Dit is wat we weten over de aanslag op CS

Vrijdag stak de 19-jarige Afghaan Jawed S. rond het middaguur twee toeristen uit de Verenigde Staten neer op Amsterdam Centraal.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

De twee slachtoffers raakten ernstig gewond en liggen nog altijd in het ziekenhuis. Volgens een laatste politieverklaring, op zaterdag vrijgegeven, zijn de twee buiten levensgevaar en aanspreekbaar.

- Datzelfde geldt voor de vermeende dader S. Agenten schoten hem na zijn daad vrijdag neer en raakten de jongeman in zijn onderlichaam. De Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning is de afgelopen dagen met behulp van een tolk verhoord.

- Burgemeester Halsema sprak dinsdag met de agenten die ingrepen op het station en sprak grote waardering uit voor hun snelle en heldhaftige optreden. Ook sprak zij de slachtoffers en hun familie in het ziekenhuis.

- S. heeft verklaard vanuit een terroristisch motief te hebben gehandeld. Maandag moest hij zich melden bij de rechter-commissaris. Die oordeelde dat de verdachte twee weken langer vast blijft zitten, daarvoor zou genoeg bewijs gepresenteerd zijn. De verdachte mag alleen met zijn advocaat contact houden.

"Mijn cliënt lijkt er rekening mee te hebben gehouden dat hij zijn actie zelf niet zou overleven, want in zijn woning in Duitsland is een testament gevonden," aldus zijn advocaat Simon van der Woude dinsdag.

- RTL Nieuws, dat de profielen van S. op social media achterhaalde, meldde dat S. vlak voor de terreurdaad een filmpje deelde waarin wordt gezegd dat Wilders de islam en de profeet heeft beledigd en waarin de vlag van Nederland wordt verbrand.

- De Duitse geheime dienst had waarschuwende signalen doorgekregen over Jawed S. In februari merkte een medewerker van een jeugdinrichting veranderingen op in zijn gedrag. Ook liet hij zijn baard groeien.

- Hij was als asielzoeker ondergebracht in jeugdinrichtingen in Gau-Algesheim en Oberdiebach. Ook woonde hij een jaar in Piesport, een dorpje aan de Moezel.

- De politie in Duitsland heeft op Amsterdams verzoek het huis van S. doorzocht. In zijn huis zijn 'gegevensdragers' in beslag genomen die worden onderzocht.

- Ook vanuit de Verenigde Staten, waar de twee slachtoffers vandaan kwamen, is gereageerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg zondagavond in een verklaring de privacy van de slachtoffers en hun familie te respecteren en bedankte de politie en medisch personeel voor hun 'effectieve en dappere optreden'.

"De Verenigde Staten staan klaar om de Nederlandse autoriteiten waar nodig bij te staan in hun onderzoek."

Daarnaast heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo Nederland maandag bedankt voor het snelle en goede optreden van de politie tijdens de aanslag.

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, heeft wel wat kritiek. "Ik ben bezorgd dat als het een meer gecoördineerde, grotere terroristische aanslag was geweest, dat de Amerikaans-Nederlandse samenwerking niet zo goed is als het had kunnen zijn," aldus Hoekstra tegen Hart van Nederland.

- De slachtoffers hebben in een verklaring ook een aantal mensen bedankt voor hun hulp en opvang. Zo werd de medewerker van de informatiebalie op het station genoemd. Die sprong onmiddellijk te hulp en bleef bij ze tot de eerste hulpverleners arriveerden.

- De gemeente Amsterdam, de politie en het Openbaar Ministerie hebben na het incident geconcludeerd dat het niet nodig is verdere veiligheidsmaatregelen te nemen. Burgemeester Halsema sprak zaterdag de hoop uit dat Amsterdammers "gewoon doorgaan met hun leven".

- Politiechef Aalbersberg vertelde dinsdag dat zogenoemde 'spotters', speciale agenten van de politie op het CS, S. al zagen en vonden al dat hij apart gedrag vertoonde.

Aalbersberg is trots op deze agenten. "We hebben aan de Amsterdammers laten zien dat we er staan. Ik ben ervan overtuigd dat er veel meer slachtoffers waren gevallen als deze agenten niet hadden opgetreden, want deze persoon was op veel meer uit."

De politie heeft geoefend op stations om voorbereid te zijn op een dergelijke aanslag. "Het was voor dit moment dat we jarenlang hebben getraind. Er zijn twee slachtoffers gevallen en dat is zeer ernstig, maar het is klein gebleven."

Lees ook: Zo voorkwamen agenten een veel bloediger aanslag op CS en lees alles over de aanlsag op CS in ons dossier

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden