Plus

Dit staat Halsema als burgemeester te wachten

De nieuwe burgemeester gaat over openbare orde en veiligheid en zal, in de geest van Eberhard van der Laan, waken over de 'lieve stad'. Dit zijn haar voornaamste dossiers.

null Beeld anp
Beeld anp

De lieve stad

'Zorg goed voor onze stad en voor elkaar,' waren de afsluitende woorden van Eberhard van der Laan in zijn afscheidsbrief aan zijn 'lieve Amsterdammers'. Deze woorden vormen een belangrijke nalatenschap van de vorige burgemeester en daarmee een credo voor zijn opvolger.

De nieuwe burgemeester moet zorgen voor verbinding, een wat jeukerige term wellicht, maar niet minder belangrijk. De tegenstellingen in Amsterdam groeien, tussen arm en rijk, jong en oud en tussen bevolkingsgroepen.

In de Amsterdamse politiek lopen de tegenstellingen op tussen het linkse college en de rechtse oppositie. Dat Halsema van GroenLinks is, maakt haar verdacht bij met name VVD en Forum voor Democratie. Maar een burgemeester behoort boven de partijen te staan.

Van der Laan was geliefd bij het volk en daarmee een verbindende factor. Het is niet eerlijk om zijn opvolger telkens te vergelijken met haar voorganger, maar desalniettemin zal zij, op haar eigen manier, Amsterdammers moeten steunen, troosten, moed inspreken, prijzen, meejuichen en, waar nodig, streng toespreken.

Eberhard van der Laan. Beeld anp
Eberhard van der Laan.Beeld anp

Georganiseerde misdaad

Hoog op de lijst van de nieuwe burgemeester staan de liquidaties en intimidaties door zware criminele groepen in Amsterdam. Jozias van Aartsen kreeg in zijn korte tijd als waarnemer te maken met schokkende aanslagen. De moord op de 17-jarige, onschuldige, stagiair in een buurthuis op Wittenburg. Hij is gedood door schutters die het op iemand anders hadden voorzien.

De liquidatie van de broer van een kroongetuige was een nieuw dieptepunt in de oorlog die woedt in de onderwereld. Beeld anp
De liquidatie van de broer van een kroongetuige was een nieuw dieptepunt in de oorlog die woedt in de onderwereld.Beeld anp

De liquidatie van de broer van een kroongetuige in zijn bedrijf op de NDSM-werf was een nieuw dieptepunt in de oorlog die woedt in de onderwereld. De afgelopen week volgden aanslagen op de Amsterdamse media, waarmee criminelen een duidelijke boodschap gaven: schrijf niet over ons.

Als hoeder van de openbare orde zal de nieuwe burgemeester deze boodschap moeten beantwoorden: Amsterdam laat zich niet intimideren.

Radicalisering

De aanpak van de radicalisering was hét hoofdpijndossier van Van der Laan, die zichzelf in zijn laatste vergadering 'naïef' noemde, omdat hij de onrust in dit dossier niet aan zag komen. Dat de raad Van Aartsen naar voren schoof als waarnemer had ook te maken met dit dossier: hier was iemand nodig met ervaring in een andere grote stad.

De manager van het programma Radicalisering is weggestuurd met strafontslag wegens belangenverstrengeling en fraude. Dit kon ontstaan door een gebrek aan aansturing.

Van Aartsen moest orde op zaken stellen in de aanpak van Amsterdammers die dreigen te radicaliseren en zich aangetrokken voelen tot de jihad. Zij zijn een dreiging voor de stad.

Onlangs kwam Van Aartsen met het plan om de banden aan te halen met islamitische organisaties, inclusief salafistische moskeeën. Dat is een breuk met het beleid van Van der Laan, die een strikte scheiding tussen kerk en staat aanhield en islamitische organisaties op afstand wenste te houden. De plannen van Van Aartsen wekken weerstand op. De nieuwe burgemeester zal haar weg moeten vinden in dit gevoelige dossier.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. Beeld anp
Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen.Beeld anp

Wallenaanpak

Het was een keihard oordeel dat de Rekenkamer deze week velde over de Wallenaanpak. Tientallen raambordelen en coffeeshop zijn gesloten in het kader van dit project 1012, maar criminaliteit en mensenhandel zijn niet verdwenen.

Waarnemer Jozias van aartsen reageerde verbaasd, maar beloofde ook de aanbevelingen over te nemen: Amsterdam moet nog hardnekkiger zijn.
Al meer dan tien jaar probeert Amsterdam met Project 1012 grip te krijgen op de Wallen. De resultaten zijn ondermaats en een nieuwe aanpak lijkt nodig. De nieuwe burgemeester is aan zet.

Er zijn door Project 1012 heel wat ramen verdwenen op de Wallen, maar de criminaliteit is gebleven. Beeld ANP
Er zijn door Project 1012 heel wat ramen verdwenen op de Wallen, maar de criminaliteit is gebleven.Beeld ANP

Druk op de stad

Het toerisme in Amsterdam overtreft alle voorspellingen. Dit jaar ontvangen we zo'n 21 miljoen bezoekers, zeker één miljoen meer dan vorig jaar, toen we het ook al zo druk vonden. Ook het aantal Amsterdammers groeit snel en daarmee het aantal fietsers, auto's en bestelbusjes. De druk op de stad komt van alle kanten.

Officieel zit de drukte en de, zoals dat in de Stopera heet, 'balans in de stad', niet in de portefeuille van de burgemeester, maar in die van wethouder Udo Kock.

Burgemeester Van der Laan trok zich daar nooit zoveel van aan. Hij merkte de onvrede onder Amsterdammers en zag hoe toenmalig wethouder Kajsa Ollongren flauwtjes reageerde en trok het hele druktedossier naar zich toe tijdens een inmiddels beroemde speech waarin hij aangaf dat het 'een paar minuten voor twaalf was'.

Als het er op aankomt, gaat de burgemeester er wel degelijk over. Al is het maar omdat de druk op de stad voor veel Amsterdammers onderdeel is van hun dagelijks leven.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden