Dit jaar minder doden door geweld in Amsterdam

Rond de eeuwwisseling waren er nog huiveringwekkende uitschieters, maar dit jaar is het aantal doden door geweld in Amsterdam weer relatief gematigd. Dat steekt gunstig af tegen landelijke cijfers.

Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

Met 17 doden door geweld beleefde Amsterdam weer een relatief rustig jaar, na de 25 'geweldsdoden' uit 2016 en de 15 uit 2015. Drie liquidaties kostten drie mannen en een vrouw het leven, de andere fatale incidenten hadden een heel diverse achtergrond.

Amsterdam steekt gunstig af: in heel Nederland zijn in 2017 tot nu toe 159 doden gevallen door geweld, een stijging van liefst een derde. Daarvoor is overigens geen verklaring te geven. Toeval speelt een grote rol. Vorig jaar was nog een landelijk laagterecord geboekt.

Het aantal doden door geweld in de regio schommelt al meer dan tien jaar tussen de 15 en 30 - de uitschieters uit 2000 (52 doden) en 1998 (65) zijn bij lange na niet meer gehaald.

De drie liquidatiezaken dit jaar vormen ook een relatief laag aantal. Daarbij vielen overigens vier doden doordat óók een vriendin van het voornaamste doelwit werd doodgeschoten. Voorgaande jaren schommelde het aantal af­rekeningen rond de zes.

Het ging dit jaar om de onderwereldmoorden op Justin Jap Tjong (31 januari, Osdorp), op Pieter Hoovers en zijn Thaise vriendin Tae (15 juli, De Pijp) en op de maffioso Saverio Tucci (12 oktober, Rivierenbuurt). We tellen dan overigens niet de liquidatie mee van Jaïr Wessels op 7 juli in Breukelen, omdat die buiten de regio was.

Fatale steekpartij
IJzingwekkend was de steekpartij die op 27 juli de 38-jarige Amsterdammer J.W. het leven kostte in metro 53 in Zuidoost. Hij was het volkomen willekeurige slachtoffer van de al eerder gevaarlijk gebleken psychiatrische patiënt Philip O. (27). Die was op onbegeleid verlof uit de gesloten psychiatrische afdeling van het AMC.

159

In heel Nederland kwamen in 2017 tot nu 159 mensen door geweld om, een derde meer dan in 2016.

In Zuidoost werd de twintigjarige Mike Plet doodgestoken door een vijftienjarige jongen met psychische stoornissen (7 maart). De rechtbank legde de jongen onder meer een voorwaardelijke PIJ-maatregel op (plaatsing in een jeugdinstelling, 'jeugd-tbs').

Brandstichting in flat
In Diemen viel ook een volstrekt willekeurig slachtoffer toen brand was gesticht in een studentenflat. De daders wilden volgens justitie de verzekering oplichten. Na een explosie sloeg het vuur over van het appartement dat in brand was gestoken naar de rest van de flat. De 27-jarige David Swart kwam om, zijn vriendin en een andere student raakten zwaargewond.

Overigens telt de Amsterdamse politie vooralsnog 18 doden. Dat komt doordat Het Parool de 70-jarige Cora Troost uit Marken niet meetelt, die in februari werd gevonden in het Kinselmeer. Het Parool telt alleen Amsterdam, Amstelveen en Diemen mee.

Zaterdag op Parool.nl een overzicht van alle moorden in de stad.

17

In de regio Amsterdam bleef het aantal geweldsdoden tot 17 beperkt, 8 minder dan het jaar ervoor.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden