaan in de een uitverkocht Ziggo Dome. De hoofdact, de twee hardstyle-artiesten Willem Rebergen (Headhunterz) en Joram Metekohy (Wildstylez) die samen onder de naam Project One optreden, krijgt haast heel de zaal in beweging. Met een indrukwekkende lichtshow is het duo verwelkomd. En Project One draait vanavond niet alleen eigen nummers: het duo zal later in de nacht met drie andere artiesten van de lineup optreden.

Hardstyle in Ziggo Dome. Beeld Raounak Khaddari
Hardstyle in Ziggo Dome.Beeld Raounak Khaddari

Loeki Tervoert (28) kan niet kiezen tussen ADE en de halve marathon van Amsterdam. Morgen rent ze 21 kilometer, nu staat ze in AFAS Live voor Future Urban Legends. Ik wil ADE niet aan me voorbij laten gaan en ik heb aan mezelf beloofd om in 2018 nog een halve marathon te rennen. Amsterdam is mijn laatste kans om dat doel te behalen. Of ik vroeg naar bed ga? Dat durf ik niet te beloven, maar ik drink in ieder geval geen alcohol."

Loeki Tervoort. Beeld Raounak Khaddari
Loeki Tervoort.Beeld Raounak Khaddari

In AFAS Live treden maar liefst 15 `urban legends¿ op tijdens de tweede editie van Future Urban Legends. Het naar eigen zeggen enige urban feest van ADE komt twee uur na aanvang op gang. Hoewel de zaal nog niet voor de helft gevuld is, trapt Josylvio af met één van zijn bekendste nummers: Ride or Die.

Future Urban Legends, AFAS Live. Beeld Raounak Khaddari
Future Urban Legends, AFAS Live.Beeld Raounak Khaddari

Bij Enrico Sangliuiano op Mystic Garden staan de vuurspuwers op het podium.

Into the Woods op NDSM-werf is niet echt in het bos. Het immens populaire festival vind je jaarlijks tussen de bomen in Amersfoort, maar vandaag is het een betonnen jungle aan het IJ. Wel net zo uitgebreid en vrolijk aangekleed als op de thuisbasis.

Immense bewegende kunstwerken en betoverende lichtinstallaties sieren het normaalgesproken kale gebied. Ook kunnen bezoekers opwarmen in een hottub of hun geluk beproeven bij de schiettent of boksbal.

Op het muzikale programma ook nog eens bijzondere verschijningen. Zo sluit Meute vanavond één van de podia op de tweede en laatste dag van het festival af. Techno en house, maar dan zonder een enkel elektronisch geluid. Het is twaalfkoppige fanfareband die grote dancehits naspeelt, wat zorgt voor een vrolijk feestje.

Vanavond in een uitverkochte Paradiso: de Britse producer Jon Hopkins. De muzikant, bekend om zijn diversiteit en muziek vol technische hoogstandjes zal het publiek een rijk muzikaal palet voorschotelen waar zowel de gemiddelde ADE-ganger als sounddesigner mee uit de voeten kan.

In het voorprogramma al net zo’n talent: Nathan Fake.

Jon Hopkins in Paradiso. Beeld Desiree Schouteten
Jon Hopkins in Paradiso.Beeld Desiree Schouteten
Nathan Fake. Beeld Desiree Schouteten
Nathan Fake.Beeld Desiree Schouteten
null Beeld Desiree Schouteten
Beeld Desiree Schouteten

Het is een originele manier van muziek maken: Giorgia Angiuli gebruikt naast haar eigen stem en synthesizers kinderspeelgoed. Van pistooltjes tot pratende figuurtjes, ze combineert het tot speelse deephouse. De Italiaanse is met haar live optreden vannacht te bewonderen bij Pleinvrees in de Westerunie.

Langs de A5 in het havengebied staan de mensen vanaf een uur of 11:00 vanochtend alweer te dansen op het Dockyard/Mystic Garden-festival.

Bij binnenkomst heeft de bezoeker de keuze: rechts Dockyard met rauwe industriële aankleding en links het sprookjeswoud in van Mystic Garden.

Ofwel dansen tussen de rokende auto’s en containers of tussen de kleurrijke bomen en planten en wandelende metershoge mythische wezens. Qua aankleding is de Garden indrukwekkend. Ook leuk; de graffitispuiters en metaalsnijders die live hun kunsten vertonen bij Dockyard. (Vincent Smits)

null Beeld Vincent Smits
Beeld Vincent Smits

Vorig jaar draaide Martin Garrix op ADE tijdens twee uitverkochte shows. Dit jaar eveneens, alleen is er nu ook aan zijn jongere fans gedacht.

Zijn optreden vrijdag in een uitverkochte RAI was slechts voor achttienplussers. Vandaag staat de 22-jarige dj eveneens in een uitverkochte RAI, maar nu is iedereen welkom.

Yuna Telemans (14) is uit België naar Amsterdam gekomen om Martin Garrix te zien. “Ik ben al heel lang fan. Ik kan goed dansen op zijn muziek en met mijn Nederlandse vriendinnen hebben we het vaak over hem. Of ik binnen ook ga dansen? Ja, daar heb ik heel veel zin in.”

Kian van den Noort (8) telt al sinds vorig jaar juni af naar deze dag. Van zijn moeder kreeg hij samen met vier vrienden de tickets cadeau. “Ik hou van hardhouse”, zegt Van der Noort die het allemaal wel een beetje spannend vindt. “En in de auto luister ik vaak naar zijn liedjes.” Nu kan Van den Noort dan eindelijk zijn idool in het echt zien én alvast de kunst afkijken. “Ik wil later ook dj worden.”

“Hij maakt goeie muziek”, zegt Koen Schreurs (13). “Dit is de tweede keer dat ik naar een optreden van Martin Garrix ga en hij mag van mij nog vaker optredens geven voor kinderen onder de 18. “Ik wil later ook dj worden.” Thuis oefent Schreurs met een eigen dj-set. “Dan zet ik liedjes van Martin Garrix op en ga ik mixen”.

Zijn moeder, Marjolein Schreurs (41) kan de muziek van Garrix ook waarderen. “Mooi dat we dit dan samen kunnen doen, zo een moeder-en-zoon-uitje.”

Of Noah Hogeboom (16) Youri Caos (16) er zin in hebben? “Zeker”, zeggen ze in koor. “Maar we komen niet alleen voor Martin hoor. Julian Jordan vinden we ook heel vet.” De vrienden verheugen zich het meest op de opkomst van Garrix. “De intro, dat hij dan op het podium verschijnt, dat is wel hét moment.”

Yuna is uit België gekomen Beeld Raounak Khaddari
Yuna is uit België gekomenBeeld Raounak Khaddari
Kian: Ik hou van hardhouse Beeld Raounak Khaddari
Kian: Ik hou van hardhouseBeeld Raounak Khaddari
Koen en Marjolein doen een moeder-en-zoon-uitje Beeld Raounak Khaddari
Koen en Marjolein doen een moeder-en-zoon-uitjeBeeld Raounak Khaddari
Noah en Youri: De intro, dat hij dan op het podium verschijnt, dat is wel hét moment. Beeld Raounak Khaddari
Noah en Youri: De intro, dat hij dan op het podium verschijnt, dat is wel hét moment.Beeld Raounak Khaddari
De rij voor de RAI is lang Beeld Raounak Khaddari
De rij voor de RAI is langBeeld Raounak Khaddari

Tijdens een optreden van Martin Garrix op ADE heeft iemand met pepperspray gespoten. Dat gebeurde zaterdagochtend rond 03.30 uur. Een aantal bezoekers had last van tranende ogen en hoestbuien. Het concert ging gewoon door.

"De EHBO'ers hebben iedereen met klachten kunnen helpen," aldus een woordvoerder van het evenement. De zaal hoefde niet te worden ontruimd en er is niemand aangehouden, zegt de politie.

Martin Garrix laat via Twitter weten "geschrokken" te zijn. Hij vindt het "onbegrijpelijk dat er mensen zijn die dit soort dingen doen. Het team doet er alles aan de veiligheid van alle bezoekers te waarborgen."

Vandaag staat de 22-jarige dj opnieuw in uitverkocht RAI Amsterdam, maar nu is iedereen welkom.

undefined

Breakfast Club begon vanmorgen om 07.00 uur al in Radion. Voor sommigen een afterparty, voor anderen een vroeg dance-evenement. De gemeenschappelijke deler: er is (gratis) ontbijt voor iedereen.

Hartige taart, ontbijtgranen, cornflakes, yoghurt, zelfs aan sojaversies is gedacht. De koffie lijkt het deze ochtend echter te verliezen van desperado’s en bier.

De Amerikaanse Carlos Souffront weet zelfs bezoekers met ontbijt in de hand naar de vloer te trekken. Maar niet iedereen. In de ontbijtzaal wordt tafelvoetbal gespeeld, geslapen op de zachte sofa’s en een enkeling neemt de moeite om aan een tafel te ontbijten.

“Ik noem dit een ontbijt of avondsnack of weetjewat. Gewoon eten. Brandstof," zegt een 26-jarige Duitser die happen yoghurt met cruesli afwisselt met bier. “We hebben hier in de buurt met zijn vieren een appartement gehuurd, maar daar zijn we vannacht niet geweest. Eerst dit feest."

Hij blijft sowieso tot Roi Perez is geweest, die om 13:00 uur draait. “Dan kunnen we even slapen en vanavond gaan we naar het Amsterdam Music Festival. Maandag moet ik wel werken, maar dat is maandag pas.”

Breakfast Club Beeld Raounak Khaddari
Breakfast ClubBeeld Raounak Khaddari
Hartige taart, ontbijtgranen, cornflakes, yoghurt, zelfs aan sojaversies is gedacht. Beeld Raounak Khaddari
Hartige taart, ontbijtgranen, cornflakes, yoghurt, zelfs aan sojaversies is gedacht.Beeld Raounak Khaddari

ADE gaat vandaag de vierde dag in, met 's avonds de bekendmaking wie zich de beste dj van de wereld mag noemen.

Tijdens AMF, het grootste evenement van het ADE, onthult het Britse tijdschrift DJ Mag de Top 100 van beste dj's wereldwijd. Vorig jaar stond Martin Garrix voor het tweede jaar op rij op nummer 1.

Het was voor de twaalfde keer dat een Nederlander de lijst aanvoerde. De Belgische dj's Dimitri Vegas & Like Mike stonden in 2017 op de tweede plaats, terwijl Armin van Buuren de derde plek bekleedde.

ADE-bezoekers die ook overdag willen feesten kunnen zaterdag terecht op het Dockyard Festival met onder meer Sven Väth, op het Mystic Garden Festival met Dave Clarke of bij Awakenings x Joris Voorn & Friends in de Gashouder.

Ook 's avonds staat er verspreid door heel Amsterdam een keur aan de beste nationale en internationale dj's, zoals David Guetta, Sunnery James & Ryan Marciano en Dimitri Vegas & Like Mike.

Dankzij Awakenings zien velen de Westergasfabriek als 'technotempel'. Het genre is er niet weg te denken, maar ook nieuw geluid doet de intrede. Dat gebeurt vrijdagnacht op het feest gecureerd door de veelzijdige dj Maceo Plex.

Zo draaide al de Amsterdamse Young Marco - niet vies van disco - en is het slotakkoord nu voor Helena Hauff. De Duitse wordt geroemd om haar krachtige electro, maar op haar debuut bij Awakenings blijft ook de techno niet uit.

Awakenings Beeld Bart van der Ham
AwakeningsBeeld Bart van der Ham

Hij is een extravagante verschijning, de Chileense dj Ricardo Villalobos. Maar wel een pionier. In het minimalistische microhouse-genre misschien wel de belangrijkste artiest.

Zijn dj-sets zijn echter genre-overstijgend en bevatten de meest obscure platen. Villalobos doet alles, van techno tot experimentele jazz. En hoe afgeleid de flamboyante artiest ook lijkt te draaien, alles klopt vanavond bij VBX in West.

Obscure platen van de Chileen Ricardo Villalobos bij VBX. Beeld Bart van der Ham
Obscure platen van de Chileen Ricardo Villalobos bij VBX.Beeld Bart van der Ham

Audio Obscura x Charlotte de Witte - all nighter (7hr set)
Amsterdam Centraal

Charlotte de Witte zou je wellicht een nieuwkomer kunnen noemen, maar wie een oogje op de technoscene houdt, weet dat ze hard aan de weg timmert. De Belgische dj is niet vies van het hardere werk wat resulteert in een strakke set vol beukers.

Hoe dat eruit ziet in een besloten ruimte op Centraal?

De Belgische dj Charlotte de Witte is niet vies van het harde werk. Beeld Desiree Schouteten
De Belgische dj Charlotte de Witte is niet vies van het harde werk.Beeld Desiree Schouteten

House, hiphop, trap, r&b, op TIKTAK in de RAI Amsterdam zijn tal van muziekstijlen vertegenwoordigd, maar niet door vrouwen. Die ontbreken in de lineup.

Voor Birgit van der Laan (18) had dat makkelijk anders gekund. “Er zijn veel vrouwen die ook op het podium hadden kunnen staan, Latifha bijvoorbeeld. Al moet ik ook zeggen: het wordt zonder vrouwelijke artiesten ook een goede avond.”

Saskia Koolen (19) komt voor Yellow Claw en The Partysquad. “Maar die treden pas aan het einde op, rond half zes ‘s ochtends. Komt me goed uit, we hebben geen hotel geboekt en moeten nog terug naar Rotterdam. Nu wachten we op een optreden in plaats van op de trein.”

“Die verschillende muziekstijlen op één plek, daar houd ik van,” zegt Steven Niessen (21). “Het is echt een muziekspektakel. De afwisseling, het ritme, daarvoor ben ik gekomen.”

Eddy Badal (29) is minder enthousiast. “Ik blijf ook niet zo lang. Dit is het verkeerde feest voor mij, het publiek is jong, te jong. Badal, die er met vier vrienden is, was op zoek naar ‘iets leuks’ en stuitte op TIKTAK. “Broederliefde leek me leuk, maar die zijn al geweest. Morgen gaan we naar David Guetta in de Arena, hopelijk wordt dat wél wat.”

Aan de bezoekers die zich liever niet in de hoofdzaal begeven is ook gedacht. In de bijna evengrote tent is een miniatuur dj-booth en kunnen bezoekers bijkomen onder het genot van poffertjes, patat óf versgeperste sappen mét muziek.

Vier vriendinnen uit Rusland hadden de nacht anders verwacht. “We dachten dat er in elke zaal een andere muziekstijl zou worden gedraaid, dit is verwarrend. Nu moeten we wachten tot Sevn Alias klaar is voor we kunnen dansen. Op deze muziek kan dat niet. Al is het fijn dat er poffertjes zijn. We hebben nog niet gegeten.”

TIKTAK in de RAI. Beeld Raounak Khaddari
TIKTAK in de RAI.Beeld Raounak Khaddari
null Beeld Raounak Khaddari
Beeld Raounak Khaddari

Vanavond in Paradiso Noord: DJ collectief Caïro Liberation Front brengt broeiende beats uit onder meer Turkije, Syrië en Marokko.

DJ collectief Caïro Liberation Front in Paradiso Noord. Beeld Desiree Schouteten
DJ collectief Caïro Liberation Front in Paradiso Noord.Beeld Desiree Schouteten

De historische ambiance van het Scheepvaartmuseum - weer zo'n bijzondere locatie voor een feest van het team van Audio Obscura - en de hypnotiserende beats van de Duitser Stephan Bodzin sluiten bijzonder goed op elkaar aan. De klassiek geschoolde Bodzin componeerde voor zijn overstap naar technomuziek voor verschillende Europese theaters. En dat hoor je. Hij weet de meest dromerige melodieuze klanken uit zijn apparatuur te toveren. Met de ogen dicht draait hij vliegensvlug aan knoppen en speelt hij op toetsen. Zijn techno is ook vanavond niet kil en industrieel maar warm en liefdevol.

Bodzin in het Scheepvaartmuseum. Beeld Vincent Smits
Bodzin in het Scheepvaartmuseum.Beeld Vincent Smits

Heel Amsterdam is overgenomen door ADE. Zelfs in de Albert Heijn op het Centraal Station is het feest.

Bij Latin Village komt de sfeer tot een kookpunt. Het is er zo heet, dat bezoekers met een waaier voor enige koelte zorgen.

Latin Village gaat naar een kookpunt. Beeld Pim Westenberg
Latin Village gaat naar een kookpunt.Beeld Pim Westenberg

Bij Microclub in de Baut geen tieners die tot de vroege ochtend doorgaan. Het feest is 25+ en is om middernacht afgelopen. Wat brengt bezoekers hier?

Job Koenen (25): "Jammer van andere feesten is dat het later begint en later is afgelopen. Het piekmoment is dan midden in de nacht. Ik moet morgenochtend weer werken in de horeca. Wel zo fijn dus dat ik er bijtijds in lig."

Harriet van der Weelen (47): "Wat ik fijn vind aan dit feest is dat het kleinschalig is. Jaren geleden was ik bij Martin Solveig in Escape. Om half drie was het bomvol en verzoop ik in de mensenmassa. Toen dacht ik: dit nooit meer. Nu heb ik een feestje met leeftijdsgenoten en heb ik morgen nog wat aan m’n dag."

Lieke (32): "Ik wil morgen pieken bij Mystery Garden, dus wilde nu een low profile feestje meepakken. Vanavond wil ik vroeg in bed liggen, maar op vrijdagavond thuis zitten vind ik ook niks."

null Beeld Pim Westenberg
Beeld Pim Westenberg

Tweede ronde voor Orbital, dat donderdagavond al een extra optreden on Paradiso inlaste nadat het concert van vrijdag snel uitverkocht raakte.

Broertjes Hartnoll, als altijd getooid met lichtjes in hun bril om alle knoppen te kunnen vinden, schakelen snel over naar werk van hun laatste album, Monsters Exist. Zoals het bizar getitelde Tiny Foldable Cities, staccato gespeeld naar een denderende apotheose, het maffe Hoo hoo ha ha, met het lulligste trompetje uit de Aldi-synthesizer en PHUK, dat natuurlijk als een brexit-hulpkreet staat voor Please Help UK.

null Beeld Herman Stil
Beeld Herman Stil

Erik ten Hag hoopt dat de duizenden festivalgangers in de Johan Cruijff Arena tijdens ADE het zaterdag een beetje rustig aan doen. Drie dagen later speelt Ajax namelijk de thuiswedstrijd in de groepsfase van de Champions League tegen Benfica.

"Aan het begin van de competitie waren we absoluut niet tevreden over het veld, maar de laatste keer was het uitstekend. Wij huren dit veld van de Arena die heeft de verplichting een goed veld op te leveren," aldus Ten Hag, die zijn spelers na de 1-1 bij Bayern München een avond op stap liet gaan.

Na de wedstrijd van zaterdag tegen Heerenveen is dat geen optie. "We zijn professionals. En de spelers weten heel goed welke keuzes ze daar in moeten maken. Dinsdag is er weer een belangrijke wedstrijd en het is te kort om daarvan te herstellen. Dat is topsport. Dan moet je je wel eens dingen ontzeggen."

In gebouw De Generator in het Oosterpark wordt een Kahootquiz over 30 jaar dance in Nederland gespeeld. Uw gastheren: ravekoning DJ Dano en Mister iT DJ Jean.

Eerste vraag: wat is het hoogste aantal BPM (beats per minute) dat Dano als dj haalde? Antwoord: 9000 bpm. Dano: "De mensen op de dansvloer konden meteen door naar de dokter."

En: DJ Jean sliep met meer dan 1000 vrouwen, waar of niet waar? Antwoord: waar. DJ Jean: "Ik ben geen man voor vaste relaties."

null Beeld Peter van Brummelen
Beeld Peter van Brummelen

De TB-303 van het Japanse bedrijf Roland was begin jaren tachtig een commerciële flop. Na drie jaar werd de productie van de basssynthesizer, die was bedoeld om het geluid van een basgitaar te imiteren, alweer stopgezet.

Maar later in de jaren tachtig waren de knorrende en grommende klanken die het instrument ook kon voortbrengen essentieel voor de geboorte van de acid house. In een tijdelijke 'soundsuite' in de kelder onder het NRC-gebouw geeft de Amerikaanse DJ Pierre, die in 1987 onder de naam Phuture de baanbrekende ep 'Acid tracks' uitbracht, een masterclass over de Roland TB-303.

Draaiend aan de knoppen van het apparaat vond hij indertijd een geheel nieuw muziekgenre uit. Les van DJ Pierre aan hedendaagse producers: "Benader alles als een kind. Weest niet te slim. Experimenteer, probeer alles uit. Als ik een afstandsbediening van een tv in mijn handen heb, gebruik ik die niet om één zender op te zetten, maar kijk ik of het ook mogelijk is twee kanalen tegelijk te ontvangen."

null Beeld Peter van Brummelen
Beeld Peter van Brummelen

Ryoji Ikeda maakt microsound, muziek die is opgebouwd uit heel korte elektronische geluiden: veel klikjes en piepjes. Speciaal voor Eye bundelde de Japanner zijn muzikale producties met datagedreven visuele kunst. Wiskunde, kwantummechanica en computerdata komen met mathematische precisie samen in zijn indrukwekkende installaties. De tentoonstelling is ook na ADE nog te zien en loopt tot en met 2 december.

Kunst van Ryoji Ikeda in Eye Beeld Bart van der Ham
Kunst van Ryoji Ikeda in EyeBeeld Bart van der Ham
Ryoji Ikeda combineert zijn microsounds met datagedreven visuals Beeld Bart van der Ham
Ryoji Ikeda combineert zijn microsounds met datagedreven visualsBeeld Bart van der Ham

Op de ADE-conferentie wordt de Franse synthesizerpionier Jean-Michel Jarre geïnterviewd door de Britse technopproducer Dave Clarke. De grote zaal van de Brakke Grond is stampvol, want in dancekringen geldt de 70-jarige Jarre als een van de grote grondleggers.

Hij vertelt dat hij al in 1967 in Londen zijn eerste synthesizer kocht: een analoge en draagbare VCS 3. Electronische muziek was nog heel ongebruikelijk in die tijd, maar de jonge Jarre was er van overtuigd dat het dé muziek van de 21ste eeuw zou worden.

Bij alleen muziek houdt Jean-Michel Jarre het niet in de Brakke Grond. Ook praat hij over zijn moeder (die in de oorlog in het Franse verzet zat), China (waar hij als een van de eerste westerse muzikanten concerten gaf) en Edward Snowden (met wie hij een technotrack opnam).

"Het was alsof mijn hoofd ontplofte." Zo omschrijft de Britse hiphopjournalist en muzieklabelbaas Will Ashon de eerste keer dat hij Enter the Wu-Tang: 36 chambers, het debuutalbum van de rapgroep Wu-Tang Clan hoorde.

Dat iconische hiphopalbum is in november 25 jaar oud. Reden voor Ashon om er een boek, 36 Chambers getiteld, over te schrijven. “Het is een album dat buiten de nineties hiphop staat. Het had niet moeten werken - het was een heel hard en rauw, bijna ontoegankelijk album; weinig refreinen geen zang,” vertelt Ashon in de Melkweg waar vandaag alles draait om hiphop en urban bij ADE beats.

“De sleutel was dat het compromisloos was. Ze maakten wat ze zelf vonden dat ze moesten maken.” De raps zijn van van hoog niveau, aldus Ashon. “Er is geen groep geweest die zo hard gerapt heeft op een album. Je hebt 9 mc’s in 45 minuten. Ze moesten wel. Als het niet goed genoeg was, knipte RZA, die de beats produceerde, hun rap er gewoon uit. Masta Killa heeft zelfs maar een keer een paar regels. En die kreeg hij alleen omdat Killah Priest lag te slapen op de bank.”

"Ook hun stijl van rappen was ongekend. Rapper Method Man gebruikt zijn mond als een sampler. Hij pakt vaak bestaande teksten en past ze aan. In het nummer Method Man samplet hij van alles, onder meer een stukje van Come Together van de Beatles maar dan aangepast. En als je dat hoort, blijft de rap meteen in je kop zitten. Als een vage herinnering. Heel knap.”

Gisteren stonden ze in Paradiso en vanavond staan ze er weer. Maar tussendoor zijn danceveteranen Phil en Paul Hartnoll van Orbital op het conferentiedeel van ADE te gast in een zogeheten Music Talk. Aan de hand van foto's nemen de Hartnolls in de Brakke Grond hun carrière door.

De hele zaal bij deze schattige kinderfoto: "Aaahhhhhhhhh."
De twee broers: "Look at those matching outfits. Classic seventies."

Kinderofoto's van Orbital Beeld Peter van Brummelen
Kinderofoto's van OrbitalBeeld Peter van Brummelen

Tijdens het derde dagprogramma van ADE spreekt onder meer pionier Jean-Michel Jarre over de invloed van zijn muziek op de hedendaagse muziekcultuur.

Vrijdagavond luiden onder anderen Martin Garrix, Roger Sanchez, Dave Clarke, Bob Sinclar, Fedde Le Grand, Sander van Doorn, Broederliefde en Lil’ Kleine het weekend in.

In aanloop en tijdens ADE is er al veel over gesproken: vrouwelijke dj’s in de top van de dance-industrie. Mariana Sanchotene, de nieuwe directeur van ADE, zei in deze krant al dat ze in de toekomst graag meer vrouwen in de DJ mag top 100 zou willen zien. Awakenings presenteert vanavond in de Gashouder in samenwerking met het Drumcodelabel een line-up die wordt gedomineerd door een paar vrouwelijke toppers uit de technoscene.

Zo sluit de Belgische Amélie Lens straks af, draait de Britse Nicole Moudaber back to back met Dubfire en heeft de Zweedse Ida Engberg het publiek eerder al flink opgezweept. Wat nou geen vrouwen in de top?

Awakenings geeft trouwens maar liefst zeven feesten in de Gashouder, toch een beetje de technotempel van Amsterdam geworden. Awakenings huist er al sinds 1997. Voor de feesten op zondag zijn nog kaarten.

Lees ook: Wat zijn de plannen van nieuwe ADE-directeur Mariana Sanchotene?

Ida Engberg op Awakenings. Beeld Vincent Smits
Ida Engberg op Awakenings.Beeld Vincent Smits

Tientallen stroboscopen verblinden het publiek in de donkere Warehouse Elementenstraat. De lichtman van technofeest Reaktor gaat niet voor niets onder de bijnaam Strobert. Live creërt hij het ultieme decor voor de duistere techno die door de speakers klinkt.

Nadat Marcel Dettmann om acht uur de tweede ADE-nacht afsluit, gaat de loods in West nog drie keer open.

null Beeld Bart van der Ham
Beeld Bart van der Ham

Shelter, de betonnen kelder onder de ADAM Toren, is een ideaal decor voor grimmige techno, maar vannacht is het één en al vrolijkheid.

De speciale liveshow van Japanners Soichi Terada, Kuniyuki en Sauce81 is een explosie van positieve energie die resulteert in luid gejuich. De Amsterdamse dj's Hunee, Young Marco en Antal maken dat feestje compleet met swingende disco en funk.

Antal is de host vanavond: het feest staat in het teken van zijn platenzaak- en label Rush Hour, gevestigd aan de Spuistraat.

Een explosie van positieve energie in Shelter. Beeld Bart van der Ham
Een explosie van positieve energie in Shelter.Beeld Bart van der Ham

Het treinverkeer staat stil maar onder het Centraal Station gaat het feest door. Joris Voorn draait vanavond in de Amstelpassage iedereen het spoor bijster.

In de uitverkochte Bitterzoet ligt een ander tempo dan in de rest van Amsterdam. Trapmuziek met veel drops en een snoeiharde bass worden hier gedraaid door de dj’s van het label Barong Family. De avond zal worden afgesloten door The Galaxy, bestaande uit Arjen Lubach en Sacha Harland.

De Bitterzoet Beeld Frank Turkenburg
De BitterzoetBeeld Frank Turkenburg

Met tranen in zijn ogen stapte Hardwell vanavond van het podium in de Ziggo Dome. De Nederlandse dj, tweemaal verkozen tot beste dj van de wereld, stopt voorlopig met optreden. Ook brengt hij voorlopig geen nieuwe muziek meer uit. Vanavond pakte hij samen met het Metropole Orkest nog één keer uit met hits uit alle muziekperiodes van de afgelopen dertig jaar.

null Beeld anp
Beeld anp
DJ Hardwell en het Metropole Orkest in de Ziggo Dome. Beeld anp
DJ Hardwell en het Metropole Orkest in de Ziggo Dome.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Enorme rijen voor de Melkweg en de Rabozaal. Daar is straks een uitverkocht feest georganiseerd door label Confession en platform Future House Music. Met meegebrachte speakers bouwen de wachtenden op straat alvast een eigen feestje.

null Beeld Peter van Brummelen
Beeld Peter van Brummelen

Zo'n aangename verrassing waar je op ADE zomaar tegenaan kunt lopen: Haiku Hands, een Australische trio in de Sugar Factory. Ergens tussen girlgroup en hiphop in. Goedhumeurmuziek op een aanstekelijke electrobeat. De drie in koor tegen het ADE-publiek: "I dare you not to dance!" (Peter van Brummelen)

Haiku Hands. Beeld Peter van Brummelen
Haiku Hands.Beeld Peter van Brummelen

In de afgeladen oude zaal van de Melkweg treedt Agar Agar op, een Frans duo dat naar eigen zeggen popmuziek maakt die met één been op de dansvloer staat. Wij zeggen: echte liedjes, maar voorzien van gelijke delen techno en disco.

De jaren tachtig doen zich ook gelden: Armand en Clara (die een heel sensuele, heel diepe stem heeft) doen denken aan zo'n synthesizerduo waarvan je er in die tijd zeker in Engeland veel had.

Agar Agar, dat zich vernoemde naar een bindmiddel uit de Indonesische keuken, staat in de Melkweg in het kader van ADE Live, het deel van het ADE-programma dat zich richt op live-muziek. (Peter van Brummelen)

Agar Agar. Beeld Peter van Brummelen
Agar Agar.Beeld Peter van Brummelen

Een belangrijk thema deze editie van ADE: de werkdruk van een dj. Sunnery James en Ryan Marciano vertellen er in deze video over: "Mensen zien alleen maar de mooie dingen."

Lees ook: Hoe stressvol is het bestaan van een dj?

Langs de Arena Boulevard is voormalig nummer 1 dj van de wereld Hardwell begonnen aan zijn liveshow met het Metropool Orkest, voorlopig zijn laatste optreden. Kijk hier live mee.

In Paradiso is Orbital, een van de grote dance-acts van de jaren negentig, begonnen aan het eerste van twee optredens daar.

Het Britse duo, bestaande uit de broers Phil en Paul Hartnol, heeft een grote reputatie als live-act. Net als in de jaren negentig staan de Hartnols op het podium nog altijd achter hun apparatuur met op hun neus brilletjes waarin mini-schijnwerpers zijn verwerkt. Het doet de broers er uit zien als wezens uit een science fictionfilm.

Gitaarloze rock
Futuristisch klinkt na al die jaren ook nog altijd hun muziek, waarin techno wordt aangevuld met ambient en house. Rock is ook een wezenlijk onderdeel van de Orbital-sound, hoewel daar geen gitaar aan te pas komt.

Muziek maken met je broer is vragen om problemen. Die wet uit de rockmuziek geldt ook in de dance: in 2012 gingen de gebroeders Hartnol na een flinke ruzie ieder hun eigen weg. Maar sinds hun reünie in 2017 hanteren ze het motto ‘Wahtever happens, Orbital does not stop’.

Ruimte om te dansen
Anders dan het Orbitalconcert van morgenavond is dat van vanavond, dat later werd toegevoegd, niet uitverkocht. 1200 kaartjes zijn er verkocht, terwijl Paradiso 1500 bezoekers kan hebben. Volop ruinte om te dansen dus vanavond. Ook wel eens lekker.

null Beeld Peter van Brummelen
Beeld Peter van Brummelen

Platenzaken zijn miniclubs tijdens ADE. In onder meer Rush Hour, Zwart Goud en Mary Go Wild kun je naast een nieuwe plaat uitzoeken ook dansen bij dj-sets. Zo ook in Bordello A Parigi aan de Oudezijds Kolk.

Vandaag zag je hier onder meer Jennifer Cardini, Pariah en later deze week komen andere dj’s van formaat. Allemaal tussen de platenbakken en terwijl de winkel gewoon geopend is. Dat gaat in verschillende zaken nog de hele week zo door.

Jennifer Cardini in Bordello A Parigi Beeld Bart van der Ham
Jennifer Cardini in Bordello A ParigiBeeld Bart van der Ham

Armin van Buuren gaf vanmiddag een wel heel bijzonder optreden: op 60 meter hoogte. De dj nam tientallen fans en media mee in een speciaal gebouwde dj-booth, die door een kraan langzaam de hoogte in werd getild.

In de lucht kondigde de dj Above & Beyond aan als eerste act voor A State of Trance 900 (ASOT900). Dat evenement vindt op 23 februari plaats in Utrecht.

Aansluitend draaide de dj Lifting You Higher, dat het anthem is voor ASOT900. Lifting You Higher is ook het thema voor ASOT900.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Awakenings-eigenaar Rocco Veenboer vertelt de zaal in het Generator-hostel in het Oosterpark over enkele van zijn fouten en vergissingen bij het organiseren van feesten en wat hij ervan heeft geleerd.

Zo ook over die keer in 2013 dat hij en zijn team het ontwerp voor een stage op het Awakenings-festival niet goed hadden gecontroleerd op kleur.

“We waren dat jaar ook iets later met de opbouw. Toen ik het podium zag, schrok ik: wat is dat?! Het leek op een ietwat gare grote Duitse vlag. We hebben het nog kunnen aanpassen maar het zag er niet zo goed uit zoals het hoort. Maar daar heb ik wel van geleerd. Nu zijn we eerder klaar met de opbouw.” (Vincent Smits)

null Beeld Vincent Smits
Beeld Vincent Smits

Legendarisch zijn ze, de basement raves van platenzaak Mary Go Wild, in de kelder van naastgelegen café San Francisco. Vijf jaar geleden was de eerste editie nog onder Mary Go Wild zelf, voor maar 60 man.

Ze zijn gratis, gewild en binnen een half uur stampvol. Dj’s worden een pas een uur van te voren bekend gemaakt, maar dat kan de ravers niets schelen. De feesten zijn namelijk precies zoals de liefhebbers ze graag zien: warm, krap en zweterig.

Ze kwamen als een antwoord op het gebrek aan festiviteiten overdag, maar dit jaar zijn ze voor het laatst. “We hebben een statement gemaakt,” zegt Bram Merkx van Mary Go Wild. “Maar volgend jaar komen we met iets nieuws.” De ravers kunnen nog tot en met zaterdag in het warme hol dansen op de energieke techno. (Bart van der Ham)

null Beeld Bart van der Ham
Beeld Bart van der Ham

Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond is deze week ADE Sound Lab. Dj's en producers (in spe), maar ook liefhebbers, kunnen hier terecht voor masterclasses, praatjes en showcases van de laatste dj-gear en synthesizers. Dat betekent koptelefoon op, en klooien met knopjes. (Bart van der Ham)

null Beeld Bart van der Ham
Beeld Bart van der Ham
null Beeld Bart van der Ham
Beeld Bart van der Ham
null Beeld Bart van der Ham
Beeld Bart van der Ham

Ooit was Amsterdam Dance Event een muziekconferentie met in de avonduren voor de deelnemers enig vermaak in Paradiso en De Melkweg. We weten welke vlucht dat avond- en nachtprogramma heeft genomen: 400.000 bezoekers begeven zich op ADE 2018 op dansvloeren in heel Amsterdam. Maar ook het conferentiedeel van ADE is nog altijd enorm.

Sterker, in zijn soort is het de grootse conferentie van de wereld. Danceprofessionals uit de hele wereld bezoeken paneldiscussies, lezingen en workshops in ook weer de hele stad. Het epicentrum van de conferentie is het De La Mar Theater, waar het ook op de stoep elke ADE-dag zwart ziet van de conferentiegangers.

Dat zwart moet letterlijk worden genomen, want donkere kleding lijkt hier bijna verplicht. In het De La Mar kunnen conferentiegangers ook de als altijd coole ADE-goodiebag ophalen. Vanzelfsprekend is ook die zwart. (Peter van Brummelen)

null Beeld Peter van Brummelen
Beeld Peter van Brummelen
Zelfs de goodiebag is zwart Beeld Peter van Brummelen
Zelfs de goodiebag is zwartBeeld Peter van Brummelen

‘The melody and the break sound like Martin Garrix,’ geeft Martijn van platenlabel Revealed mee aan een bezoeker. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn in de pop-upstore van Hardwell aan de Prinsengracht.

Achterin de zaak staat Martijn naar demo’s van bezoekers te luisteren. ‘Er zit wel wat tussen, maar bijna alles mist de sparkle. Met wat tips probeer ik ze op weg te helpen.’ Twee nummers vond hij goed genoeg om in de studio nog eens te beluisteren.

De bezoekers in de store maken zich op voor het laatste concert van hun favoriete DJ. Niels (30) uit Bergen op Zoom rekent €115 af voor een trui, pet, twee shirts, een tas en een boek. Hij snapt dat Hardwell stopt. ‘Hardwell reist continu van hot naar her, het is logisch dat het dan een keer op is.’ De Duitse Jost (20) sluit zich daarbij aan. ‘Ik kan het begrijpen dat hij stopt. Maar vanavond gaan we nog een keer goed los!’ (Pim Westenberg)

null Beeld Pim Westenberg
Beeld Pim Westenberg
null Beeld Pim Westenberg
Beeld Pim Westenberg

Dag 1 van ADE is voorbij, op naar dag 2. Een van de grote namen die vandaag optreedt is dj Hardwell. Hij is voorlopig voor het laatst te zien.

De Nederlandse dj, tweemaal verkozen tot beste dj van de wereld, gaat in de Ziggo Dome een eenmalige samenwerking aan met het Metropole Orkest onder de noemer Symphony: The Global Revolution of Dance.

De show is toegankelijk voor alle leeftijden en behandelt verschillende muziekperiodes van de afgelopen dertig jaar. Hits van Donna Summer tot Tiësto en van Carl Cox tot Daft Punk passeren de revue.

"Dertig jaar dance, dat is letterlijk mijn leven", aldus de 30-jarige Hardwell. Hij noemt het optreden een 'soort geschiedenisles van de dancemuziek'. Vanwege de enorme belangstelling voor het concert - de eerste twaalfduizend kaarten vlogen de deur uit - heeft de organisatie vierduizend extra tickets beschikbaar gesteld.

Het is voor Hardwell-fans voorlopig de laatste keer dat zij hun idool in levende lijve kunnen zien draaien. Vorige maand maakte de dj bekend dat hij voor onbepaalde tijd stopt met toeren. Ook brengt hij voorlopig geen nieuwe muziek meer uit.

Op Facebook kondigde hij aan dat hij tijd nodig heeft voor zichzelf en een stapje terug doet. Voor de thuisblijvers is het concert op ADE via livestreams te volgen.

Donderdag is ook Nile Rodgers van de partij op ADE. De disco/funk-legende spreekt tijdens een conferentie over zijn carrière. 's Avonds maakt Rodgers tijdens een ADE MusicTalks tijd voor vragen van het publiek.

Lezen: Hardwell: 'Nog steeds moet ik dancemuziek vaak verdedigen'

Kijken: Humberto Tan interviewt dj Hardwell:

Dj Nicky Romero trad afgelopen nacht op in de Melkweg, waar fans uit binnen- en buitenland uit hun dak gingen. De fotograaf van ANP was erbij:

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

'Veronica' staat in grote witte letters op de buitenkant van club Noordeling, in de jaren zestig het schip van de Amsterdamse piratenzender. De boot ligt aangemeerd bij de NDSM-werf.

Na de loopbrug loop je door de kombuis - in de club huist ook een restaurant - en daal je af. Over een reling kijk je neer over een dansende mensenmassa op het met rook volgeblazen benedendek.

DJ Stingray, pionier uit Detroit, voorziet de club van rauwe en snelle electro met hiphop-invloeden. Gehuld in bivakmuts en honkbalshirt en nog altijd vinyl draaiend neemt hij de aanwezigen terug naar de Amerikaanse scene van de vroege jaren negentig.

De rest van de week opent Noorderling nog iedere avond de deuren voor ADE-gangers.

null Beeld Bart van der Ham
Beeld Bart van der Ham

In stadions voor tienduizenden uitzinnige fans achter de draaitafels: zo kennen de meeste mensen Armin van Buuren. Vandaag staat hij echter voor 'slechts' 1500 enthousiastelingen in Paradiso achter de synthesizers.

De naam van de Leidenaar stond niet op de ADE-affiches, maar de oplettende fan zag dat hij wel een exclusief concert geeft onder de naam Gaia.

Oermoeder betekent het, zo legt de trance-dj uit, die met het project teruggaat naar de tijd dat hij verliefd werd op elektronische muziek. “Je kunt het zien als een monumentje voor mijn helden als Kraftwerk, The Orb, Daft Punk en Speedy J, maar ook als iets heel nieuws. Ik was altijd al eerder producer dan dj en die kant van mezelf wil ik laten zien op het podium.”

Van Buuren vormt Gaia samen met Benno de Goeij van tranceduo Rank1. Al sinds de vroege jaren negentig maken de twee samen muziek, en loops en geluiden waar ze nooit een bestemming voor vonden komen nu terug in Gaia.

Alles wordt live geproduceerd en elk optreden is dus uniek. Het wordt een geheel dat de grenzen van genres opzoekt en overschrijdt, maar ook de echte Armin van Buuren-fans kunnen terecht. “Er zijn zeker raakvlakken, want er zitten in beiden elementen van trance. Bij Gaia zoek ik een wat experimentelere kant van mezelf op. Ik vind het spannend om voor een select gezelschap de randen op te zoeken en dingen te doen die ik altijd al heb willen doen: live muziek maken.”

Van Buuren en De Goeij - beiden gehuld in mysterieus gewaad - treden tot 03.30 uur vannacht op in een vol Paradiso.

Paradiso Noord heeft de Schotse producer, dj, songwriter en zangtalent Sophie naar ADE gehaald.

Klokslag twaalf, of vooruit: ietsje later, bestijgt ze het podium. Wie bekend is met de transgender muzikante en haar uitgesproken nummers en dito videoclips weet wat zal volgen: muzikale gekte.

Sophie doet veel. De Schotse is al enige jaren werkzaam als producent en tekstschrijver (voor onder andere Charli XCX en Lady Gaga), maar levert ook eigen werk.

Haar doorbraak rond 2015 gebeurde grotendeels online met nummers als Lemonade en Hard. Een debuutalbum volgde. Product werd uitgebracht samen met een collectie bijbehorende items waaronder, jawel, een seksspeeltje. In 2018 drukte ze een definitieve stempel op haar solo-carrière met een tweede album: Oil of Every Pearl’s Un-Insides. Hit van het album is Ponyboy, die gepaard gaat met een video vol suggestieve danspasjes en My Little Pony plaatjes. Genre? Ergens tussen eurodance, avant-garde pop en electronic. Sophie zelf noemt het: Advertising.

Vanavond is de opstelling bescheiden en opereert Sophie achter twee mengpanelen. Snijdende geluiden die doen denken aan zwaailichten klinken door de goed gevulde zaal, een rij eenvoudige lasers wijzen mee met een aanstekelijke beat vol bas.

Het publiek (jong, eigenzinnig en een tikje extravagant) is warm gedraaid door dj’s uit het voorprogramma. Niemand, behalve hen op pad om verhaal te halen, staat stil.

Eventjes laat de techniek het afweten, maar het lijkt Sophie niet uit haar concentratie te halen. Ze claimt met gemak haar plek tussen het elektronische geweld van ADE.

Sophie. Beeld Desiree Schouteten
Sophie.Beeld Desiree Schouteten
Sophie. Beeld Desiree Schouteten
Sophie.Beeld Desiree Schouteten

De openingsavond van ADE blijkt meteen een leerzame: Zuid-Korea heeft meer in huis dan zoete K-pop. De driekoppige elektronische band Idiotape, bestaande uit een drummer, DJ en synthspeler, levert een energieke live-set in de Melkweg waarbij de sound ter plekke tot stand komt.

De drummer houdt goed maat tijdens het stijgende BPM terwijl de synths melodisch begeleiden. Nummers lopen als vanzelf in elkaar over en doen daarbij niet onder voor de gelikte DJ-sets die elders te horen zijn. Het drietal is op elkaar ingespeeld en glimlacht van enthousiasme naar elkaar: de rest gaat als vanzelf.

Op het podium: een drumstel, enkele MIDI-keyboards en een flink aantal mengpanelen. In de zaal: kenners, liefhebbers, en allemaal op zoek naar een creatief geluid.

De Amerikaanse dance-pionier dj Pierre gaf vanmiddag tijdens een Q+A in platenzaak Mary Go Wild een demo met zijn Roland 303-bass machine. De dj uit Chicago is een van de grondleggers van de acid house. Als lid van Phuture bracht hij in 1987 de EP Acid Tracks uit. Door velen gezien als de eerste Acid House-plaat.

Een vrouw vraagt aan ADE-verslaggever Bart van der Ham of hij Colin Benders wel eens heeft gezien. “Alleen als Colin Benders.” antwoordde hij, het elektronische project dat de Utrechter in 2016 begon. “En u?” - “Alleen als Kyteman, prachtige muziek.”

Twee werelden kwamen tijdens de officiële opening van ADE samen. Colin Benders trapte het festival af samen met het Metropole Orkest, dat het de twee voorgaande jaren ook al deed met eerst Henrik Schwarz en vorig jaar Jameszoo.

Benders, chefdirigent Jules Buckley en de speciaal ingevlogen drummer Adam Betts maakten er een filmisch geheel van. Soms diep en meeslepend, maar veelal bombastisch en euforisch. Het is een indrukwekkend schouwspel.

Benders, net als Buckley met de rug naar het publiek, sluit fanatiek het ene na het andere gekleurde draadje aan op zijn enorme kast vol modulaire, analoge synthesizers. Op de achtergrond staan de blazers, strijkers en andere muzikanten van het moderne en veelzijdige Metropole Orkest. De enthousiaste Betts maakt het plaatje compleet.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Dj Armin van Buuren heeft woensdag, op de openingsdag van het Amsterdam Dance Event, de 538Dance Smash Award ontvangen. De internationale ster kreeg het glazen beeldje uit handen van presentatoren Coen Swijnenberg en Sander Lantinga.

De 538Dance Smash Award is een blijk van waardering die jaarlijks wordt uitgereikt aan een artiest die van grote betekenis is voor de dancemuziek. De prijs ging vorige jaar naar David Guetta.

Van Buuren is vijfmaal uitgeroepen tot beste dj van de wereld en met zijn programma 'A State of Trance' al jaren te horen op Radio 538.

ADE trapte woensdagmiddag af met onder meer een bijeenkomst waarop dj Ferry Corsten praatte over vitaliteit. Het onderwerp staat hoog op de agenda in de dancescene sinds het onverwachte overlijden van de Zweedse dj Avicii.

De 28-jarige artiest maakte een einde aan zijn leven omdat hij de druk van de scene niet meer aankon. De Nederlandse dj Hardwell kondigde begin september aan dat hij voor onbepaalde tijd stopt met optreden omdat de stress hem te veel dreigde te worden.

Armin van Buuren Beeld anp
Armin van BuurenBeeld anp

De 23e editie van het Amsterdam Dance Event (ADE) gaat vanavond in de Melkweg officieel van start met een optreden van het Metropole Orkest samen met Colin Benders.

Het is voor het derde jaar op rij dat het orkest het openingsconcert verzorgt van 's werelds grootste evenement op het gebied van elektronische muziek in Amsterdam.

Benders, voorheen bekend als Kyteman, hing zijn trompet aan de wilgen en verzorgt momenteel liveoptredens met zijn modulaire synthesizer.

Over de samenwerking met het Metropole Orkest onder leiding van chef-dirigent Jules Buckley zei hij: "Jules en ik praten al jaren over een gezamenlijk project, maar ik had nooit verwacht dat mijn elektronica de trigger zou zijn."

Het Metropole Orkest mag morgen voor een tweede keer aantreden. Dan deelt het orkest het podium van de Ziggo Dome met dj Hardwell.

ADE, dat tot en met zondag duurt, trekt dit jaar naar verwachting zo'n 400.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Het evenement voorziet in optredens van meer dan 2500 artiesten op bijna tweehonderd plekken in de hoofdstad.

In de platenzaak Mary Go Wild aan de Zeedijk is vanmiddag de ADE-Award uitgereikt aan Gert van Veen. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor de Nederlandse dance-scene en zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het Amsterdam Dance Event.

De journalist en muzikant schreef in 1988 het eerste grote krantenartikel in de Volkskrant over house-muziek waarin hij een grote toekomst voorspelde voor deze nieuwe vorm van muziek. Hij begon ook de dancegroep Quazar en startte de clubavond Welcome to the future. Hij was directeur van de club Studio 80 en had een grote bijdrage aan het tot stand komen ADE.

Het is de tweede keer dat de ADE-award is uitgereikt. “Ik twijfelde er niet aan in 1988. Dit is de toekomst,” aldus Van Veen in zijn dankwoord. “Collega’s vonden het niks maar ik wist het zeker dat iedereen overtuigd zou worden in de jaren daarop.”

Gert van Veen ontvangt de ADE-Award. Beeld Vincent Smits
Gert van Veen ontvangt de ADE-Award.Beeld Vincent Smits

Tijdens ADE Green, een subconferentie van ADE, is woensdag de campagne Plastic Promise gelanceerd, om verantwoord plasticgebruik binnen de evenementenindustrie te stimuleren.

Het doel van Plastic Promise is op evenementen binnen drie jaar minimaal 50 procent van alle plastic wegwerpartikelen zoals bekers, borden, bestek en regenponcho's te vervangen door herbruikbare producten.

De campagne richt zich op organisatoren van festivals, sport- en zakelijke evenementen, drankmerken en andere leveranciers. Bedrijven kunnen zich aanmelden via het platform van Plastic Promise en hun doelen bekendmaken.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en dj Sam Feldt gaven het startschot van de landelijke actie.

“Het is bizar als je ziet hoeveel plastic bekers, rietjes en frietbakjes we produceren om die vervolgens maar één keertje te gebruiken. Zonde!" zegt Van Veldhoven.

De staatssecretaris noemt het initiatief een “hele forse stap op weg'' naar een brede aanpak voor een toekomst zonder wegwerpplastic.

Onder meer het ADE, AB InBev, Coca-Cola, Grolsch, Heineken en ID&T hebben zich bij Plastic Promise aangesloten.

null Beeld Vincent Smits
Beeld Vincent Smits

Na vijf dagen en zevenhonderd kilometer kwamen acht dj’s en producenten vanmiddag aan in de Elandsstraat. Ze fietsten van Berlijn naar Amsterdam om geld op te halen voor Bridges for Music.

Het doel was om €20.000 op te halen, waarmee de al eerder opgebouwde muziekschool in Zuid-Afrika kan worden ingericht, en dat is gelukt.

Valentino Barriosite heeft de actie opgezet. De Spanjaard fietste zelf ook mee. "Er is al vanuit het niets een muziekschool opgebouwd in Zuid-Afrika, maar goede apparatuur is kostbaar. Gelukkig hebben we ons doel gehaald. Nu kunnen we de school gaan inrichten."

"Het was leuk, maar ook heel zwaar," vertelt Goncalo Miranda. "Ik heb nog nooit meer dan 50 kilometer op een dag gefietst, nu deden we 180. Het goede weer hielp heel erg mee." Hij moet snel herstellen, want de komende dagen heeft de dj drie optredens.

Bij aankomst wachtte een goedgevuld bord lasagne, gemaakt door dj Heidi. ADE-gangers konden na een donatie van €30 aanschuiven.

Dev Bhatia uit India is een van de ongeveer veertig aanwezige donateurs. Hij kwam speciaal voor ADE naar de stad - hij heeft tickets voor vijftien feesten - en wilde dit project steunen. "Het is ontzettend goed dat dit project is opgezet. Hopelijk komt er ook ooit zo’n muziekschool in mijn thuisland."

null Beeld Pim Westenberg
Beeld Pim Westenberg

Kunstenaarscollectief Kamp Seedorf heeft ter ere van het Amsterdam Dance Event een kunstwerk op de kroon van de A’DAM Toren gemaakt.

Op het kunstwerk zijn vijf verschillende muzikale helden en antihelden afgebeeld; Kraftwerk, Leafs, Ali G, Ghostface Killah en een gabber.

Het is het grootste en hoogste werk van Kamp Seedorf tot nu toe.

Woensdagmiddag wordt het kunstwerk voor genodigden en pers onthuld. Daarna is het tot en met het eind van ADE, zondag 22 oktober, van dichtbij te bekijken, mits je een entreebewijs voor A’DAM Lookout hebt.

Op het kunstwerk zijn vijf verschillende muzikale helden en antihelden afgebeeld; Kraftwerk, Leafs, Ali G, Ghostface Killah en een gabber. Beeld ADAM Toren
Op het kunstwerk zijn vijf verschillende muzikale helden en antihelden afgebeeld; Kraftwerk, Leafs, Ali G, Ghostface Killah en een gabber.Beeld ADAM Toren

Op parool.nl/ade houden we je niet alleen op de hoogte van alle ontwikkelingen op het festival, maar bieden we ook een inkijkje achter de schermen. Wat zijn bijvoorbeeld de plannen van de nieuwe ADE-directeur Mariana Sanchotene? Hoe stressvol is het bestaan van een dj? En hoe beleven de mensen die ADE mogelijk maken - de beveiliger, toiletjuffrouw, schoonmaker - dit evenement?

Dag 1 van ADE begint met... yoga.

“Vanavond staan hier tweeduizend man naar de getver te gaan,” lacht Bart Elshof (35) van de Westerunie. Maar nu, om 6.00 uur ’s ochtends, liggen verspreid over de dansvloer zo’n honderd vroege vogels op yogamatjes. Op de tonen van deephouse wringen ze zich in de downward facing dog en child’s pose.

Onder hen de vriendinnen Anne de Andrade (28) en Aileen Loquet (28). “Ik heb de remslaap niet eens gehaald,” lacht Loquet als ze zich na de yogasessie met een bakje biologische granola opmaakt voor Daybreakers Jungle Party; het Amerikaanse ochtendfeest waar in plaats van alcohol sapjes worden geserveerd.

De vriendinnen kozen dit feest omdat ze houden van yoga en wel in zijn voor iets geks. “Als je normaal uitgaat doe je dat met alcohol, nu ben je fris en zijn mensen minder vervelend,” denkt De Andrade.

Als de yogamatjes zijn opgeruimd, laat dj Kav Verhouzer de muziek door de boxen knallen. De eerste handen gaan wat weifelend omhoog, maar al snel staat de dansvloer vol. Om 8.30 uur moeten de meeste feestgangers weer richting kantoor.

Selena Starevic (35) heeft vannacht zes uurtjes geslapen maar voelt zich topfit. “Je hebt alleen je positieve energie nodig om het naar je zin te hebben,” meent ze. De alcohol mist ze totaal niet, al zullen er vanavond wel wat drankjes ingaan bij Second State in de Marktkantine. Maar eerst moet ze nog werken. “Het wordt een lange dag.”

Yoga voor het dansen Beeld Marieke de Ruiter
Yoga voor het dansenBeeld Marieke de Ruiter

Het gemiddelde weeksalaris van een internationale top-dj is 571.000 euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse dance-onderzoek van 538 Nieuws in samenwerking met ING.

De top tien van best betaalde internationale dj's verdient samen ruim 200 miljoen euro per jaar.

Het geld is een van de redenen waarom een op de vijf danceliefhebbers droomt van een carrière als bekende dj. Andere redenen die daarvoor genoemd worden zijn houden van muziek, overal op de wereld komen en eigen muziek kunnen maken en uitbrengen, blijkt uit het onderzoek.

Het economisch bureau van ING bekeek de inkomsten van de top vijf: Calvin Harris, The Chainsmokers, Tiësto, Steve Aoki en Marshmello. Zij verdienen het meeste aan optredens en de rest halen ze uit rechten en opnames. Ze verdienen relatief makkelijk hun geld omdat de productiekosten voor dance laag zijn en dance mateloos populair blijft.

Al zes jaar bestaat de top tien van populairste dj's voor de helft of meer uit Nederlanders. De provincie Noord-Brabant levert met onder anderen Tiësto, Hardwell, R3Hab en Fedde le Grand de meeste succesvolle Nederlandse dj's.

De populariteit van de Nederlandse dj's zorgt er mede voor dat de verwachte exportwaarde van dance in 2020 rond de 150 miljoen euro uitkomt.

DJ Hardwell Beeld anp
DJ HardwellBeeld anp

Amsterdam staat sinds vanochtend in het teken van ADE. Niet alleen de conferentie begint al 's morgens met meetups en talks, ook voor het feestprogramma hoef je niet tot de avond te wachten.

De allervroegste vogels konden om half 7 's morgens al terecht in de Westerunie voor een Daybreaker jungle party.

De officiële opening van ADE is het concert van Colin Benders met het Metropole Orkest in de Melkweg, woensdag om 18.30 uur.

Naar verwachting zo'n 400.000 bezoekers uit binnen- en buitenland zijn de komende dagen te vinden op de 23e editie van ADE.

Tijdens het evenement, dat tot en met zondag duurt, zijn er optredens van meer dan 2500 artiesten op bijna tweehonderd plekken in de hoofdstad.

De A'DAM Toren in Noord kleurde dinsdagavond al geel voor ADE.

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

De gratis Skaterave met dj Joris Voorn gaat niet door. Met nog slechts twee dagen te gaan is het event afgeblazen omdat de vergunning door de gemeente is ingetrokken, zo laat de organisatie weten.

De dj zou samen met onder meer Kölsch, Francis Inferno Orchestra en Max Abysmal draaien bij Skatepark Noord. De organisator zegt bezig te zijn om het feest later dit jaar alsnog door te laten gaan.

Eerder werd bekend dat de drie feesten die tijdens het ADE in de Bijlmerbajes zouden worden gegeven, niet doorgaan vanwege vergunningproblemen.

Bezoekers van ADE hebben het natuurlijk druk druk druk, want er zijn honderden events te bezoeken. In Spaces wordt een pecha kucha georganiseerd over ADE. Creatieve talenten van Nederland laten in Spaces Amstel in 20 slides van 20 seconden zien waar ze mee bezig zijn. Dat gaat lekker snel dus.

Sprekers zijn onder meer componist Merlijn Twaalfhoven, dragqueen Hoax Lebeau en filmmaker Thalia de Jong.

Heb je wel zin om naar het Amsterdam Dance Event te gaan, maar geen cent te makken? Niet getreurd: voor veel feesten hoef je niets te betalen.
We zetten de leukste gratis events en feesten voor je op een rij.

null Beeld Vincent van den Boogaard
Beeld Vincent van den Boogaard

Op het Amsterdam Dance Event draaien meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 200 verschillende locaties. Voor mensen met keuzestress en de late planners: dit zijn de last-minute tips van kenners.

De drie feesten die tijdens het Amsterdam Dance Event in de Bijlmerbajes zouden worden gegeven, gaan niet door. Dat laat organisator Audio Obscura in een e-mail weten aan feestgangers die een kaartje hadden gekocht.

De organisatoren schrijven dat er problemen zijn met de vergunning. Daardoor kan de veiligheid van bezoekers niet worden gegarandeerd. De feesten worden niet naar een alternatieve locatie verplaatst. Audio Obscura zegt er alles aan te hebben gedaan die te vinden, maar dat bleek onmogelijk.

PS Live is een nieuw, maandelijks terugkerend avondprogramma waarin schrijver en verteller Johan Fretz in gesprek gaat met gasten uit de creatieve industrie van Amsterdam.

In de eerste editie rondom ADE praat Johan met José Woldring, die met haar bedrijf de pr voor dj's als David Guetta en Martin Garrix verzorgt. Bram Owusu en Daan Alvering, programmeurs van Garage Noord, schuiven aan om te praten over ondernemerschap in de Amsterdamse Dance wereld.

Martijn Nekoui, creatief ondernemer en founder van MOAM, tipt exposities en evenementen in Amsterdam.

PSlive: ADE editie
Vrijdag 19 oktober (18.00 tot 19.00)
Het Parool Theater

null Beeld -
Beeld -

De ADE-show van dj Hardwell en het Metropole Orkest in de Ziggo Dome op 18 oktober is voorlopig Hardwells laatste optreden. De kaarten voor de Ziggo Dome zijn uitverkocht, maar thuisblijvers kunnen het concert ook volgen, via livestreams.

De show behandelt de geschiedenis en ontwikkeling van de dancemuziek sinds de jaren tachtig. Hits van wereldsterren komen langs, van Donna Summer tot Tiësto, van Carl Cox tot Daft Punk.

De livestreams zijn te zien op de verschillende kanalen van de dj, waaronder Facebook en YouTube. Op live.djhardwell.com wordt een speciale versie gestreamd.

Hardwell maakte vorige maand bekend voor onbepaalde tijd te stoppen met draaien. "Ik heb altijd met de grote druk om kunnen gaan, maar voor nu is het te veel. Het voelt als een eindeloze rit in een achtbaan," legde hij uit.

undefined

Dj Hardwell gaat er even tussenuit, op ADE geeft hij zijn voorlopig laatste optreden Beeld ANP
Dj Hardwell gaat er even tussenuit, op ADE geeft hij zijn voorlopig laatste optredenBeeld ANP

Dj en producer Joris Voorn houdt van muziek én skateboarden. Daarom organiseert hij tijdens ADE een skaterave in skatepark Noord. Dit doet hij in samenwerking met dj en Clone Records-baas Serge.

Tussen 16.00 en 22.00 uur treden ook Kölsch, Francis Inferno Orchestra en Max Abysmal op. De dj's draaien vanaf een podium boven de dansvloer en het skatepark. Toegang is gratis.

Woensdag 17 oktober 2018, 16.00-22.00 uur
Skatepark Noord, gratis

Bokoesam presenteert op 21 oktober tijdens ADE zijn nieuwe album Nachtvlinder. Niet in een club maar in zijn favoriete pizzeria in Noord: Klaproos. De show is gratis, maar alleen voor genodigden. Fans kunnen via Red Bull Music meeloten naar kaartjes. De trekking is op 16 oktober.

Samuel ‘Bokoesam’ Sekyere brak in 2015 door met zijn deelname aan het album ‘New Wave’ en scoorde hits met nummers als Investeren in de Liefde, en Nikes.

Wie vrijdagavond wel naar ADE wil, maar zijn energie nog wil sparen om het hele weekend door te kunnen dansen, kan bij de Conscious Club op een relaxte manier starten met een ligconcert. Ga om 20.00 uur op de grond liggen, omgeven door planten, en laat twee dj's en drie muzikanten je meevoeren. Als je om 21.30 uur weer met beide benen op de grond staat, kun je door naar de dansvloer.

Nile Rodgers komt weer naar ons land. De disco/funk-legende is van de partij tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE), waar hij tijdens de conferentie spreekt over zijn carrière.

Ook Jean-Michel Jarre komt naar Amsterdam om over zijn carrière te vertellen, maakte de organisatie van het ADE donderdag bekend.

Rodgers is op donderdag 18 oktober in Amsterdam. 's Middags heeft hij het met artiestenmanager Marck Mercuriadis onder meer over de band van artiesten met hun manager. 's Avonds maakt Rodgers tijdens een ADE MusicTalks tijd voor vragen van het publiek.

Jarre is een dag later in Amsterdam. Hij vertelt vrijdagmiddag 19 oktober over de invloed van zijn muziek op de hedendaagse muziekcultuur.

's Avonds maakt Rodgers tijdens een ADE MusicTalks tijd voor vragen van het publiek. Beeld anp
's Avonds maakt Rodgers tijdens een ADE MusicTalks tijd voor vragen van het publiek.Beeld anp

Op zaterdag 20 oktober wordt tijdens AMF, het grootste festival van het Amsterdam Dance Event, de nummer 1 dj van de wereld bekendgemaakt. De nummer 1 treedt daarna gelijk op in de Johan Cruijff Arena.

In 2017 en 2016 werd Martin Garrix in deze verkiezing van DJ Mag Top 100 uitgeroepen tot de allerbeste.

Op het feest treden onder andere ook Axwell /\ Ingrosso, KSHMR, Lost Frequencies, Salvatore Ganacci, Sunnery James & Ryan Marciano, Vini Vici en W&W op. David Guetta en Dimitri Vegas & Like Mike, doen samen een eenmalige act.

Tijdens ADE treden meer dan 2500 artiesten op in de hoofdstad in een recordaantal van bijna tweehonderd locaties. Om bezoekers te gidsen komt het Amsterdam Dance Event van 17 tot en met 21 oktober dagelijks met videotips. Elke middag komt rond het middaguur een nieuwe video online met tips uit het dag- en nachtprogramma.

Ideaal voor vroege vogels óf nachtvlinders die er maar geen genoeg van krijgen: dansen tot het middag is. Dat doe je ook dit jaar weer tijdens Audio Obscura's after hours in de Loft van de A’DAM Toren. Het spectaculaire uitzicht op de 16e krijg je er helemaal gratis bij.

Aan Adriatique de taak om het weekend in te luiden op 19 oktober van vijf uur 's ochtends tot een uur of twaalf. Job Jobse draait de volgende dag een back to back met DJ Tennis van 07:00 - 14:00 uur. Solomun sluit de week af op zondagmorgen 21 oktober va 07:00 tot laat. Kun je daarna met een gerust hart je bed in.

De kaartverkoop begint dinsdag 25 september om twaalf uur.

null Beeld Audio Obscura
Beeld Audio Obscura

Fans van Hed Kandi’s classics en house deuntjes kunnen tijdens ADE hun lol op op de Supperclub Cruise. Daar organiseert het platenlabel een relatief klein feestje: er zijn kaartjes voor vijfhonderd feestgangers. Wie er precies zullen draaien, is nog onbekend. Maar de 'kandi girls' zijn sowieso van de partij. Kaartjes kosten tussen €29,50 en €39,50.

Wie er draaien is nog onbekend, maar de Kandi girls zijn van de partij Beeld Hed Kandi
Wie er draaien is nog onbekend, maar de Kandi girls zijn van de partijBeeld Hed Kandi

In Lab111 kun je ADE op een relaxte manier ondergaan. Niet op de dansvloer, maar in een bioscoopstoel. Het filmhuis draait een aantal muziekfilms, waaronder Control van Anton Corbijn over het leven van Joy Division-zanger Ian Curtis.

In Era Of Dance: The Story Of Soviet Techno Revolution wordt ingezoomd op de rol van Indulis Bilzens. Grondlegger van de ravecultuur in Duitsland, en de man die ervoor zorgde dat techno ook aan de andere kant van het ijzeren gordijn groot werd.

Een film waarbij je moeilijk stil kunt blijven zitten is Bruk Out! waarin zes uitgesproken vrouwen worden gevolgd die meedoen aan 's werelds grootste Dancehall Queen-wedstrijd.

Dj Hardwell stopt voor onbepaalde tijd met toeren. Ook brengt hij voorlopig geen nieuwe muziek meer uit. De Nederlandse dj heeft tijd voor zichzelf nodig en doet een stapje terug, schrijft hij in een bericht op Facebook.

Robbert van de Corput zegt in het bericht dat hij zijn hele leven droomde van het leven dat hij nu leeft. De afgelopen jaren realiseerde hij zich echter dat hij te weinig tijd voor zijn familie en vrienden heeft. "Het kost veel energie, liefde, creativiteit en aandacht voor mijn leven als een normaal persoon om 24 uur per dag Hardwell te zijn", aldus de dj, die tot de top behoort.

Hardwell doet alleen nog zijn show in de Ziggo Dome op 18 oktober voor het Amsterdam Dance Event.

Zo vroeg als Daybreakers beginnen ze niet, maar wie ervan houdt niet al te laat naar bed te gaan, hoeft komende ADE niet thuis te blijven. 25+ feestje De Microclub organiseert namelijk een avond in de bovenzaal van restaurant Baut.

Van zes uur 's avonds tot middernacht kan je er dansen op de plaatjes van Microclub Melodies, Nicky Elisabeth en Hubert Kirchner én de volgende dag nog fris en fruitig opstaan ook. Mits je niet toch nog een ander feestje en/of after pakt natuurlijk.

De Microclub
Vrijdag 19 oktober, 18.00 uur, Baut

Wie van vroeg opstaan houdt (of extreem laat naar bed gaat) kan op de allereerste dag van ADE om half zeven 's morgens de dansvloer op. Dit Daybreaker-feest in de Westerunie trapt om half 6 - 05.30 uur dus - af met een yogasessie, die overgaat in het dansfeest. Er wordt geen alcohol geschonken, maar sapjes en een gezond ontbijt zitten inbegrepen.

Daybreaker
17 oktober, 05.30 uur, WesterUnie

Echt waar, deze vroege vogels staan al te dansen als jij je nog eens omdraait in bed Beeld AJRPhotos
Echt waar, deze vroege vogels staan al te dansen als jij je nog eens omdraait in bedBeeld AJRPhotos

De Bijlmerbajes zit al tijden potdicht, maar in oktober worden de deuren nog een keer geopend voor drie ADE-feesten. Op donderdag 18 oktober is het eerste evenement, met als hoofdacts de Amerikaanse dj's Seth Troxler en Honey Dijon. De vrijdag is in handen van Speedy J's label, Electric Deluxe en Dystopian. De laatste avond, zaterdag 20 oktober, staat in het teken van de Siberische dj Nina Kraviz.

Organisator Naut Donders: "Het is verlaten, alles is aangetast en de fitnessapparaten staan nog op de binnenplaats, overwoekerd met gras. Het heeft iets apocalyptisch. Alsof het een decor is van een zombiefilm."

Organisator Audio Obscura houdt tijdens de aankomende editie van ADE ook feesten in onder meer het Scheepvaartmuseum en de A'DAM Toren.

Het Amsterdam Dance Event (ADE) heeft een tweede selectie artiesten aan zijn affiche toegevoegd. Zo staat onder meer de Nederlandse rapformatie Broederliefde op het grootste clubfestival ter wereld. De Rotterdammers spelen op vrijdag 19 oktober in de RAI tijdens het feest TikTak. Amelie Lens draait in de Marktkantine, CIFIKA treedt op donderdag op in Melkweg , Kiasmos in de WesterUnie en Singel Studio's. Oliver Heldens heeft een eigen avond in de Q-Factory en Ricardo Villalobos draait in Warehouse Elementenstraat.

De organisatie laat donderdag weten dat hiermee het festivalprogramma bijna compleet is. Van 17 tot en met 21 oktober staan er meer dan 2500 artiesten in een recordaantal van bijna tweehonderd locaties. Vorig jaar waren er dat er rond de 160. Ook is er dit jaar aandacht voor 30 Jaar Dutch Dance, aangezien het dertig jaar geleden is dat de nieuwe muziekstroming in Nederland opkwam.

Colin Benders (voorheen bekend als Kyteman) en het Metropole Orkest openen de 23e editie van het ADE, dat dit jaar 400.000 bezoekers uit binnen- en buitenland hoopt te trekken.

AMF Amsterdam, een van de grootste evenementen tijdens ADE, heeft de volledige line-up bekendgemaakt. Zo komt Axwell /\ Ingrosso op 20 oktober naar de Johan Cruijff Arena.

Daarnaast treden David Guetta en Dimitri Vegas & Like Mike samen op. KSHMR, Vini Vici, Lost Frequencies, Sunnery James & Ryan Marciano, W&W en Salvatore Ganacci maken de line-up compleet.

David Guetta is ready Beeld anp
David Guetta is readyBeeld anp

Het gratis toegankelijke festival ADE Hangover sluit ook dit jaar het Amsterdam Dance Event af. Opnieuw is de NDSM-werf de locatie, zo melden de initiatiefnemers.

Na een week vol dancefeesten wordt het ADE 'relaxt' afgesloten. De bands en dj's, die op het affiche staan, spelen passende sets bij de zondagssfeer om de kater te verwerken.

Het evenement vindt plaats op 21 oktober.

Het Amsterdamse Audio Obscura heeft Stephan Bodzin uitgenodigd voor een live set in het Scheepvaartmuseum. Het is de eerste keer dat het museum onderdeel is van de ADE-programmering. Eerder werd bekend dat Audio Obscura twee events gaat organiseren in CS.

Bodzin zal in de binnenplaats vier uur draaien. De kaarten gaan donderdag 16 augustus in de voorverkoop.

Stephan Bodzin live
19 (20.00-03.00)
Scheepvaartmuseum

Op de eerste avond van het Amsterdam Dance Event organiseert OT301 het Amsterdam Alternative Dance Event.

De broedplaats belooft met Amsterdamse artiesten als Steven de Peven, KRAZ, Eboman en Another Nice Mess het ‘meest eclectische ADE-feest van allemaal.’

En niet zomaar: de avond dient als benefiet voor website en gratis krant Amsterdam Alternative, een initiatief van alternatieve en non-profit plekken in Amsterdam als De Nieuwe Anita, Bajesdorp, Cinetol en - hoe kan het ook anders - OT301 zelf.

17 oktober, 21.00 - 03.00 uur
OT301, Overtoom 301
Kaartjes €7,50

Net als Elrow, Audio Obscura en Orbital gaat ook 24+ feest Komm schon Alter voor twee avonden tijdens ADE: op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober.

In plaats van een bekende club koos de organisatie dit keer voor een nieuwe locatie: de geluidsdichte filmstudio van Singel film in Amsterdam-Oost. ‘Hier vind je geen donkere, grimmige taferelen waar ADE bekend om staat, maar juist licht, knusheid en warmte,’ aldus de organisatie. En 24-plussers uiteraard.

Die kunnen vrijdag onder andere de deuntjes van collectief Einmusika (o.a. Jonas Saalbach, Einmusik, Olivier Weiter) verwachten en zaterdag het iets rauwere Extrawelt.

De ticketverkoop (vanaf 25,99 euro) is al van start.

Komm schon Alter ADE 2017 Beeld Chee Janssen
Komm schon Alter ADE 2017Beeld Chee Janssen

Onder meer Róisín Murphy, Eefje de Visser, Agar Agar en Red Axes staan op het podium van ADE Live. Dat maakte de organisatie bekend.

Voormalig Moloko-zangeres Murphy staat op 17 oktober in Paradiso/Sugarfactory, Eefje de Visser maakt op 18 oktober haar opwachting in de Melkweg/Sugarfactory tijdens de derde editie van ADE. De voorverkoop is gestart.

Elrow geeft tijdens ADE niet één maar twee shows in de Kromhouthal.

Dat kondigde de organisatie woensdag aan. Het is de vierde keer dat het Spaanse, carnavaleske feest naar ADE komt.

Vorige week gingen de kaarten voor de eerste show, op zaterdag 20 oktober, al in de verkoop. Die waren binnen een mum van tijd uitverkocht. De kaartverkoop voor de tweede show, op zondag 21 oktober, start maandag 6 augustus om 14.00 uur.

Beide shows staan in het teken van het thema Chinese Rowyear. Dat wil zeggen: draken, lantaarns, tempels, keizers en het vieren van het jaar van de hond.

In september strijkt Elrow ook neer op de NDSM-werf. Dan niet in het kader van ADE, maar met een volwaardig dagfestival.

Elrow is bekend van hun spectaculaire, carnaval-achtige feesten vol acts, decorstukken, kostuums en confetti. Beeld Elrow
Elrow is bekend van hun spectaculaire, carnaval-achtige feesten vol acts, decorstukken, kostuums en confetti.Beeld Elrow

Na dj duo Adriatique, is het tijdens Amsterdam Dance Event de beurt aan Joris Voorn en de Belgische Charlotte de Witte een feestje te bouwen in Amsterdam Centraal Station.

Donderdag 18 oktober is de eer aan Voorn met zijn Spectrum concept. Vrijdag 19 oktober is De Witte aan de beurt met haar KNTXT concept. Beide dj’s draaien de hele nacht in Lil’ Club in de Amstelpassage.

Eerder organiseerden promoter Audio Obscura ook al feesten in het Rijksmuseum en het Concertgebouw.

null Beeld Audio Obscura
Beeld Audio Obscura

De Martkantine kan tijdens ADE natuurlijk niet achterblijven, en dat doen ze dan ook niet. Van Pan-Pot en Kollektiv Turmstrasse tot Gui Boratto en Amelie Lens: ze maken allen hun opwachting.

De voormalige kantine voor marktkooplui heeft het programma dit weekend bekendgemaakt en gezien de line-up kan men hier tot in de vroeg uurtjes dansen.

Van woensdag tot en met zondag biedt de Marktkantine onderdak aan talloze dj's en producers. Op zaterdag neemt het muzieklabel Kompakt de tent over met hun typische 'Keulse sound'. Op zondag is het aan techno-producer Reinier Zonneveld en zijn vrienden om de club op z'n kop te zetten.

Marktkantine Beeld Tim Buiting
MarktkantineBeeld Tim Buiting

Het Britse duo Orbital geeft donderdag 18 oktober een extra show tijdens ADE. Het optreden van Orbital een dag eerder is inmiddels uitverkocht.

De dancepioniers spelen tijdens ADE Live gedurende twee dagen achtereen hun liveshow in Paradiso. De kaartverkoop voor het extra concert begint vrijdag om 10.00 uur via de website van de poptempel.

Orbital bestaat uit de broers Paul en Phil Hartnoll. Na een reünie in 2017 waarbij de broers in clubs en zalen speelden, is Orbital dit jaar definitief terug met nieuwe muziek en een nieuwe liveshow.

De twee spelen hierin nieuw materiaal, maar ook alle klassiekers zoals Chime, Belfast, en Impact. Het nieuwe album Monsters Exist, het eerste nieuwe werk van Orbital in vijf jaar, verschijnt op 14 september. Het album bevat de onlangs verschenen singles Tiny Foldable Cities en P.H.U.K.

De Duitse dj en producer Paul Kalkbrenner maakt ook dit jaar deel uit van het Amsterdam Dance Event. Hij geeft op de openingsdag op 17 oktober een show in de NDSM-scheepsbouwloods in Amsterdam, meldt Mojo.

Kalkbrenner is in Nederland vooral bekend van zijn hit Sky and Sand, die hij samen met zijn broer Fritz maakte. In mei kwam zijn laatste album Parts Of Life uit. Vorig jaar gaf Kalkbrenner tijdens ADE een exclusieve show in de Gashouder in Amsterdam. I

Kaarten voor de show in oktober zijn vanaf volgende week donderdag te koop.

Jeff Mills, Nina Kraviz en Bonobo zullen hun acte de présence maken tijdens DGTL ADE. De feestorganisatie verzorgt 18, 19 en 20 oktober drie ADE-feesten in de Scheepsbouwloods.

De eerste avond staan Jeff Mills en Nina Kraviz op het podium, gevolgd door Bicep, Floorplan, Mall Grab, De Sluwe Vos, Carlos Valdes en Tracey.

Vrijdag, de tweede avond, is de beurt aan Jamie Jones, Dubfire, Maya Jane Coles, Derrick May, Richy Ahmed, Darius Syrossian, Detlef b2b Latmun, Mark Jenkyns en Luuk van Dijk.

Bonobo, DJ Koze, Âme & KiNK, Mano Le Tough, Tom Trago, Leon Vynehall, Moxie en Tammo Hesselink sluiten de feestreeks in de Scheepsbouwloods af.

Tickets zijn vanaf donderdag 28 juni te koop.

De eerste avond van DGTL ADE staan Jeff Mills en Nina Kraviz op het podium Beeld anp
De eerste avond van DGTL ADE staan Jeff Mills en Nina Kraviz op het podiumBeeld anp

De Franse dj David Guetta en het Belgische dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike gaan samenwerken tijdens AMF, het grootste dancefestival tijdens het Amsterdam Dance Event. Op zaterdag 20 oktober verzorgt het drietal een gezamenlijke act in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

Vorig jaar trapte AMF het concept Two Is One af in een uitverkocht stadion met een optreden van Armin van Buuren en Hardwell. Na deze Hollandse samenwerking is het dit jaar de beurt aan David Guetta en Dimitri Vegas & Like Mike.

Op de avond wordt ook de DJ Mag Top 100 bekendgemaakt. Stemmen kan vanaf 13 juli. Binnenkort maakt de organisatie de volledige line-up van AMF bekend.

Op zaterdag 20 oktober verzorgt het drietal een gezamenlijke act in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Beeld anp
Op zaterdag 20 oktober verzorgt het drietal een gezamenlijke act in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.Beeld anp

De NDSM krijgt dit jaar Into the Woods over de vloer tijdens het ADE. Het is de tweede keer dat het festival tijdens het dance evenement plaats vindt. Het fesival staat bekend om z'n creativiteit en fraaie mix van live en elektronische muziek.

Op 19 en 20 oktober wordt de werf overwoekerd met rariteiten. Inmiddels kun je je via hun site pre-registreren voor de kaartverkoop. Je hoeft het weerbericht niet af te wachten: alle podia zijn waterdicht.

ALDA heeft AMF (Amsterdam Music Festival) volledig overgenomen van ID&T. Beide partijen organiseerden de afsluiter van het Amsterdam Dance Event vijf jaar samen.

Na de eerste editie bleek de RAI al te klein en verhuisde het evenement naar de huidige Johan Cruijff ArenA, waar het inmiddels jaarlijks ruim 40.000 bezoekers trekt. In samenwerking met het Britse Magazine DJ MAG wordt er jaarlijks de beste dj van de wereld bekendgemaakt. "We kijken terug op een mooi avontuur, waarbij we AMF gezamenlijk tot een event van internationale allure hebben gebracht", zegt directeur Edo van Duyn van ID&T maandag. "We zijn verheugd dat we tot deze overeenkomst met ALDA zijn gekomen.

Naast het huidige portfolio van succesvolle festivals, gaat ID&T zich de komende tijd focussen op nieuwe projecten." Dit jaar vindt AMF plaats op zaterdag 20 oktober.

Colin Benders (voorheen bekend als Kyteman) en het Metropole Orkest openen op 17 oktober in de Melkweg het Amsterdam Dance Event.

Voor Benders de eerste keer, maar het Metropole Orkest is het inmiddels gewend. Ze openden ADE in 2016 met Henrik Schwarz en in 2017 met Jameszoo. Onder leiding van de jonge Britse chef-dirigent Jules Buckley zoekt het MO de randen op van de hedendaagse symfonische pop en jazz.

Startpunt voor het concert zijn de livestreams die Benders de laatste jaren met zijn modulaire synthesizers maakt.

Vorig jaar verschanste hij zich tijdens ADE in het Rembrandthuis om daar een plaat op te nemen.

Op zaterdag 9 juni om 10:00 uur start de kaartverkoop.

null Beeld Photo-Company
Beeld Photo-Company

Awakenings geeft welgeteld zeven keer een feest tijdens het Amsterdam Dance Event in oktober. Tijdens de vijf dagen die het festival telt, zorgt Awakenings voor vijf nacht- en twee dagedities.

De reus onder de technofeestjes is van 17 tot en met 21 oktober met een hoop bekende gezichten te vinden in de Gashouder. Zowel Joris Voorn als Joseph Capriati en Maceo Plex zijn van de partij.

Vorig jaar in april beleefde het technofeest de eerste editie overdag, als onderdeel van het jubileum - Awakenings vierde destijds 20 jaar bestaan. Ondanks het ongebruikelijke tijdstip vlogen de kaarten over de toonbank en was het feest binnen de kortste keren uitverkocht.

Martin Garrix geeft in oktober tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) opnieuw twee shows in de RAI Amsterdam.

Zijn tweede show op zaterdag 20 oktober wordt net als vorig jaar een show voor alle leeftijden, meldt E&A Events.

"Vorig jaar was het onwerkelijk met twee uitverkochte shows achter elkaar. Ik kan niet wachten om het dit jaar opnieuw te doen," zegt de 22-jarige dj.

Voor de komende editie van ADE ontwikkelt Garritsen een compleet nieuwe show.

De officiële kaartverkoop begint op woensdag 6 juni om 10.00 uur.

Techno-dj Dave Clarke organiseert dit jaar de 14e editie van zijn ADE-avond Dave Clarke Presents op 19 oktober in de Melkweg.

De grote headliner voor de 14e editie van Dave Clarke Presents is de Italiaanse Sam Paganini, bekend geworden met het nummer Rave. Tweede headliner is 'technokoningin' Rebekah, bekend om haar rauwe en industriële techno.

Naast die twee headliners staan ook Octave One, Marcel Fengler, Mark Broom, B.Traits, Anetha, Mr. Jones en de Nederlandse techno-veteraan Estroe op het programma.

De kaartverkoop start op 30 mei om 10.00 uur.

Het Britse muziekduo Orbital komt naar Amsterdam voor een optreden in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event op 19 oktober.

De dancepioniers komen ook voor het eerst in zes jaar met een nieuw album op 14 september, getiteld Monsters. Deze week bracht Orbital daarvan de eerste single Tiny Foldable Cities uit.

In de jaren '90, tijdens de bloeiperiode van de acid house en ravecultuur, werden de broers Paul en Phil Hartnoll wereldwijd bekend met nummers als Chime, Belfast en Halcyon. In 2004 gingen ze uit elkaar, om in 2009 weer samen te gaan optreden. Na 2012 brachten de broers samen geen nieuwe muziek meer uit.

Vorig jaar tourde Orbital al door Europa met een reünietour.

Kaarten zijn te koop vanaf vrijdag 18 mei en kosten 34 euro.

Het Amsterdam Dance Event (ADE) vind dit jaar plaats van 17 tot en met 21 oktober. Naar verwachting komen er zo'n 400.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar deze 23e editie.

Tijdens de komende editie van ADE kunnen de bezoekers onder meer kennismaken met de muziekscene van Zuid-Korea.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden