PlusBlikvangers

Dit kunstproject is inmiddels minstens 160 euro waard

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme ­beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Dit keer: Monument voor de Stad Amsterdam.

De blokken Zweeds graniet waaronder een tijdscapsule begraven is, of toch niet?Beeld Carly Wollaert

Op vrijdag 26 augustus 1977 ging in de Bijlmermeer 18.000 kilo kunst de grond in. Alleen de blokken Zweeds graniet steken nog boven het gras uit. Daaronder ligt een tijdcapsule die volgens de instructies van kunstenaar Pieter Engels (1938) pas na vijf eeuwen mag worden opgegraven.

Toekomstige generaties treffen dan een tijdsbeeld van Amsterdam aan. Dat beeld is niet wetenschappelijk verantwoord, maar wel in lijn met het kolderieke oeuvre van de ironische kunstenaar. Want wat bewaart Engels voor de toekomst?

"Ik maakte een foto van een vliegtuigje met de sleeptekst 'Engels & Amsterdam 1977 groeten Amsterdam 2477'. Die foto ligt in het midden van het monument, daaromheen liggen dozen met onder meer grondmonsters van diverse Amsterdamse plekken; water van het IJ, het Singel en de Prinsengracht; luchtmonsters in verzegelde glazen kolven, en mijn adem in zo'n zelfde kolf."

Het monument laat nu al zien hoe snel de wereld verandert. Alleen al op technisch gebied: gelukkig is eraan gedacht om een projector toe te voegen zodat de films van het nemen van de monsters nog kunnen worden afgespeeld.

Ook opende Engels bij wat toen de NMB was (tegenwoordig ING Bank) een spaarrekening met 100 gulden. Het geld kan uiteraard pas in 2477 worden geïnd, de helft is bestemd voor de erven Engels, de andere helft voor een kunstenaar die ook Engels zou kunnen heten.

50 biljard
Het Parool berekende in 1977 dat het bedrag, uitgezet tegen 7 procent rente, in 2477 zou zijn opgelopen tot een bedrag van 50 biljard gulden. Maar tijden veranderen, en vooral rentes; Engels las op zijn laatste afschrift dat er zo'n 160 euro op de rekening stond. Wie weet is de rente in 2477 weer gestegen, of misschien is geld wel helemaal afgeschaft.

Het project werd niet door iedereen begrepen. Het leidde tot Kamervragen van Boer Koekoek ('Deelt de Minister voorts de mening, dat door het begraven van hiervoor genoemde artikelen het algemeen belang en de kunst niet zijn gediend?') en in De Telegraaf dreigden drie boze schilders het werk op te blazen.

"Er is niets zo leuk als er geschreven wordt natuurlijk. Ik had het wel aardig gevonden als ze het hadden opgeblazen, maar het zou een hele klus geweest zijn. Ik denk dat de huidige terroristen dat nog niet eens zouden kunnen." Hij vervolgt: "Maar het was toch een afleidingsbeeld. Het is een kopie, het echte kunstwerk staat op een geheime locatie." Grapje... toch? Ook op z'n oude dag mag Engels ons graag in de maling nemen.

Monument voor de Stad Amsterdam

Sinds 1977
Kunstenaar Pieter Engels
Waar Park bij flats Groenhoven en Gouden Leeuw

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden