Overzicht

Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel

Amsterdam stapt in 2017 na 120 jaar over op een nieuw erfpachtstelsel. Dit is wat we nu weten over de nieuwe plannen.

null Beeld anp
Beeld anp

Amsterdammers kunnen kiezen voor eeuwigdurende erfpacht, zo werd begin dit jaar bekend. Het plan zorgde voor veel protest. Zo veel, dat de Amsterdamse coalitiepartijen in april een nieuw plan indienden voor het nieuwe erfpachtstelsel.

Het gemeentebestuur heeft dat akkoord inmiddels bekrachtigd.

Wat houden de nieuwe afspraken in?

* Huizenbezitters met erfpacht krijgen een extra korting van 25 procent, bovenop de eerder aangekondigde 10 procent.

* Erfpachters krijgen niet tot eind dit jaar, maar tot 2020 de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden over te stappen naar het nieuwe stelsel.

* De extreme gevallen - sommige huizenbezitters moesten tonnen betalen bij een overstap - worden afgevlakt.

* Dat wordt gedaan door de zogeheten buurtstraatquote, het percentage van de WOZ-waarde van het perceel dat aan de grond werd toegerekend, te maximeren op 49 procent.

* De gemeente heeft een nieuwe rekentool gepubliceerd, waarmee Amsterdamse pachters kunnen bekijken hoeveel geld ze kwijt zijn als ze hun erfpacht afkopen of jaarlijks canon gaan betalen.

Hoe is het nieuwe plan tot stand gekomen?

Na de kritiek - zowel van oppositie, experts, belangengroepen als erfpachters - liet wethouder Eric van der Burg in februari doorschemeren dat de plannen zouden worden aangepast.

Dat betekende wel dat hij opnieuw rond de tafel moest. Voor het vorige plan kregen D66 en VVD coalitiepartij SP mee in ruil voor miljoenen extra voor armoedebestrijding. Om de SP ook nu aan boord te krijgen gaat jaarlijks 5 miljoen extra naar armoede en komen er meer huurwoningen in nieuwbouwprojecten als de Sluisbuurt.

Pas na drie keer onderhandelen kwamen VVD, D66 en SP tot een compromis, blijkt uit een reconstructie.

Door het nieuwe stelsel dalen de inkomsten van de gemeente van 5,4 naar 2,2 miljard euro.

Wat zijn de meningen over de nieuwe plannen?

Met het aangepaste voorstel hopen D66, VVD en SP de woede te temperen en, niet onbelangrijk, de coalitie bijeen te houden.

"Vandaag is een historisch besluit genomen," zei wethouder Eric van der Burg. Hij geeft het erfpachtplan een 7.

De oppositie is minder enthousiast. GroenLinks vindt een extra korting niet de oplossing, terwijl het CDA de aanpassingen onvoldoende vindt.

Koen de Lange, voorzitter van Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (Seba), is ook niet enthousiast en blijft zich verzetten tegen de zogeheten 'residuele rekenmethode'.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) ­verwijt het stadsbestuur voor Robin Hood te spelen. "Huishoudens buiten de Ring en in Noord zijn zeer voordelig uit, binnen de Ring is afkopen goed voor een rekening tussen 50.000 en 200.000 euro."

En de erfpachters zelf? Het verzet lijkt af te zwakken, maar lezers van Het Parool staan nog niet te applaudiseren voor de plannen. Ze vinden het nattevingerwerk, oneerlijk en spreken over willekeur.

Is het nieuwe erfpachtstelsel nu definitief?

Het gemeentebestuur heeft een principebesluit genomen, het plan wordt volgende week in de raad behandeld.

Maar de protesten zijn nog niet voorbij. De Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (Seba) wilde het voorstel mogelijk blokkeren met een referendum, maar in juni concludeerden juridische experts dat een referendum wettelijk gezien helemaal niet kan. De gemeenteraad is daarover verkeerd geïnformeerd.

De oppositie is laaiend, en wil dat de stemming over het erfpachtplan wordt uitgesteld. De PvdA wil dat het referendum alsnog gewoon wordt gehouden. De coalitiepartijen houden uitstel van het nieuwe erfpachtbeleid vooralsnog tegen, al gaat D66 de zaak wel bespreken met burgemeester Eberhard van der Laan, die over het uitschrijven van referenda gaat.

Meer weten over (de gevolgen van) het nieuwe erfpachtstelsel?

* Alle artikelen over het onderwerp in ons dossier.

* Lees meer op de website van de gemeente.

* Volg politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops voor de laatste ontwikkelingen.

* Is een vraag nog steeds onbeantwoord? Mail de redactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden