Dit verandert er per 1 juli in Amsterdam

Net als 1 januari is 1 juli een datum waarop vaak veel nieuwe regels en besluiten ingaan. Waar moeten we vanaf zaterdag rekening mee houden? Een lijstje.

Heb je geen handbagage? Dan krijg je voorrang. Beeld anp

Snelle e-bikes moeten fietspad af

De supersnelle elektrische fietsen - ook wel speed-pedelecs- gelden vanaf zaterdag officieel als brommer en dat betekent dat ze van het fietspad naar de rijweg moeten verplaatsen. Ze gaan te hard in vergelijking met de andere verkeersdeelnemers. Ook gaat er een helmplicht gelden. De regel ging begin dit jaar al in, maar nu moeten de 'fietsen' ook echt zijn voorzien van een geel kentekenplaatje, waardoor ze niet langer snorfiets zijn. Hou je je niet aan de regels dan kun je een boete van 90 euro verwachten.

Supersnelle e-bikegebruikers moeten vanaf 1 juli het fietspad af en een helm op. Beeld anp

Drugs- en alcoholtests voor geweldplegers

Geweldplegers kunnen worden verplicht om alcohol- en drugstests af te laten nemen bij een aanhouding. De bevoegdheid op het testen van middelengebruik werd al op kleine schaal getest buiten Amsterdam, maar geldt vanaf 1 juli ook in de stad.

Drugs waarop getest kan worden zijn cocaïne, amfetamine en methamfetamine. Deze drugs zouden bij gebruik ervan de drempel voor geweldpleging verlagen.

Blijkt uit de tests dat het geweld is gepleegd onder invloed dan moet de verdachte rekening houden met een hogere strafeis.

Geen alcohol in het Gulden Winckelplantsoen

Alcohol is vanwege overlast door alcoholmisbruik op het Gulden Winckelplantsoen in Bos en Lommer vanaf zaterdag verboden.

Dit staat ook op de verkeersborden die aangeven waar wel en niet gedronken mag worden. Het verbod geldt tot en met de jaarwisseling.

Drink je wel op een plek waar dat niet mag dan kun je een bon verwachten. In 2018 zal het verbod geëvalueerd worden.

Beeld Amsterdam

Geen handbagage? Dan voorrang op Schiphol

Reizigers zonder handbagage krijgen op de drukste momenten in vertrekhallen 1, 2 en 3 voorrang op Schiphol.

Vanaf zaterdag worden zij bij de veiligheidscontroles gescheiden van de passagiers die met grote handtassen en trolly's op reis gaan om zo de doorstroming te bevorderen. Het is een experiment en duurt de hele zomer.

Verhoging van het minimumloon

De regels voor het minimumloon veranderen. Zo heb je nu al vanaf je 22ste, in plaats vanaf je 23ste, recht op een wettelijk volwassenminimumloon.

Ook stijgen de brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon (18- tot en met 21-jarigen). Ben je ouder dan 22, dan krijg je met een volledige werkweek 1565,40 euro per maand. Eerder was dat 1551,60 euro per maand.

14 nieuwe verkeersborden

De oorspronkelijk invoering was gepland op 1 januari 2015, maar vanaf 1 juli 2017 zijn ze er echt: 14 spiksplinternieuwe blauwe gebodsborden.

De borden moeten zorgen voor meer duidelijkheid in bepaalde verkeerssituaties. Zo geven ze onder meer tram- en busbanen of -stroken (en combinaties daarvan) aan.

Nu zijn daar nog algemene borden voor, waarbij een onderbord de uitzonderingen op de regel aangeeft.

Rijbaan of - srook uitsluitend ten behoeve van lijnbussen en trams. Beeld ANWB

Compensatie voor internet-, televisie- en telefoonstoringen

Heb je een internetstoring die langer dan twaalf uur duurt, dan kun je daar vanaf 1 juli financiële compensatie voor krijgen van de aanbieder.

Hetzelfde geldt bij een televisie- of telefoonstoring. De minimale vergoeding is altijd een euro. Bij een storing tussen de 12 en 24 uur heb je recht op een dertigste deel van de maandelijkse abonnementskosten.

Verbod extra kosten klantenservicenummers

Meer betalen voor een 0900-servicenummer hoeft vanaf 1 juli niet meer. Mochten die extra kosten eerder oplopen tot een euro, nu bel je alleen nog voor het normale beltarief.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde dat de kosten van het telefonisch stellen van vragen over bijvoorbeeld de afleverdatum al in de aanschafprijs verwerkt is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden