Belangstellenden kunnen in WG Kunst meekijken over de schouder van de acht tekenaars die meewerken aan Doem.

PlusAchtergrond

Dit kunstproject moet resulteren in een hoogwaardig stripblad

Belangstellenden kunnen in WG Kunst meekijken over de schouder van de acht tekenaars die meewerken aan Doem.Beeld Jakob Van Vliet

Tot en met 30 augustus werken acht striptekenaars ‘live’ in de culturele instelling WG Kunst aan de tentoonstelling Doem. Het project moet uiteindelijk resulteren in Aline, een kwalitatief hoogstaand stripblad.

Of het de komende dagen gezellig zal worden in WG Kunst is nog maar de vraag. De wanden in dit voormalige ziekenhuispaviljoen midden op het Wilhelmina Gasthuisterrein zijn nu nog leeg, maar wellicht sieren apocalyptische tekeningen, helse schetsen of strips vol verdoemenis er over een paar dagen de muren.

Wie wil, kan bij het scheppingsproces aanwezig zijn. Tot en met volgende week vrijdag is de ruimte elke middag een experimenteel laboratorium die vrij toegankelijk is voor het publiek. Dat kan dan tijdens deze openbare werkperiode over de schouders van acht tekenaars op het papier gluren. De ivoren toren van de kunstenaar is voor even voor het publiek te beklimmen.

Zwarte wolk

De tekenaars werken ‘live’ aan het kunstproject Doem, een beeldend commentaar op de tijdgeest. Striptekenaar Wasco is de curator. “Wat Doem behelst? Ik ben eigenlijk altijd een soort positivo, een optimistische, gezellige figuur, maar nu wilde ik wel eens lekker om me heen schoppen. Iedereen ziet een zwarte wolk boven onze maatschappij hangen. Het gaat niet goed met het milieu, we hebben Salvini, Trump, we hebben Hongkong, we hebben vredesverdragen die om de een of andere reden worden opgezegd, wat niemand snapt.”

Er is genoeg om je druk over te maken, vindt Wasco. “Ik luister mijn hele leven al naar BBC World Service en ik teken nooit iets naar aanleiding van wat ik allemaal hoor. Altijd lijntjes en poppetjes en rare dingetjes, het gaat bijna nooit over meer dan mijzelf of dat de zon schijnt. Of over pinguïns. Maar nu denk ik: ik wil me wel eens op een directe manier bemoeien met de wereld. Dit wordt duidelijk een links blad!”

Een blad? Ja, een stripblad. Het project Doem moet uiteindelijk resulteren in het nieuwe striptijdschrift Aline. Wasco was ook betrokken bij het vergelijkbare kunstproject van vorig jaar met zes striptekenaars, ook in WG Kunst: Futuropolis. Ook toen werd gewerkt aan een blad. De opzet is dit jaar iets anders.

Rebelse kant

Wasco: “Dit jaar geen mopjes, vrolijkheid of vrijblijvendheid. Toen maakten we naast het werk voor het blad ook andere werken. Nu gaat het alleen maar om het blad. Alles wat we hier doen, komt in het tijdschrift terecht. Kijk, strips hebben ook iets conservatiefs, iets ouderwets. Het is ook amusement, een licht verteerbaar product. Het is gemakkelijk consumeren, even gezellig de Donald Duck lezen, even lekker in de zon zitten met een leuk stripboek. Maar wij laten de rebelse kant zien, de undergroundkant. Wij houden allemaal ook heel erg van kunst, dit past goed in onze artistieke agenda. We willen het nu zwaarder en serieuzer aanzetten.”

Ludwig Volbeda legt een dag voor het project van start gaat al zijn derde nieuwe tekening op tafel. Een berglandschap met daarboven een zwarte wolk. Op een ander tekening dreigt er achter een berg ook al iets donkers. “Ja, het wordt echt gezellig,” zegt Volbeda.

“En we nemen nu ook meer tijd om het blad echt goed te maken,” zegt Wasco. Op 15 november wordt Aline officieel gepresenteerd, ook weer in WG Kunst. Met weer een tentoonstelling, de grote expositie. Dan laten we, naast het werk dat we voor het blad hebben gemaakt, ook ander werk zien. Mooie prenten, schilderijen, tekeningen. Onze greatest hits, zeg maar. Maar nu eerst hard werken aan ons linkse blad!”

Doem: openbare werkperiode t/m 30/8 (13.00-17.00 u.), expositie 30/8 t/m 1/9. WG Kunst, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden