Dit waren in 2016 de populairste babynamen per stadsdeel

Opnieuw is vorig jaar een meerderheid van de pasgeboren jongens in de stad Adam genoemd. Sara stootte Olivia van de eerste plek als populairste meisjesnaam.

Bien Borren
null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Uit cijfers die Het Parool bij onderzoeksbureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) heeft opgevraagd, blijkt dat per stadsdeel grote verschillen te zien zijn. OIS legt de grens voor een notering in een top 5 bij vier kinderen met dezelfde naam.

Blauwe muisjes
Het afgelopen jaar werden in Amsterdam in totaal 10.540 kinderen geboren, een kleine daling in vergelijking met 2015 (10.655). Er werd in 2016 vaker getrakteerd op beschuit met blauwe muisjes (5407 jongens) dan met roze muisjes (5133 meisjes). In stadsdeel West werden verreweg de meeste kinderen geboren (2.316), terwijl Centrum de minste geboortes noteerde (658).

Wat een populaire naam is, verschilt van plaats tot plaats en zelfs van stadsdeel tot stadsdeel. Zo woont Benjamin in Zuid en Noor in Noord. Ouders in Zuidoost noemden hun kersverse dochter vaak Zoë, de zoons kregen Mohammed in hun paspoort geschreven. Of Muhammed.

Nieuwkomers
In stadsdeel Centrum deden Olivier en Olivia het goed, in Nieuw-West werden veel Adams en Sara's geboren. De kraambedjes in stadsdeel Oost werden met name gevuld door Nora en Adam.

Ook in 2015 kwamen namen als Adam en Olivia bovendrijven in het favorietenlijstje. Benjamin is een nieuwkomer die hoog is gestegen op de lijst en datzelfde geldt voor Aya. Namen die in 2015 populair waren zoals Jack, Mia, Emma en Teun werden het afgelopen jaar een stuk minder gekozen.

Landelijk werden de meeste Anna's en Daans geboren in 2016, maakte de sociale verzekeringsbank twee weken geleden bekend.

Op onderstaande interactieve graphic is per stadsdeel te vinden welke namen in 2016 het populairst waren. (Mocht de graphic in de mobiele weergave van dit artikel niet goed leesbaar zijn, raadpleeg dan de cijfers in de bijgevoegde pdf.)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden