PlusStraatbeeld

Dit steigerdoek van de VVD zou je vanaf Mars nog zien

Als het u ontgaan is dat er volgende week gemeenteraadsverkiezingen zijn, heeft u de afgelopen drie maanden hoogstwaarschijnlijk doorgebracht in een lemen hut in de Ardennen, zonder elektriciteit en wifi.

Mark Rutte en Eric van der Burg lachen Amsterdammers toe in de Van Baerlestraat. Beeld Tammy van Nerum
Mark Rutte en Eric van der Burg lachen Amsterdammers toe in de Van Baerlestraat.Beeld Tammy van Nerum

Zelfs voor gematigde mediaconsumenten is er geen ontkomen aan: het moet een lastige tijd zijn voor hen die alle geloof in de politiek hebben verloren en hun stembiljetten gedesillusioneerd aan snippers hebben gescheurd.

Want zelfs al gooi je televisie en laptops resoluut de deur uit, dan zijn daar altijd nog de traditionele verkiezingsposters, die je al weken vanaf vele straathoeken herinneren aan je stemrecht.

Je kunt je met één wenkbrauw nuffig afvragen wat zo'n ouderwetse manier van kiezers trekken nog doet in een tijd waarin sociale media domineren, maar blijkbaar zijn ze toch effectief genoeg om er elke keer weer geld in te steken.

Relatieve bescheidenheid
Een aantal dingen valt tijdens een rondgang door de stad op. Allereerst: de relatieve bescheidenheid die de partijposters vrijwel zonder uitzondering uitstralen.

De SP doet het met een eenvoudig grafisch roodgele poster, met daaronder een simpel: 'Voor elkaar', de PvdA blijft bij het vertrouwde knalrood, en de leus: 'Geef om de stad. Geef om elkaar'.

En Forum voor ­Democratie heeft als (toegegeven, wat abstracte) leus 'Wij gaan het doen', en posters waarop de Amsterdamse lijsttrekker Annabel Nanninga en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Thierry Baudet schouder aan schouder staan met daaronder een droog 'Stem lijst 14'.

Wat ingetogen allemaal, in deze hysterische tijden, ben je bij de aanblik van die posters ­geneigd te denken alvorens schouderophalend door te fietsen. Dat is even buiten de VVD ge­rekend.

VVD
Wie namelijk door de Van Baerlestraat richting het Museumplein fietst, stuit op een ­werkelijk gargantueske, meerdere panden ­beslaande steigerdoekcampagne die hoogstwaarschijnlijk vanaf Mars nog op zou vallen.

Te midden van knallend geeloranje en donkerblauwe letters ('Kies voor doen!' 'Durf & optimisme') lachen premier Mark Rutte en de Amsterdamse lijsttrekker Eric van der Burg de argeloze Amsterdammer nogal dwingend tegemoet.

Of dat effectief is of schreeuwerig spierballenvertoon ligt geheel en al aan uw persoonlijke voorkeuren, maar dat het opvalt in het prikkelsgewijs toch al zo overspannen ­Amsterdamse straatbeeld, daar kun je niet ­omheen.

Het ­domineert de hele omgeving van dat stuk Van Baerle en maakt in elk geval wat los: er gedachteloos aan voorbijlopen, zoals aan de wel heel summiere, tierelantijnloze posters van D66 ('Goed wonen'), is volstrekt onmogelijk.

Datzelfde geldt trouwens blijkbaar ook voor de posters van Forum voor Democratie: hoe ingetogen ze ook vormgegeven mogen zijn, er zijn al gevallen in de stad bekend waar Nanninga en Baudet zijn beklad met Hitlersnorren, en er zijn zelfs reclamezuilen waar alle FvD-posters rücksichtslos vanaf zijn gescheurd. Effect hebben verkiezingsposters anno 2018 dus nog zeker; of dat altijd het gewenste is, is een ­tweede.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Gemeenteraadsverkiezingsposters

Waar overal in de stad

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden