Dit jaar al meer dieren gestorven bij stalbranden dan in 2018

Dierenorganisaties en regeringspartij D66 roepen op eindelijk iets te doen tegen het grote aantal stalbranden. Daarbij zijn dit jaar al meer dieren gestorven dan in heel 2018.

Bijna 1500 varkens kwamen om het leven als gevolg van een zeer grote stalbrand in Streefkerk (Zuid-Holland).Beeld ANP Ginopress

Volgens tellingen van Wakker Dier kwamen dit jaar al 176.000 kippen, varkens en runderen om het leven bij dertien branden. Dat aantal ligt ruim boven de 122.000 dieren die volgens cijfers van brandweer en verzekeraars vorig jaar bij 31 branden het leven lieten.

Afgelopen week deden zich twee stalbranden voor. In Streefkerk brandde donderdag een varkensstal af, waarbij slechts 15 van de 1500 varkens het vuur overleefden. De nacht daarvoor brandde een kippenschuur te Nijkerk uit, waarbij 16.000 kippen verbrandden. Een week eerder kwamen in het Friese Niawier 44.000 leghennen om.

Voor Wakker Dier is de maat na Streefkerk vol. De organisatie begon vrijdag een rouwkaartenactie. Op de voorkant staat een varken met de tekst: ‘Dit varken stierf onnodig en honderden met hem. †22 augustus, Streefkerk.’ Op de achterkant staat een oproep aan minister Carola Schouten (Landbouw) om brandmelders, fatsoenlijke blusvoorzieningen en vluchtroutes wettelijk verplicht te stellen. Achtduizend mensen vulden al een kaart in.

Kortsluiting

De Dierenbescherming eist ook maatregelen. “De minister laat het bij de boeren zelf,” zegt woordvoerder Dik Nagtegaal. “Daar blijft men echter bakkeleien over de kosten en over wat de oorzaak van de stalbranden is. Zo schiet het niet op.”

De dierenorganisaties krijgen steun van coalitiepartij D66. Kamerlid Tjeerd de Groot is teleurgesteld in zijn eigen kabinet.

“Het valt me tegen dat minister Schouten nog steeds geen werk maakt van de aanpak van stalbranden, terwijl we dat al een jaar geleden hebben afgesproken.” D66 wil een einde aan de bio-industrie. “De verschrikkelijke stalbranden zijn daar een gevolg van.”

Stalbranden ontstaan vooral door kortsluiting, vaak in combinatie met menselijke fouten. Broei van mest, blikseminslag en het doorknagen van kabels zijn veelvoorkomende andere oorzaken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden