Dit jaar al evenveel doden door geweld als in heel 2015

De vrijdagavond doodgestoken Anderson Muñoz Marquinez is de vijftiende dode door geweld dit jaar in de stad. Daarmee zijn nu al evenveel slachtoffers omgebracht als in heel 2015.

Paul Vugts
De uitgebrande auto waarin in maart het onthoofde lichaam van Nabil Amzieb werd gevonden. Beeld anp
De uitgebrande auto waarin in maart het onthoofde lichaam van Nabil Amzieb werd gevonden.Beeld anp

Vorig jaar eindigde het aantal moorden op een laagterecord.

De 25-jarige Anderson Muñoz Marquinez uit Amsterdam-Zuidoost kreeg even voor tien uur op Wisseloord in Gein ruzie met een groepje jonge mannen en werd neergestoken.

Reanimatie door een omstander en vervolgens door agenten en ambulancebroeders baatte niet, hij stierf in het ziekenhuis. De mannen met wie hij ruzie had gehad, renden weg, maar de politie kon zaterdag een verdachte arresteren.

Liquidatiereeksen
Het aantal doden door geweld in de stad schommelt de laatste jaren tussen de vijftien en 25. In 2014 werden 24 slachtoffers omgebracht, in 2013 waren het er 23 en in 2012 zestien. Het dieptepunt, 65 doden in 1998, is bij lange na niet meer benaderd.

Voor de schommelingen in het aantal slachtoffers is geen duidelijke verklaring te geven. De meeste van het bescheiden aantal doden vallen door uit de hand gelopen ruzies, al dan niet binnen relaties, en staan los van elkaar.

Dat is anders bij de liquidatiereeksen die de stad de laatste jaren kende, maar van de huurmoorden onder criminelen leek er dit jaar maar één te maken te hebben met de al lang slepende onderwereldvete waarin vooral veel jonge criminelen van Marokkaanse origine doelwit waren.

Maiky
In maart schokte de liquidatie van de 23-jarige Amsterdamse Marokkaan Nabil Amzieb het land. Dat was vooral omdat zijn lichaam zonder hoofd was aangetroffen in een brandende auto, waarna het hoofd de volgende ochtend werd achtergelaten voor waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Zuid.

In februari werd Elco Gjaltema (37) geliquideerd in zijn auto op de Oostelijke Handelskade. In april schoot een onbekende in het portiek van flat Kruitberg in de Bijlmer de 35-jarige Dominicaan Carlos Miquelito Bonevacia dood, 'Maiky' voor intimi.

Nog geen maand later schoot een onbekende iets verderop in de flat Kikkenstein de 29-jarige Abderrahim Belhadj dood - van wie bekend was dat hij op een dodenlijst stond.

Met Vincent Jalink (38) werd op 17 mei nog een crimineel doodgeschoten, in zijn Porsche Cayenne, op de Klipperweg in Diemen-Noord. Zijn zoontje zat naast hem.

Politieonderzoek in Diemen, waar Vincent Jalink in mei werd geliquideerd. Beeld anp
Politieonderzoek in Diemen, waar Vincent Jalink in mei werd geliquideerd.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden