Plus

Dit kantoor kun je bezoeken voor interieurinspiratie

Miluska van 't Lam (46), scheidend hoofd­redacteur van Residence, laat haar werkruimte aan de Herengracht vier keer per jaar inrichten door een andere ontwerper. Deze zaterdag ook open voor publiek, en alles is te koop.

Miluska van 't Lam: 'We zijn allemaal een beetje verzamelaars geworden en stallen al onze schatten uit' Beeld Tammy van Nerum
Miluska van 't Lam: 'We zijn allemaal een beetje verzamelaars geworden en stallen al onze schatten uit'Beeld Tammy van Nerum

Een blauwe voordeur, de marmeren hal door, twee trappen naar beneden en je staat in The Interior ­Office. Een smal en diep souterrain dat uitkijkt over banen van groen en oude lantaarns: zo'n grachtentuin waar je zelden een glimp van kunt opvangen.

De ruimte staat volgebouwd met vrolijk spul; van poefjes in oranje zijde met borduursels, tot kussens, fluwelen stoelen en franjes van wol. Alles is er te koop (vanaf €175) en alles is ontworpen door Jean-Philippe Demeyer, een interieurontwerper uit Brugge, die ter ere van de lancering van zijn boek het spits mag afbijten als inrichter van het souterrain.

Brainstormen
"Je wilt hier toch zo intrekken?" zegt Miluska van 't Lam. De hoofdredacteur van interieurtijdschrift Residence - ze stopt met die baan na het septembernummer - manoeuvreert met gemak tussen de kostbare spullen; het doet vermoeden dat haar huis niet veel minder knap oogt.

Na vijf jaar interieurverhalen op papier aan de man brengen, vond Van 't Lam het tijd ze in ­levenden lijve te vertellen. Ze gaat verder als interior editor: creatief consultant en journalist op interieur- en kunstterrein.

De bescheiden ruimte, die als haar kantoor dient, zal elk kwartaal worden ingericht door een andere interieur­ontwerper uit binnen- of buitenland. Die spot ze op Instagram, beurzen en in internationale tijdschriften.

Je kunt er op afspraak komen om met Van 't Lam te brainstormen, de ontwerper te ontmoeten of inspiratie op te doen. En ze houdt open dagen voor alle Amsterdammers, zoals op 30 juni, als een soort masterclass in ­interieur.

Identiteit in huis
"Nederlanders mogen van mij wel wat meer durven in huis. Ik hoop dat als ze hier iets zien en het verhaal erachter horen, dat dat gaat gebeuren," aldus Van 't Lam. Haar souterrain is dus zeker niet uitsluitend voor de interieurgek; ook Amsterdammers die het verschil niet kennen tussen staal- en koningsblauw of Ikea en Philippe Starck kunnen er wat leren. "Kijk bijvoorbeeld naar de afgelopen expositie in het Rijksmuseum, High Society. Degene die aan de vergadertafel opperde om alle muren roze te schilderen heeft vast wat rare blikken gekregen, maar toch pakte het goed uit."

Durven dus, maar hangt daar dan niet een prijskaartje aan? En zijn Amsterdammers wel bereid hun portemonnee te trekken voor hun interieur? Volgens Van 't Lam nu meer dan ooit, omdat mensen zich steeds meer bewust zijn van wat ze uitdragen. De zogeheten identiteit.

Van 't Lam: "Ik heb wel opgepikt dat steeds meer jonge mensen willen laten zien wie ze zijn met de spullen die ze in huis zetten. Kijk bijvoorbeeld naar de modetijdschriften, die hebben er inmiddels allemaal een interieurkatern bij. Zoals een modemeisje op sneakers en in een wit T-shirt kan laten zien dat ze sportief is, gebeurt dat nu ook in huis."

Ook laten we volgens Van 't Lam met ons interieur zien hoe wereldwijs we zijn. "Het is zo makkelijk ­geworden om te reizen; we zijn allemaal een beetje verzamelaars geworden en stallen al onze schatten uit. Steeds meer huizen zien eruit als een soort rariteitenkamer; het aanbod in winkels zoals Anna & Nina of Maison NL laat dat goed zien," zegt van 't Lam.

"Ook hotels zijn hard bezig met het kweken van een ­eigen identiteit. Vroeger zagen die er allemaal hetzelfde uit, maar als je nu het Conservatorium of het Pulitzer binnenstapt, zie je wel wat anders."

Buurt op de kaart
Na de Belgische Jean-Philippe Demeyer heeft Van 't Lam, die oorspronkelijk uit Lochem komt, een Amsterdamse interieurontwerpster op het oog. Dat is Piet Asserti, die veel samenwerkt met ambachtslieden uit eigen stad.

Niet alleen maar buitenlandse namen, dus. Maar wat is verder de binding met Amsterdam? Van 't Lam: "Ik heb echt het verlangen om deze buurt op de kaart te zetten met kunst en design. Er zit zo veel leuks tussen het Museumplein en Artis. Denk aan de winkels A.A. Knoop en Archipelago aan de Prinsengracht, Mobilia in de Utrechtsestraat, Museum Van Loon en Museum Willet-Holthuysen, mijn plek en dat kleine winkeltje in de Kerkstraat dat meubelstukken restaureert. Die wil ik allemaal bundelen op een plattegrond."

Behalve de open dagen is Van 't Lam van plan aan te ­haken bij evenementen als fotografiefestival Unseen en de Open Tuinen Dagen. "Ik wil zo veel mogelijk Amsterdammers hun grenzen laten opzoeken. Mix eens moderne kunst met antiek. Schilder die muur maar knalroze. ­Gewoon lekker eigenwijs en rebels zijn, net als in het ­leven."

Open dag The Interior ­Office, in aanwezigheid van ontwerper Jean-Philippe ­Demeyer: zaterdag 30 juni, 10.00-19.00 uur, ­Herengracht 516

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden