Plus

Dit is waarom iedereen ineens wil boulderen

Waarom wil iedereen ineens bou­lderen, wandklimmen zonder touw? In Amsterdam wordt dit weekend het NK boulder gehouden. 'De mensen die het doen zijn heel chill.'

Misha Melita
De Amsterdamse NK-deelnemers. Vanaf links: Kim van den Hout, Sven Elink Schuurman en Pleun Frank Beeld Tammy van Nerum
De Amsterdamse NK-deelnemers. Vanaf links: Kim van den Hout, Sven Elink Schuurman en Pleun FrankBeeld Tammy van Nerum

Toen Kim van den Hout op negenjarige leeftijd een spreekbeurt hield over klimmen, keken haar klasgenootjes haar glazig aan. "Niemand had nog van klimmen ­gehoord in die tijd," zegt de 30-jarige boulderaar, die dit weekend uitkomt op het NK boulder in de Apollohal.

Klimmen is allang niet meer een synoniem voor kinderfeestjes of teambuildingsuitjes, maar een opzichzelfstaande sport. Met name het boulderen, klimmen op een ongeveer vier meter hoge wand, wint aan terrein.

Tot tien jaar geleden moest je naar Eindhoven, wilde je klimmen in een boulderhal. Maar sinds 2013 kan het ook in Amsterdam, bij Monk Bouldergym in Noord. Monk was de eerste plek in de stad die zich ­exclusief richtte op boulderen, hoewel je bij gevestigde klimhallen vaak wel een bouldergedeelte had.

De sport is ontstaan uit de wandklimsport, vertelt Remco Geurts (36), directeur van Monk. "Ervaren klimmers gebruikten het bouldergedeelte in de klimhal om speciale technieken te trainen."

Een boulderwand was laag en voorzien van de inmiddels welbekende gekleurde grepen, maar in plaats van dat die per kleur een route aangaven, waren ze kriskras verspreid over de wand. "De klimmers wezen de grepen voor elkaar aan, en maakten zo zelf ­routes."

Schuine wanddelen
Tegenwoordig vind je in een boulderhal de routes op kleur, waarbij elke kleur een niveau aangeeft. Bij de nieuwste boulderhal van Amsterdam - Het Lab in West, die nu iets meer dan een jaar open is - werken ze met het Franse gradatiesysteem. Dat begint bij 3 en eindigt bij 9a. Bij Het Lab gaat het niet hoger dan 8a.

"En we maken ook speciale circuits voor kinderen, aangepast op hun lengte," zegt bedrijfsleider Rob Gosker (38), die ook deel uitmaakt van het boulderbouwteam van Het Lab.

Wie lang is, heeft bij het boulderen een klein beetje voordeel. "Kleine mensen moeten misschien een paar extra passen zetten, maar je komt er wel," aldus Gosker. "En ­lange mensen krijgen het weer moeilijker als ze het dak in gaan." De wanddelen in de boulderhal zijn namelijk niet allemaal recht. Sommige zijn schuin - die delen worden 'overhangen' genoemd - en andere horizontaal: het dak.

Wat overal hetzelfde is, en wat het boulderen onderscheidt van wandklimmen, is dat de wanden zo'n vier meter hoog zijn en dat onderaan de wand een stevige mat ligt. Als je valt, val je zacht en omdat de wanden niet hoog zijn is een zekersysteem met touwen niet nodig.

Dat aspect maakt de sport ook socialer, vertelt Fleur Heetman (29), die nu ongeveer een jaar aan boulderen doet. "Bij wandklimmen gaat de één naar boven en staat de ander beneden te zekeren. Je spreekt elkaar even, maar dan ga je ­alweer klimmen."

Bij het boulderen is er meer contact. "Je klimt kort na elkaar en je bent maar even op de wand, daarna bespreek je de boulder en neem je de stappen door."

Denksport
Boulderen is een fysieke sport, maar er komt ook veel denkkracht bij kijken, zegt Geurts. "Boulderen is echt een puzzelsport. Je bent steeds aan het kijken, aan het uitproberen en aan het nadenken over de volgende stap."

Een boulder 'toppen', zoals het bereiken van de bovenste greep van een route wordt genoemd, is als het oplossen van een puzzel. En juist daar ontstaan sociale contacten. "Ik heb op die manier al veel vrienden gemakt," zegt Heetman. "Je komt er niet uit, en dan vraag je aan iemand die naast je staat: hoe heb jij dat gedaan? En even later zit je aan de bar een biertje te drinken."

Die gezellige sfeer in de boulderhal maakt de sport aantrekkelijk voor nieuwelingen. Geurts: "We proberen hier een bepaalde sfeer neer te zetten. We hebben bijvoorbeeld een fijn restaurant en niet een sportkantine."

In de zomer worden er barbecues georganiseerd, en in het weekend draait er een dj. Het laagdrempelige en hippe maakt dat steeds meer mensen de bouldersport ontdekken, denkt Geurts. "Maar ik ben eigenlijk vooral verbaasd dat het nu pas populair is geworden."

Volgens Gosker past boulderen ook binnen een bepaalde lifestyle die nu in trek is. "Boulderen is sporten met je lichaam, zonder apparaten of schermen. Je kunt naar de sportschool gaan en naar een scherm kijken met je oordopjes in, of je kunt hier ­gezellig met andere mensen klimmen."

Met gestrekte armen
Heetman, die de smaak flink te pakken kreeg en inmiddels werkt bij Het Lab heeft wel een paar tips voor mensen die voor de eerste keer komen. "Ik zie vaak dat mensen krampachtig aan grepen vasthouden, dat is een valkuil. Probeer juist zo veel mogelijk met gestrekte armen te klimmen. Je benen zijn, zeker in het begin, veel sterker dan je armen."

Wie net begint met klimmen, zal het na de eerste paar sessies wel voelen in het lichaam. "Je gebruikt heel andere spieren dan in het dagelijks leven, zoals je rugspieren. En je handen kunnen pijn gaan doen, omdat je nog geen eelt hebt ontwikkeld."

Hoewel je voor boulderen niet een bepaalde bouw of talent hoeft te hebben, vindt misschien niet iedereen het leuk. Het puzzelen, dat voor de meeste mensen juist het leuke aan de sport is, kan ook een frustratie worden. Heetman: "Mijn huisgenoot bijvoorbeeld, die houdt er niet van als een route niet meteen lukt. Voor hem is het misschien niet een geschikte sport."

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

'Je moet je hoofd leegmaken'

Dit weekend strijden de beste boulderaars van het land om een podiumplek tijdens het NK boulder 2018, dat in de Apollohal wordt gehouden. Het is de derde keer dat het kampioenschap in Amsterdam plaatsvindt. Dit zijn de vier Amsterdamse deelnemers.

Kim van den Hout (30)
Vorig jaar nog Nederlands kampioen en dit jaar ook vaak genoemd als kanshebber. Hoewel ze daar zelf nog niet zo zeker van is: "Ik was te druk met andere dingen om me echt goed voor te bereiden. Ik denk niet dat ik ga winnen, hoewel ik dat vorig jaar ook waarschijnlijk niet ­gezegd zou hebben. Toen had ik me wel beter voorbereid, maar de boulders lagen me ook gewoon goed. Je moet ook een beetje geluk hebben."

Sven Elink Schuurman (35)
Met zijn 35 jaar is Sven de oudste deelnemer, maar dat ­betekent ook een heleboel klimervaring. "Klimmen is bij ons echt een familiesport. Ik doe het ook al heel lang. Eerst vooral wandklimmen, ik ben pas later gaan boulderen. Ik vind het leuk dat je bij het boulderen meer contact met elkaar hebt."

"Ik heb de laatste weken specifiek getraind op het format van het NK: vier boulders, elk in vijf minuten met vijf minuten rust ertussen. Ik denk niet dat ik het ­podium haal, maar mijn doel was het NK te halen."

Pleun Frank (15)
De leeftijden lopen bij het NK behoorlijk uiteen, vooral bij de vrouwen zijn er heel jonge deelnemers. Een daarvan is Pleun Frank, die meer nog dan de competitie de zenuwen tijdens de wedstrijd vreest.

"Er kijken heel veel mensen naar en dat vind ik spannend. Je moet je hoofd helemaal leegmaken en gewoon doen waar je goed in bent. Het klimmen zelf vind ik superleuk, en de mensen die het doen zijn heel chill."

Mark Brand (19)
Dat boulderen populairder is geworden, merkt Mark Brand in de klimhal. "Voor mijn trainingen zoek ik bewust een rustiger tijdstip uit, maar ik vind het verder vooral ­gezellig dat het steeds drukker wordt. Mijn ouders klommen al voordat ik geboren was, dus het is er met de paplepel ingegoten."

"Ik heb na het NK ook nog een andere wedstrijd in Frankrijk, dus ik ben flink aan het trainen. Ik denk wel dat ik podiumkans heb, maar ik weet niet of ik het toernooi ook echt ga winnen. Dat ligt ook aan de boulders."

Mark Brand: 'Ik ben flink aan het trainen' Beeld Tammy van Nerum
Mark Brand: 'Ik ben flink aan het trainen'Beeld Tammy van Nerum

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief van Het Parool.

undefined

Hier kun je boulderen

Monk Bouldergym
Aambeeldstraat 26
Open: dagelijks van 12.00-23.00 uur
Entree: €10,50

Bij de eerste boulderhal van ­Amsterdam, die in 2013 werd geopend, kun je klimmen met uitzicht over het IJ. De boulderhal is zo'n 1100 vierkante meter groot en er zijn 168 boulders. De focus ligt op de liefhebber van de bouldersport: voor verjaardagsfeestjes en vrijgezellenpartijen kun je hier niet ­terecht. "We willen geen bowlingbaan zijn," zegt directeur Remco Geurts.

Het Lab
Transformatorweg 32
Open: ma t/m vr 12.00-22.30,
weekend 10.00-22.30 uur
Entree: €10

In West kun je voor boulderen terecht bij Het Lab, dat nu iets langer dan een jaar open is. De hal, die met 1500 vierkante meter de grootste van de stad is, heeft meer dan tweehonderd routes. Naast boulderen kun je hier ook eten of een drankje drinken in het restaurant.

USC Universum
Science park 306
Open: wisselend
Entree: tienrittenkaart €47 (korting voor studenten en docenten)

Ook het universitair sportcentrum biedt boulderen en klimmen aan. De boulderhal is wel een stuk kleiner dan de hallen die zich erin hebben gespecialiseerd, maar de kosten zijn ook lager. Voor wie met het lekkere weer geen zin heeft om binnen te sporten, is er buiten ook een boulderblok gebouwd. Let wel op als je hier wilt gaan boulderen: de hal wordt ook voor tentamens gebruikt en is dan gesloten voor klimmers.

De Klimmuur Centraal
Dijksgracht 2
Open: ma t/m wo 13.00-22.30, do
en vr 11.00-22.30, weekend 10.00-22.30 uur
Entree: €10

Misschien wel de bekendste plek om te klimmen in Amsterdam is deze klimmuur bij het Centraal Station. Het karakteristieke schuine ­gebouw huist naast hoge klimwanden ook een bouldercircuit. Er zijn zo'n honderd routes, die elke twee maanden worden ververst. Ook wordt er elke twee maanden een bouldercompetitie georganiseerd.

Klimhal Amsterdam
Naritaweg 48
Open: ma t/m vr 10.00-23.00, weekend 9.30-22.30 uur
Entree: €11,90

Net als Klimmuur Centraal kun je deze klimhal zien vanuit de trein, maar dan als de trein Station Sloterdijk binnenrijdt. Naast de wanden is er hier een bouldercircuit met zo'n driehonderd routes. Ook is er een buitenboulder­gedeelte en kun je er een bouldercursus volgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden