Dit is wat we nu weten over de aanslagen in Brussel

Drie explosies op twee locaties in de Belgische hoofdstad Brussel hebben dinsdag zeker 34 levens geëist. Zeker 240 mensen raakten gewond en een enorme chaos was het gevolg.

Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslagen, en de gevolgen voor Nederland en Amsterdam:

Redactie
De Belgische premier Michel (r) en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie bezochten dinsdagavond het Brusselse Beursplein Beeld anp
De Belgische premier Michel (r) en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie bezochten dinsdagavond het Brusselse BeurspleinBeeld anp

Brussel op gang na aanslagen
In Brussel komt woensdagochtend het verkeer langzaam op gang. Vliegveld Zaventem blijft voorlopig gesloten en ook enkele metrostations blijven dicht. Veel inwoners ontwijken het openbaar vervoer op weg naar hun werk.

Namen verdachten genoemd

Verschillende media melden daags na de aanslagen drie namen van mogelijke verdachten. De politie in België wil dit nog niet bevestigen, maar het gaat waarschijnlijk om de broers El Bakraoui, Khalid en Ibrahim, en Najim Laachraoui. Tegen die laatste was vorige week al een opsporingsbevel uitgevaardigd.

Bom en IS-vlag gevonden

Het Belgisch Federaal Parket heeft dinsdag de hele dag avond huiszoekingen verricht en verhoren gepleegd. In de Brusselse deelgemeente Schaarbeek zijn bij een huiszoeking een spijkerbom, chemische stoffen en een zwarte vlag van Islamitische Staat aangetroffen.

Nederlanders mogen weer naar België reizen

Het 'rode' reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken vrij snel na de aanslagen van vanochtend in Brussel uitzond is opgeheven. Er geldt nu een 'geel' advies. Reizen wordt daarmee niet meer afgeraden. Voorzichtigheid blijft echter geboden. De NS hervat woensdag het treinverkeer naar België woensdag weer.

Verdachten te zien op beelden

De verdachten van de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn te zien op beelden van bewakingscamera's. De Waalse krant La Dernière Heure drukte een still van camerabeelden af waarop drie mannen zichtbaar zijn. Wie van de drie als verdachte zijn aangemerkt is onduidelijk.
Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws is de politie op zoek naar een man in een wit vest en getooid met een zwart hoedje. Hij staat rechts op de foto.

null Beeld La Dernière Heure
Beeld La Dernière Heure

IS claimt aanslagen via eigen agentschap

Islamitische Staat heeft dinsdagmiddag via zijn nieuwsagentschap Amaq de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel opgeëist.

Eerder meldde alleen het Koerdische medianetwerk Rudaw dat de terreurorganisatie de aanslagen in de Belgische hoofdstad claimde.

"Strijders van IS openden het vuur in de luchthaven Zaventem, voordat verschillenden van hen hun explosievengordel lieten ontploffen," schrijft Amaq. Een martelaar blies daarna ook zichzelf op in het station Maalbeek, aldus de mededeling. De aanval werd volgens het persbericht uitgevoerd in een land dat deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen IS.

Op Schiphol zijn de veiligheidsmaatregelen opgevoerd.

Dit betekent dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthaven. Dat gebeurt ook op de vliegvelden van Rotterdam en Eindhoven. Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België.

Op Amsterdam Centraal is extra politie ingezet.

Dat geldt ook voor de stations van Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Dinsdagochtend is een van de perrons van Amsterdam CS even ontruimd geweest om een verdacht pakketje, dat bleek echter loos alarm.

undefined

Extra politie op Amsterdam Centraal Beeld ANP
Extra politie op Amsterdam CentraalBeeld ANP

Bij de bomaanslagen in Brussel zijn zeker 34 doden en bijna tweehonderd gewonden gevallen.

De terreur begon dinsdagochtend om 8.00 uur met twee explosies op luchthaven Zaventem. De brandweer sprak al snel van een terroristische aanslag. Voor zover bekend zijn er op de Brusselse luchthaven 14 doden. Belgische media spreken bovendien van zo'n 80 gewonden.

Even voor half 10 vindt een tweede aanslag plaats.

Op metrostation Maalbeek, in 'Europese wijk' in centrum Brussel. Hierbij vallen twintig doden en eveneens tientallen gewonden.

Brussel gaat steeds verder op slot.

Steeds meer instanties in de Belgische hoofdstad sluiten de deuren of houden hun personeel binnen. Het crisiscentrum heeft alle bedrijven nu opgeroepen het personeel binnen te houden.

Grote winkelcentra sluiten helemaal de deuren, zoals eerder rechtbanken en twee IKEA-vestigingen ook al deden. Scholen kregen al de opdracht hun leerlingen binnen te houden. Ook ligt het openbaar vervoer helemaal stil.

Weggebruikers doen er vooralsnog goed aan voorlopig met een grote boog om Brussel heen te rijden.

Dat advies gaf brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). Niet alleen de wegen van en naar Brussel zitten na de aanslagen op luchthaven Zaventem en in de Europese wijk op slot, ook het telefoonnetwerk is overbelast. "De hele infrastructuur in Brussel en omgeving is ontwricht'', aldus een woordvoerster van TLN.

De rest van België is volgens de zegsvrouw nog wel goed toegankelijk, dus er zijn alternatieve routes denkbaar voor doorgaand verkeer richting Frankrijk en Spanje. "Al weten we nog niet wat het effect zal zijn van de verscherpte controles bij de grenzen.''

Wereldleiders reageren geschokt

De Franse premier Manuel Valls herhaalde zijn woorden uit november 2015, na de aanslagen in Parijs: we zijn in oorlog. De Russische president Vladimir Poetin veroordeelde de gebeurtenissen als "barbaarse misdaden" die een actiever internationale aanpak vereisen. De voorzitter van de Europese Raad, de Pool Donald Tusk, zei dat de Europese Unie de Belgen zal bijstaan in hun strijd tegen het terrorisme.

In de Britse hoofdstad Londen zei premier David Cameron dat dinsdag een dag van medeleven en condoleance was. De Amerikaanse president Barack Obama beloofde in Cuba "bondgenoot en vriend België" alle hulp die nodig was.

In Brussel zelf vatte premier Charles Michel de aanslagen samen met: "blind, gewelddadig en laf." De Belgische koning Filip sprak van laffe en gruwelijke daden.

Belgen reageren massaal op sociale media

De hashtags #prayforbrussels en #jesuisbelge herinneren aan de aanslagen in Parijs in november en vorig jaar januari. Toen uitten twitteraars met #prayforparis en #jesuischarlie hun solidariteit.

Onder #ikwilhelpen bieden Brusselaars en Belgen van buiten de hoofdstad hun hulp aan aan mensen die door de aanslagen zijn gestrand.

Automobilisten zeggen toe lifters mee te nemen of zelfs een pendeldienst te willen opstarten. Onder de noemer #porteouverte stellen omwonenden hun huizen open voor geëvacueerde scholieren, werknemers en buurtbewoners.

Tijdlijn van de aanslagen:

08.00 - Twee explosies op de nationale luchthaven Zaventem. Elf doden, tientallen gewonden en een enorme ravage worden gemeld
09.00 - De brandweer zegt dat het om aanslagen gaat. Al het luchtverkeer wordt stilgelegd
09.22 - Tweede aanslag bij metrostation Maalbeek, in 'Europese wijk' in centrum Brussel
09.49 - Belgische media: Zaventem was zelfmoordaanslag. Er zou zijn geschoten
10.17 - Omgeving van parlement wordt ontruimd
10.30 - Treinstations Brussel gesloten. Centraal Station Antwerpen gaat ook dicht
11.15 - Media schatten doden in Maalbeek op dertig
11.31 - Overheid stuurt 225 militairen naar hoofdstad
11.35 - Politie houdt twee mannen aan bij station Brussel-Noord
11.37 - Verdacht pakket in Wetstraat opgeblazen
11.40 - Islamitische Staat eist naar verluidt verantwoordelijkheid aanslagen op
11.48 - Premier Charles Michel bevestigt dat het om twee terroristische aanslagen gaat. Hij heeft geen idee van de daders
11.53 - De kerncentrales krijgen extra bewaking
11.55 - Koning Filip betoont medeleven. Uit de hele wereld komen reacties. Onder anderen van de presidenten Obama (VS) en Poetin (Rusland) en van Donald Tusk (Europese Raad)
12.37 - Pakket bij gevangenis in Gent waar de terrorist Salah Abdeslam zit, blijkt onschuldig

Lees hier ons liveblog over de aanslagen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden