Dit kunnen kinderen doen als de basisschool staakt

Op donderdag 5 oktober zijn veel basisscholen gesloten omdat leraren staken voor meer salaris en minder werkdruk. Mooie kans om iets leuks te doen, gewoon onder schooltijd.

Het Parool
Kinderen kunnen met een tablet een half uur durende tour door Eye maken waarin ze bijvoorbeeld leren hoe je een film spannend maakt Beeld Eye
Kinderen kunnen met een tablet een half uur durende tour door Eye maken waarin ze bijvoorbeeld leren hoe je een film spannend maaktBeeld Eye

Theatervoorstelling Micha Wertheim
'Kinderen moeten onder schooltijd stilzitten en hun mond houden. Als dat vanwege de staking niet op school kan, dan moeten de kinderen maar naar het theater komen,' met die woorden promoot Micha Wertheim zijn kindervoorstelling De Hik die hij op donderdag 5 oktober om 11.00 uur en 13.00 uur in De Kleine Komedie opvoert.
De Hik, 11.00 en 13.00 uur, Kleine Komedie, €7,50

Eye walk
Met een tablet in de hand kunnen kinderen van 7 tot en met 12 jaar op een bijzondere manier een rondleiding volgen in het Eye Filmmuseum waarbij spannende films tot leven komen. In de dertig minuten durende videowandeling door het gebouw volgen ze diverse filmpersonages die zich vlak voor hun neus in dezelfde ruimte lijken te bevinden. Zo kunnen ze ontdekken wat een film spannend maakt en hoe ze daarbij om de tuin geleid worden.
Eye filmmuseum, 10.00-17.00 uur, €3

Zelfportretten maken in het Stedelijk
Het Stedelijk is altijd al gratis voor kinderen tot en met 18. Op 5 oktober dus ook, maar op deze dag mogen ook begeleiders van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar gratis naar binnen. Tussen 10.00 en 15.00 uur kunnen kinderen meedoen aan een (doorlopende) workshop in de entreehal en daar levensgrote zelfportretten maken.
Kun je als ouder tussendoor mooi ook even koffie drinken in de vernieuwde entreehal.
Stedelijk Museum, workshop van 10.00-15.00, gratis

VOC-schip van het Scheepvaartmuseum
Kinderen betalen gewoonlijk €7,50 voor toegang tot het Scheepvaartmuseum, maar op 5 oktober is de toegang voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar gratis. Per kind mag ook een begeleider gratis mee. Beleef hoe het vroeger was op een VOC-schip, schiet een kanon af of doe de Walvisspeurtocht.
Scheepvaartmuseum, 09.00-17.00 uur, gratis

Sport- en speldag
Een dag niet stilzitten op school maar juist lekker bewegen. Dat kan op de sport- en speldag van Sport4kidz bij Jeugdland in Oost. Op het programma staan onder andere apenkooien en bubbelvoetbal. Bij mooi weer zijn de kinderen vooral buiten, maar bij vies weer is er de mogelijkheid binnen te sporten.
Sport4kidz,08.30-16.30 uur, €55

Maakplaats 021
Als je alles zou mogen maken wat je maar zou willen, wat zou het dan zijn? In de Maakplaats in de Oba kun je zelf aan de slag met een 3D-printer, lasercutter, vinylsnijder en meer gereedschappen. Er zijn begeleiders aanwezig om de kinderen op weg te helpen.
Centrale Oba, 14.00 - 17.00 uur, inloop, gratis

Dikkertje Dap of een andere film
De meeste bioscopen tonen op 5 oktober overdag geen kinderfilms, behalve het Ketelhuis. Daar kun je om 12.45 uur terecht voor Dikkertje Dap, die woensdag in première gaat. Ook draaien Dummie de Mummie (11.00 uur) en de Lego Ninjago film (14.30 uur).
Ketelhuis

Mee naar het werk?
Werknemers van ING hebben hun werkgever zo ver gekregen dat ze hun kinderen mee kunnen nemen naar hun werk. In de kantoren in Amsterdam, Zwolle en Eindhoven worden de kinderen vermaakt met onder andere circusworkshops, knutselen, games, een geldquiz, tafelvoetbal en natuurlijk een lunch. Behoefte is er zeker: er zijn al 500 kinderen aangemeld. Lukt het niet deze keer, gooi dan vast een balletje op voor een eventueel volgende staking.

Nu helaas vol, maar vast voor een volgende staking: natuurspeeltuin Het Woeste Westen organiseert een speciale avonturendag en Mad Science organiseert een dag vol experimenten voor kinderen. Daar is nog wel plek op 6 oktober, als sommige scholen een extra studiedag hebben ingelast.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden