Dit jaar al bijna 5000 kilo aan liefdesslotjes verwijderd

Het bestuur van de binnenstad gaat een actief ontmoedigingsbeleid voeren tegen geliefden die hun relatie willen bezegelen door een slotje aan een van de monumentale bruggen te bevestigen.

Patrick Meershoek
Weggeknipte hangslotjes in een container bij de reinigingsdienst van de gemeente Amsterdam Beeld Patrick Meershoek
Weggeknipte hangslotjes in een container bij de reinigingsdienst van de gemeente AmsterdamBeeld Patrick Meershoek

Wat begon als een romantisch gebaar, krijgt langzaam maar zeker de vorm van een plaag. Alleen dit jaar al hebben handhavers bijna 5000 kilo hangsloten moeten verwijderen.

Het stadsdeelbestuur heeft een paar scenario's ontwikkeld om de rage tegen te gaan. Een daarvan is het dagelijks verwijderen van de sloten. Dat kost de gemeente 50.000 euro per jaar.

Een andere optie is afkomstig van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en voorziet in de komst van speciale palen waaraan de sloten kunnen worden opgehangen.

Borden
Het dagelijks bestuur aarzelt over deze oplossing. Er is weinig behoefte aan nog meer objecten in het centrum, en ook is de verwachting dat nog steeds veel geliefden voor een brug kiezen.

De ophaalbrug in de Staalstraat wordt vrijgemaakt van slotjes. Beeld Rink Hof
De ophaalbrug in de Staalstraat wordt vrijgemaakt van slotjes.Beeld Rink Hof

Daarom wordt ook gekeken naar de mogelijkheid de kettingen langs de bruggen aan te passen, waardoor het moeilijker wordt een slotje te bevestigen. Ook wordt gedacht aan borden met een verzoek de brug met rust te laten.

Snijtol
Het inmiddels wereldwijde fenomeen komt voort uit een roman van de Italiaanse schrijver Federico Moccia. Daarin denken de hoofdpersonen hun liefde voor eeuwig te bestendigen door een slot aan een brug over de Tiber vast te maken en de sleutel in het water te werpen.

In Amsterdam worden de sloten met aanmerkelijk minder ontzag voor de liefde tegenwoordig geregeld met de snijtol verwijderd. De oogst gaat via de opslag bij de reinigingsdienst naar handelaren in oude metalen om te worden omgesmolten.

Lees ook: Een structurele oplossing voor de liefdesslotjesmania blijkt lastig

null Beeld Rowin Ubink
Beeld Rowin Ubink

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden