Plus

Dit moet je weten over het hoger beroep in liquidatiezaak Passage

Het hof doet donderdag eindelijk uitspraak in het hoger beroep van de al ruim tien jaar durende liquidatiezaak Passage, maar de kans is groot dat de zaak daarmee nog niet is afgerond.

Paul Vugts
Mohamed (Moppie) R. Beeld Aloys Oosterwijk/ANP
Mohamed (Moppie) R.Beeld Aloys Oosterwijk/ANP

De zenuwen zullen de Amsterdamse crimineel Dino Soerel door de keel gieren. De hamvraag is donderdag wat het gerechtshof met hem doet. Het lijkt alles of niets: vrijspraak of levenslang.

Het Openbaar Ministerie heeft na een zes dagen durend requisitoir in november opnieuw de zwaarst denkbare straf gevorderd omdat Soerel opdracht zou hebben gegeven voor de liquidaties van handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman (2 november 2005 in Osdorp) en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (20 april 2006 in zijn café in West).

Hij zou ook de leider zijn van de criminele organisatie met moorden als oogmerk.

Kroongetuigen
Soerels lot hangt vooral af van het oordeel van het gerechtshof over de twee kroongetuigen, en dan met name de in hoger beroep naar justitie overgelopen 'moordmakelaar' Fred Ros.

Die wijst Soerel aan als zijn opdrachtgever. Ze zouden de moordplannen onder meer ­hebben besproken tijdens wandelingen door Diemen.

Soerel ontkent verontwaardigd dat hij Houtman en Van der Bijl heeft laten vermoorden - al sinds hij in augustus 2010 door een arrestatieteam uit zijn onderduikadres aan de Rozengracht was gehaald. De rechtbank sprak Soerel vrij van de belangrijkste aanklachten.

Kroongetuige Peter la Serpe had hem weliswaar genoemd als een van de opdrachtgevers, maar hij had van justitie toestemming gekregen om aanvankelijk te zwijgen over de rol van Willem Holleeder bij de moorden.

Dat was voor de rechtbank reden om zijn verklaringen in Soerels zaak terzijde te schuiven toen het verzwijgen van Holleeders aandeel uitkwam.

Strafdossier
Aanklagers Cynthia de Jong en Frits Posthumus hopen dat de verklaringen van Fred Ros alsnog de doorslag geven. Soerels advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra hebben in een acht dagen durend pleidooi geprobeerd aan te tonen dat Ros liegt. Hij zou zijn verhaal over Soerel hebben verzonnen aan de hand van het strafdossier dat hij al vanaf zijn arrestatie in 2006 in bezit had.

De rechtbank had Ros veroordeeld tot dertig jaar cel, in hoger beroep eiste het OM vanwege zijn biecht veertien jaar (de helft van de 28 jaar die de aanklagers anders zouden hebben gevraagd). Hij heeft die straf al uitgezeten als het gerechtshof die vordering volgt.

Voor kroongetuige Peter la Serpe vroeg justitie weer acht jaar (de helft van de zestien jaar die normaal geldt voor de moord op Kees Houtman). Hij zit in een beschermingsprogramma.

Levenslang
Ook tegen Jesse R., Mohamed 'Moppie' R. en Siegfried S. heeft justitie opnieuw levenslang geëist. De rechtbank had ze die ultieme straf al opgelegd. Tegen de andere vier verdachten hebben de aanklagers celstraffen geëist variërend van drie jaar en drie maanden tot veertien jaar.

Jesse R. speelt hoofdrollen in alle dossiers over de vijf moordzaken waarin zeven slacht­offers vielen - in 1993, 2005 en 2006. 'Moppie' R. en Siegfried S. worden van liquidaties in 1993 beschuldigd. R. zou bij de dood van vijf slachtoffers betrokken zijn, S. bij twee.

Gaandeweg het slepende proces zijn twee van de twaalf aanvankelijke verdachten overleden. Raymond Verbaan stierf aan een ziekte die zijn gestel had gesloopt. Ali Akgün werd in Turkije geliquideerd. Hij was daar een nieuw leven begonnen, nadat hij na jaren in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught uit voorarrest was vrijgelaten.

Hoewel met de uitspraken een eind komt aan het hoger beroep, is Passage na morgen naar verwachting nog niet definitief klaar. Het ligt voor de hand dat verdachten of het Openbaar Ministerie in cassatie zullen gaan, afhankelijk van het oordeel.

Dino Soerel

Amsterdam, 7 december 1960

Verdacht van het leiden van de criminele organisatie en het uitlokken van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Met zijn arrestatie in 2010 dacht justitie de ontbrekende schakel in het Passageproces te hebben binnengehaald. Dino Soerel zou een driemanschap hebben gevormd met Willem Holleeder - die nog apart terecht zal staan - en met de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis. Het trio zou Houtman en Van der Bijl hebben laten 'omleggen'.

Soerel haalde in 1989 voor het eerst de krant, nadat hij met vrienden in het Volendamse café De Blokhut een rivaal zo had mishandeld dat die overleed. Na vier jaar cel maakte hij langzaamaan naam in de Amsterdamse onderwereld. Uiteindelijk was hij een spil in de zogeheten 'Hollandse Netwerken'.

Zijn recentste veroordeling kreeg hij in 2012 in de grote drugszaak Zuil. Het gerechtshof legde hem zeven jaar cel op voor het leiden van internationale drugshandel.

Strafeis: levenslang.

Dino Soerel Beeld Aloys Oosterwijk/ANP
Dino SoerelBeeld Aloys Oosterwijk/ANP

Mohamed (Moppie) R.

Beni Said, Marokko, 10 mei 1972

Verdacht van de moorden op Sonny Hadziselimovic, Djordje Ilic, Tonnie van Maurik, Henie Shamel en Anne de Witte en poging tot moord op ene R. Jones.

'Moppie' R. is klein en tenger van stuk, maar geniet in het milieu een geduchte reputatie. Hij kwam net zoals Jesse R. al sinds begin jaren negentig in het vizier van de recherche vanwege liquidaties. Eerdere onderzoeken liepen op niets uit, tot de ook door hem verfoeide Peter la Serpe als spijtoptant overliep naar justitie.
R. deed klussen voor de inmiddels in de Verenigde Staten gedetineerde Henk Orlando Rommy, 'de Zwarte Cobra'.

De laatste veroordeling voorafgaand aan Passage was voor xtc-handel. Daarna zat hij voornamelijk in Spanje ondergedoken. Medio 2006 werd hij gearresteerd toen hij van Madrid naar Malaga wilde vliegen onder zijn schuilnaam Raymond Mark Nurton. La Serpe had die schuilnaam aan de recherche door­gegeven.

Moppie is woest om La Serpes beschuldigingen en heeft in verscheidene tirades in de zwaarbeveiligde rechtszalen lucht gegeven aan zijn boosheid.

Strafeis: levenslang.

Mohamed (Moppie) R. Beeld Aloys Oosterwijk/ANP
Mohamed (Moppie) R.Beeld Aloys Oosterwijk/ANP

Siegfried S.

Curaçao, 10 december 1947

Verdacht van de moorden op Henie Shamel en Anne de Witte.

In 'de bunker' van de rechtbank in Osdorp verscheen hij soms nog wel met piekerige dreadlocks boven zijn verwassen slobbertrui en joggingbroek, op sokken in slippers. De zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol waar het hoger beroep is gevoerd, heeft Siegfried S. nauwelijks bezocht.

De nestor van het proces zou in 1993 samen met zijn vriend Kenny Rampenburg de Griekse handelaar in diamanten en drugs Henie Shamel hebben doodgeschoten in zijn auto - en bij wijze van 'collateral damage' ook Shamels vriendin Anne de Witte. Jesse R. en 'Moppie' R. zouden de schutters van afstand hebben aangestuurd.

Rampenburg en S. zouden de 'twee grote negers' zijn die getuigen op de moordplek zagen. Rampenburg heeft zich tijdens een achtervolging door de politie op Curaçao doodgereden tegen een boom. Eerder was hij volgens de overlevering ontsnapt, nadat hij vanuit de gevangenis naar de begrafenis van zijn moeder mocht - waar hij wapens uit haar kist zou hebben ­gepakt.

Siegfried S. is tijdens het Passageproces in een andere zaak ­al veroordeeld tot zeventien jaar voor de liquidatie van een ­47-­jarige Antilliaan bij het brugrestaurant over de A4. Hij pleegde ­volgens justitie al sinds 1965 vele moorden.

Strafeis: levenslang.

Siegfried S. Beeld Aloys Oosterwijk/ANP
Siegfried S.Beeld Aloys Oosterwijk/ANP

Jason Franklin (Jesse) R.

Vinkeveen, 31 mei 1968

Verdacht van de moorden op Kees Houtman, Thomas van der Bijl, Tonnie van Maurik, Djordje Ilic en 'Sonny' Hadziselimovic, en Henie Shamel en Anne de Witte; poging tot moord op ene R. Jones, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie.

Jesse R. is een sleutelspeler in Passage. Kroongetuige Peter la Serpe zegt samen met hem Kees Houtman te hebben geliquideerd. In de periode waarin hij een crimineel manusje van alles en chauffeur voor R. was, zou die hem volgens La Serpe uitvoerig en trots over zijn betrokkenheid bij onderwereldmoorden hebben verteld. Justitie noemt hem 'een ijskoude hitman'.

Jesse R. zegt dat La Serpe zijn hele biecht heeft gelogen om uit het milieu te kunnen ontsnappen, nadat hij zichzelf in grote problemen had gebracht. Justitie heeft de verklaringen 'gekocht' en 'uitgelokt'.

R. is een van de zoons van drugsbaron Greg R. en werd al jong veroordeeld voor onder meer drugshandel en gewapende overvallen. In 1993 raakte hij verwikkeld in een schietpartij met de politie. Hij schoot een agent neer en werd zelf meermaals geraakt, wat hem de bijnaam Het Vergiet opleverde. Hij hoort nog altijd slecht vanwege die schietpartij en draagt in de rechtszaal geregeld een koptelefoon of oortjes.

Hij is begin 2007 in Marokko gearresteerd.

Strafeis: levenslang.

Jason Franklin (Jesse) R. Beeld Aloys Oosterwijk/ANP
Jason Franklin (Jesse) R.Beeld Aloys Oosterwijk/ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden