Dit krijg je voor drie ton in Amsterdam, Haarlem en Almere

Een huis in Amsterdam kost gemiddeld drie ton. Wat kun je daarvoor krijgen? En hoeveel meer waar voor je geld krijg je als je uitwijkt naar Haarlem of Almere?

Ton Damen en Gianni Schepens
Voor een appartement van 53 vierkante meter in de Tweede Jan Steenstraat betaal je 300.000 euro Beeld Het Parool
Voor een appartement van 53 vierkante meter in de Tweede Jan Steenstraat betaal je 300.000 euroBeeld Het Parool

Opnieuw lopen de huizenprijzen in Amsterdam ver uit op die in de provincie. Gezinnen die er geen geschikte woning kunnen vinden, wijken voor hun droomhuis uit naar omliggende steden. De gemiddelde huizenprijs in Amsterdam ligt rond de 288.000 euro. Voor die prijs koop je in de stad een appartement van 78 vierkante meter met balkon. In Centrum, Zuid of West lukt het vaak niet voor die prijs - in Nieuw-West, Zuidoost of Noord weer wel.

Bij gezinsuitbreiding kijken kopers naar meer buitenruimte. Maar zelfs voor twee keer dat bedrag is het vrijwel onmogelijk in de stad een eengezinswoning te bemachtigen. Recent onderzoek van makelaarskoepel NVM liet zien dat een deel van de Amsterdamse woningzoekenden uitwijkt naar plaatsen als Haarlem, Amstelveen, Abcoude, Ouderkerk aan de Amstel en Waterland. Sinds kort is ook Zaanstad in beeld. Traditionele overloopgebieden als Purmerend en Almere zijn niet zo in trek, waardoor de woningprijzen er gunstig afsteken.

De overspannen Amsterdamse woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat de prijzen meer dan twee jaar achter elkaar sneller stegen dan in omliggende plaatsen. De markt doet denken aan de topjaren 1998 en 1999. Toen stegen de woningprijzen respectievelijk 22,2 procent en 22,5 procent. In vier, vijf jaar tijd waren huizenprijzen verdubbeld. Voor de prijs van een appartementje in de stad kocht je een klein paleis in Oost-Groningen.

Pieter Joep van den Brink, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam van 2002 tot 2010, ziet parallellen én verschillen met de huidige markt. Het percentage eigenwoningbezit bedroeg in 1998 rond de vijftien procent en is nu twee keer zo hoog. Van den Brink: "In 1998 werden 4600 woningen verkocht en het aanbod bedroeg duizend woningen. Vorig jaar verkochten de makelaars twaalfduizend woningen terwijl er slechts drieduizend te koop stonden: lang niet genoeg gezien de vraag."

"Het is," benadrukt Van den Brink, "niet zo dat heel Amsterdam de stad uitrent. Je hebt mensen met hun eerste kindje die een benedenwoning niet kunnen betalen. Die kopen een bovenwoning van twee lagen met dakterras. Er zijn ook gezinnen die zeggen: ik ga niet in de Helmersbuurt negen ton betalen, ik pak een eengezinswoning in Haarlem. Dan moet je wel een nieuwe school zoeken en een nieuwe hockeyclub. Je hele sociale leven verandert."

'Droogkoken'
Sven Heinen, de huidige MVA-voorzitter, heeft voor de situatie waarbij geen huis beschikbaar is, het woord 'droogkoken' geïntroduceerd. De vraag is, zeggen makelaars, of er elke dag wel woningen beschikbaar komen.

We nemen met makelaar Fred Koot de praktijk door. "Ik heb bijna geen huizen te koop," zegt hij. "Het leidt tot wildwesttaferelen. Onlangs stond een huis in de Kerkstraat voor 650.000 euro te koop. Mijn klant wilde het per se hebben, heeft 750.000 euro geboden, maar we kregen het niet. Drie anderen boden hoger en zonder voorbehoud van financiering. In deze markt zijn er mensen met meer geld dan hersens." Een huis op de 'doorsnee' prijs binnen de gewildste buurten heeft Koot niet. 'Iets leuks' voor 245.000 euro aan de Postjeskade (52 vierkante meter, tuintje en schuur) komt in de buurt. "In West zou dit onbetaalbaar geweest zijn, maar dit ligt net over de brug in De Baarsjes."

Een zuiver voorbeeld van de Amsterdamse etagewoning is de Tweede Jan Steenstraat 66B. Jeroen Visser van Puur Makelaars zegt dat hij met de prijs van het appartement van 53 vierkante meter op eigen grond in De Pijp - drie ton - een kritische grens heeft opgezocht, die vanwege de schaarste zeker gehaald gaat worden. De woning is geen icoon van stijl en luxe, maar met bijvoorbeeld gestuukte muren wel strak en praktisch. Visser wijst erop dat het huis met open keuken, twee slaapkamers en balkon op het zuiden, courant is. Wie er weer van af wil, is het zo kwijt. De belangstellenden, onder wie investeerders, stroomden vorige week binnen.

Marmeren entree
Collega-makelaar Marleen Martens (Martens Makelaars) laat een prachtig benedenhuis zien van bijna 140 vierkante meter met tuin en kelder in de Jan van Eijckstraat, in Zuid. Alleen al de marmeren entree en straalt grandeur uit. Voor de top van de markt lijkt de vraagprijs van 825.000 euro voor zo'n huis in Zuid niet eens zo heel hoog, vindt Martens. Kopers moeten nog wel jaarlijks 2250 euro erfpacht betalen. "In deze tijden lijkt niemand zich over erfpacht te bekommeren," zegt Martens. "Mensen willen nú goed wonen."

Voor wie Zuid te duur is, kan bij Martens terecht voor een karakteristiek mooi afgewerkt appartement van 105 vierkante meter aan de Da Costakade 22A met royale hal, halfopen keuken en drie slaapkamers, voor een prijs van 550.000 euro. "Dan zit je in een andere buurt, heb je geen tuin, maar wél een zonneterras op de begane grond! Als je dat zoekt, ben je klaar. Je kunt er zo in."

Drie ton voor 53 vierkante meter in de Pijp Beeld Het Parool
Drie ton voor 53 vierkante meter in de PijpBeeld Het Parool
Voor dit huis in de Berkenrodesteeg in Haarlem (300.000 euro) waren veel Amsterdamse geïnteresseerden Beeld Het Parool
Voor dit huis in de Berkenrodesteeg in Haarlem (300.000 euro) waren veel Amsterdamse geïnteresseerdenBeeld Het Parool

Fundamoe
In de Berkenrodesteeg in Haarlem is net een huis verkocht voor rond de drie ton. "Ik heb zeker honderd bezichtigingen voor dit huis gehad," zegt Maarten Bos van makelaarskantoor Mooijekind Vleut. Onder de geïnteresseerden zijn veel Amsterdammers. "Het opmerkelijke is dat het aantal Amsterdammers dat in Haarlem komt kijken, steeds groter wordt," zegt Bos. Die toename werd in het tweede kwartaal van 2015 al ingezet. Potentiële kopers vissen in Amsterdam vaker achter het net.

"Iedereen is Fundamoe, hier kunnen kopers minder gejaagd op zoek," zegt Bos. Daarnaast krijg je veel meer ruimte voor je geld. "De precieze transactieprijs van dit huis kan ik nog niet noemen, maar voor rond de drie ton woon je in een monumentaal pand in het centrum van Haarlem."

De keuken en de badkamer zijn vernieuwd. Daarnaast telt het huis twee slaapkamers, een leefkeuken, een woonkamer en een klein dakterras op het zuiden.

Een ander voordeel van Haarlem ten opzichte van Amsterdam: er is bijna geen erfpacht, vrijwel alle huizen staan op eigen grond.

Een huis in nieuwbouwproject Duin in Almere kost minimaal 317.000 euro Beeld Het Parool
Een huis in nieuwbouwproject Duin in Almere kost minimaal 317.000 euroBeeld Het Parool

Almere
Echt ruim wonen voor drie ton kun je in Almere. Wie er woont, is tevreden, maar mist soms wel de drukte en de levendigheid. De folder is van nieuwbouwproject Duin, in Almere, dat ruime woningen aanbiedt voor drie tot vier ton. Amsterdammers zijn een belangrijke doelgroep. De woningen staan midden in een duinlandschap waar het helmgras zich schrap zet tegen de wind. De goedkoopste huizen worden vanaf 317.000 euro verkocht. Die hebben drie slaapkamers, en op de derde verdieping een zolder met dakterras - sommige duinhuizen kijken zelfs uit op Amsterdam.

"Toch even anders dan wat je voor dat geld in Amsterdam krijgt," zegt Carolien Blokland, makelaar bij Amvest, dat het woongebied ontwikkelt. "In Amsterdam is het niet ondenkbaar dat je voor deze prijs in een krot woont."

Wie meer luxe zoekt, kan vanaf 422.000 euro een duinvilla kopen in hetzelfde gebied. De villa's hebben een verdieping minder, maar beslaan meer grond: 186 vierkante meter, tegenover 135 voor de Duinhuizen. Uitbouw van de keuken, of het verlengen van het terras gaat hier bovendien een stuk makkelijker dan in Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden