Dit vorstenhuis kon een handreiking maken naar de hersens van ons volk

Eigenlijk had ik besloten om dat kleuterfestival dat 'kroning' genoemd wordt, aan me voorbij te laten gaan. Maar je wordt er op radio en televisie mee overspoeld. Je hoort het ene flapdrollerige idee met bijbehorende flapdrolnaam na het andere. Er moet een lied komen dat bestaat uit puur jatwerk, dan moet er weer een boek verschijnen met dromen en kindertekeningen dat ons allemaal door de strot geduwd wordt en vooral moet Ali B. meedoen, van wie ons vorstenhuis meent dat hij een Mozart en Shakespeare in één is.

Verder doet iedereen heel nerveus als de wensen van de nieuwe vorst en vorstin ter sprake komen. 'Daar kan en mag ik natuurlijk niets over zeggen.' Nee, klopt. Maar wat we dus nu wel weten, is dat ons nieuwe vorstenpaar vermoedelijk bestaat uit hele lieve mensen, maar God wat zijn ze plat, simpel en ordinair.

Heeft er een echt goede historicus - dus niet zo'n popiejopie leukjeuker als Herman Pleij die bij de DWDD z'n stembanden op spanning zit te pompen - een mooie opdracht van de regering gekregen om eens iets waardevols te onderzoeken rondom de kroning? Is bijvoorbeeld Remco Campert, of Menno Wigman of F. Starik aangezocht om eens een echt mooi gedicht of dichtbundel te schrijven? En had de regering ook niet wat geld kunnen uittrekken om onze topauteurs eens iets fraais te laten schrijven? Waarom zegt de regering niet: 'Als cadeau aan de Nederlanders willen we, naar Frans model, een Nederlandse Pleiade-bibliotheek mogelijk maken.' Voor de goede orde: dat is een reeks boeken waarin zich de canon van de Nederlandse literatuur bevindt. Waarom verstrekken Zijne Koninklijke Hoogheid en zijn gade niet een extra aantal beurzen aan interessante wetenschappers of studenten?

Nee, we mogen meezingen met een gejat liedje en we mogen onze dromen insturen.

Kan het cheaper!

De reden weet ik wel.

De intellectuelen van Nederland - wie dat ook moge zijn - hebben zich van de monarchie afgekeerd, want de corrumperende structuur van ons koningshuis is tamelijk doorzichtig. Bernhard en Zorreguieta, om maar twee affaires te noemen, werden door wetenschappers in dienst van de regering ontluisterd. Ontluistering is steeds het gevolg als het koningshuis onderzocht moet worden.

Dit vorstenhuis had een handreiking kunnen maken naar de hersens van ons volk.

Het is dus Ali B. geworden.

 
Ontluistering volgt na onderzoek van het koningshuis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden