Dit kun je doen tijdens het Weekend van de Wetenschap

Nemo organiseert 7 en 8 oktober het Weekend van de Wetenschap. Tijdens deze dagen openen meer dan 250 organisaties (bibliotheken, universiteiten, bedrijven en musea) de deuren voor nieuwsgierige kinderen, én volwassenen.

Het hele weekend kunnen kinderen op onderzoek uit. Beeld WvdW
Het hele weekend kunnen kinderen op onderzoek uit.Beeld WvdW

Volg een college bij Erik Scherder
Waarom is het belangrijk dat je op jonge leeftijd in contact komt met muziek? In een uurtje legt professor Erik Scherder uit waarom muziek zo belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. De lezing is niet ingewikkeld: Scherder heeft het college aangepast op een publiek van 10 jaar en ouder, zodat zowel jong als oud het verhaal kan volgen. Giovanca en Benjamin Herman zorgen voor muzikale omlijsting.
Zondag 8 oktober (10.30-11.30) gratis, wel reserveren
DeLaMar Theater

undefined

Leer alles over slapen
In het slaaplaboratorium van de UvA wordt dagelijks onderzoek gedaan naar slapen. Tijdens het Weekend van de Wetenschap krijg je een kijkje achter de schermen en kun je ingewikkelde vragen stellen. Bijvoorbeeld: Zijn de technieken inmiddels al zo ver dat het geheugen gemanipuleerd kan worden tijdens de slaap?
Let op: wie moe is van alle events rondom het wetenschapsweekend kan in de UvA helaas niet even een dutje doen.
Zaterdag 7 oktober (11.00)
Slaaplab UvA, Roeterstraat

undefined

Tussen kunst en kitsch
Hoe komen ze er in het Van Goghmuseum eigenlijk achter hoe oud een schilderij is? En hoe weten ze zeker door wie het is geschilderd? In het museum wordt getoond hoe je met röntgenfoto's, infraroodreflectogrammen, uv-opnames en de microscoop informatie kunt halen uit slechts een verfsplintertje. Na een uurtje weet jij het ook.
Zaterdag 7 en zondag 8 oktober
Van Gogh Museum

Hacken voor beginners
Hoe komen malafide hackers terecht in je computer? Kun je zelf digitaal inbreken en geheime informatie zien? Wetenschappers van de opleiding Computer Science laten zien hoe kwetsbaar je computer kan zijn en hoe belangrijk beveiliging is.
Zaterdag 7 oktober (12.00-17.00)
VU, Boelelaan

Ook ouders zijn welkom om mee te experimenteren. Beeld WvdW
Ook ouders zijn welkom om mee te experimenteren.Beeld WvdW

Reis naar Science Park
Wat is een betere plek om het Weekend van de Wetenschap te beleven dan in het deel van Amsterdam dat letterlijk Science Park heet? Alle gebouwen in het gebied openen de deuren, waar je op de bonnefooi kunt deelnemen aan experimenten (praten met robots!) en korte colleges kunt volgen. Bekijk hier het uitgebreide programma.
Zaterdag 7 oktober (12.00-17.00)
Science Park

Meet je hersengolven
Voelt het weleens alsof een vriend of vriendin en jij compleet op dezelfde golflengte zitten? In de VU kun je dat meten door middel van een EEG. Met plakkers op je hoofd kun je je hersengolven zien en kom je erachter hoe jouw brein werkt.
Zaterdag 7 oktober (12.00-17.00)
VU, Boelelaan

undefined

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden