PlusPunt voor punt

Dit moet je doen als je nog Windows 7 gebruikt

Microsoft staakt dinsdag alle steun aan besturingssysteem Windows 7. Pikant, want nog altijd maakt 15 procent van de computers in Nederland daar gebruik van. Dat is levens­gevaarlijk.

'Er zijn dommeriken die nog op Windows XP zitten.'Beeld Shutterstock

1. Windows 7, dat is toch stokoud?

Dat valt best mee, maar Microsoft bracht destijds regelmatig nieuwe versies van Windows uit omdat het vaak de plank missloeg.

Windows 7 stamt uit oktober 2009 en was de opvolger van het gehate Windows Vista. Het besturingssysteem werd dan ook massaal opgepikt. Zelfs toen Microsoft al na drie jaar met de opvolger kwam, bleven veel gebruikers Windows 7 trouw.

Ook Windows 8/8.1 geldt als een miskleun, omdat het sterk gericht was op aanraakschermen die destijds nog nauwelijks verkocht werden en veel vertrouwde opties miste. Microsoft kwam dan ook snel op die vergissing terug met Windows 10, dat in 2015 werd gelanceerd. Dat wordt nu voortdurend grootschalig aangepast met feature-updates in plaats van geheel nieuwe versies.

2. Wat is er dan nu aan de hand?

Microsoft staakt morgen definitief alle steun aan Windows 7, dat al sinds 2015 niet meer wordt geüpdatet. Er komen geen beveiligingsupdates meer uit, geen patches voor software die een veiligheidsprobleem heeft. Ook zal de helpdesk de telefoon niet meer opnemen voor Windows 7-gebruikers.

Dat betekent dat onverlaten vrij spel krijgen als ze misbruik willen maken van lekken, verouderde software of virussen en dat gebruikers problemen zelf moeten oplossen.

De risico’s betreffen niet alleen het besturingssysteem. Ook de bijbehorende webbrowser Internet Explorer wordt niet meer gesteund, wat het risico op malheur alleen maar verder vergroot. Alleen in uitzonderlijke gevallen, waarbij het besturingssysteem in een apparaat zit ingebakken – zoals in sommige geldautomaten en benzinepompen – zal Microsoft steun blijven bieden.

3. Is dat erg?

Windows 7 staat nog op ruim 15 procent van de Nederlandse pc’s. Het is daarmee naast het courante Windows 10 de meest gebruikte versie.

Wereldwijd is de situatie nog alarmerender: 27 procent van de Win­dowsgebruikers heeft nog altijd ‘7’ op zijn computer staan. Toch is Microsoft niet bereid zijn steun nog te verlengen.

Dat veel gebruikers niet overstappen, komt doordat de gebruikte pc’s vaak te oud zijn voor Windows 10. Ook speelt mee dat veel programmatuur (en de bijbehorende gegevens) niet onder Windows 10 draait. Dat is vooral bij bedrijven, zorginstellingen en gemeentes een probleem, zeker als het om belangrijke databases gaat.

4. Ik gebruik nog Windows 7. Wat moet ik doen?

Zoek geen contact meer met internet en haal de computer uit het netwerk. Is dat niet haalbaar, stap dan over op Windows 10. Microsoft vraagt daar wel ten minste 145 euro voor.

De meeste computers die nog op Windows 7 draaien, zullen niet goed werken met Windows 10. Dan zit er niets anders op dan een nieuwe computer te kopen. Bedrijven kunnen bij Microsoft nog enige tijd aanvullende ondersteuning kopen.

Wie toch gehecht is aan zijn computer, kan er wel alternatieve besturingssystemen op installeren, waarbij een recente versie van Linux het eenvoudigst is.

Microsoft aankijken op de stap heeft geen zin. Alle aanbieders van besturingssystemen danken oudere versies af, ook Apple (IOS, OSX of MacOS) of Google (Chrome of Android).

Wat Windows betreft, valt de volgende bijl op 10 januari 2023 voor Windows 8 en 8.1, dat nog altijd door bijna 7 procent van de computeraars wordt gebruikt. En er zijn nog altijd dommeriken die Windows XP gebruiken, dat al sinds 2014 niet meer wordt beschermd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden