Dit moet je weten over de mazelen

Gezondheidsinstituut RIVM adviseert vakantiegangers om hun baby's vervroegd te laten vaccineren als ze naar landen reizen waar mazelen zijn uitgebroken. Hoe zit dat?

Kinderen worden gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Ahoy Beeld ANP
Kinderen worden gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in AhoyBeeld ANP

In welke Europese landen zijn volgens het RIVM mazelenuitbraken?
Oekraïne en Roemenië. Daarnaast zijn er lokale uitbraken in Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen. Ook binnen de orthodox Joodse gemeenschap in Londen steekt mazelen de kop op. En buiten Europa geldt dat voor dezelfde groep in New York en Israël. Ook zijn er nog veel andere risicogebieden buiten Europa aan te wijzen.

Waarom komt het RIVM met een advies?
Voor de start van het zomerseizoen zet het RIVM de landen met een verhoogd risico in de BMR-landenlijst. Die opsomming staat op de site van het instituut. Elk jaar wordt de lijst geactualiseerd. Griekenland is bijvoorbeeld als land met een verhoogd risico geschrapt, andere landen zijn erbij gekomen. Zo kan je precies zien waar de ziekte heerst.

Wat is het advies als je naar een land met mazelen uitbraken reist?
Dat hangt ervan af. In landen waar het hardnekkig voorkomt, zoals Cambodja, de Filipijnen en Kaapverdië, is het advies van het RIVM om baby's tussen de zes en veertien maanden vervroegd te laten vaccineren met een extra BMR-inenting (bof, mazelen, rodehond). Dat betekent overigens niet dat daarmee de vaccinatie 'binnen' is. Na de eerste verjaardag moet de prik worden herhaald.

Volgens het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen de BMR-inenting bij 14 maanden en op negenjarige leeftijd. Als ze de prikken eenmaal hebben gehad, zijn ze beschermd.

Over landen waar lokale uitbraken zijn, geeft het RIVM weer een ander advies: vaccineren is niet nodig als je in een hotel of op de camping zit, maar wel verstandig als je tussen de locals verblijft. Of wanneer je je in een orthodox Joodse gemeenschap begeeft. "Dan is het risico op besmetting groter, dan wanneer je in een hotel zit," zegt een woordvoerder van het RIVM. "Overleg in dat geval met je huisarts, de GGD-reizigerspoli of je jeugdarts."

Wat is het voor ziekte?
De eerste symptomen van mazelen zijn koorts, hoesten en snotteren. Na twee tot vier dagen verschijnen de kenmerkende vlekjes. Er kan ook diarree en middenoorontsteking bovenop komen, en in ernstige gevallen longontsteking of hersenontsteking. De mazelen worden veroorzaakt door een virus. Besmetting gaat meestal via druppeltjes in de lucht.

In Nederland is de zorg zo goed, dat de kans om aan mazelen te overlijden uiterst klein is. In 2013 en 2014 was de laatste grote mazelenepidemie in Nederland. Er wordt aangenomen dat er toen 30.000 mensen de mazelen hebben gehad. Daarvan werden 2700 patiënten gemeld, 181 van hen kwam in het ziekenhuis terecht. Twee patiënten overleden.

Dit jaar zijn er volgens de GGD Amsterdam twee gevallen van mazelen in de stad gemeld. Beide patiënten zijn in het buitenland besmet: de een in Oost- Europa, de ander in Val Thorens in Frankrijk, waar een kleine mazelenuitbraak was. Deze twee patiënten kregen een preventieve vaccinatie om verspreiding te voorkomen.

In ontwikkelingslanden sterven volgens het RIVM zo'n 250 kinderen per dag aan mazelen.

Lees ook: Wat is de kans op een mazelenuitbraak in Nederland?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden