Overzicht

Dit waren de aankondigingen op de coronapersconferentie

De maximale groepsgrootte wordt niet uitgebreid en de horeca blijft dicht: Nederland wacht een sobere kerst. Dat was de boodschap van premier Rutte en minister De Jonge, dinsdagavond tijdens een coronapersconferentie. Wat werd er precies gezegd? Een samenvatting.

null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

Zwaardere maatregelen

“De realiteit van vandaag is dat we op een tweesprong staan,” waarschuwde Rutte aan het begin van de persconferentie. Óf we zorgen er samen voor dat de cijfers weer de goede kant opgaan, stelde de premier, óf het aantal besmettingen blijft groeien. “In dat geval sluit ik niet uit dat we voor de kerst bij u terug moeten komen.” Wat nieuwe maatregelen precies zouden inhouden, wilde de premier niet zeggen. Wel benadrukte hij: “Laten we kerstperiode benutten om zoveel mogelijk thuis te blijven en ons aan de regels te houden.”

Proefprojecten

Om toch al enigszins voor te sorteren op een situatie waarin er wel weer meer dingen mogen, starten er in januari een aantal proefprojecten. “Waar moeten we dan aan denken?” stelde Rutte zichzelf de vraag. “Bijvoorbeeld aan een proef bij een theatervoorstelling waar meer publiek aanwezig kan zijn. Of een lokale voetbalwedstrijd met grotere groepen supporters.”

Steun voor de horeca

Het was al aangekondigd: de coalitie zint op een plan om horecazaken extra te ondersteunen. Ook andere bedrijven die zwaar te lijden hebben onder de crisis kunnen een tegemoetkoming verwachten, aldus de premier. Woensdagochtend wordt daarover meer bekendgemaakt.

Aandacht voor jongeren

Dat jongeren het moeilijk hebben met de gedeeltelijke lockdown, noemde Rutte heel begrijpelijk. Daarom zullen er tijdens de kerstvakantie meer activiteiten voor jongeren worden georganiseerd. En, niet onbelangrijk, daar wordt geld voor vrijgemaakt. Een aantal plannen, zoals de zogenoemde ‘winter games’ van de Johan Cruijff Foundation en de Krajicek Foundation, is al in voorbereiding.

Iedereen gevaccineerd? Dat duurt nog wel even

Het vaccin is in aantocht. En zodra het er is, staan – in ieder geval bij het Pfizervaccin – verplegers en verzorgers van ouderen en gehandicapten vooraan in de rij. Daarna volgen die kwetsbare groepen zelf. “Een diepe buiging voor iedereen die die dat mogelijk maakt,” zei minister Hugo de Jonge. Maar, zo waarschuwde hij ook, ‘we moeten waken voor een we-zijn-er-bijna-stemming’. Want we zitten nog wel even vast aan de maatregelen: “Het zal nog tot na de zomer duren totdat iedereen in Nederland is gevaccineerd.”

Bijna de helft minder doses

Minister De Jonge zei het aanvankelijk haast tussen neus en lippen door, maar tijdens het vragenrondje na afloop werd er nog eens dieper op ingegaan: Nederland krijgt een stuk minder door Pfizer ontwikkelde vaccins binnen. Niet één miljoen doses komen bij de eerste levering naar ons land, maar ‘slechts’ 507.000. De Jonge stelde dat dergelijke tegenvallers erbij horen: het kabinet moet ‘wendbaar zijn in de uitvoering’ van de vaccinaties, benadrukte de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden