PlusAchtergrond

Dit is waar het Brexit-debat in Den Haag over gaat

Moet Europa de duimschroeven aandraaien zodat de Britten zo snel mogelijk de formele scheidingsprocedure beginnen, of moet het Verenigd Koninkrijk alle tijd krijgen? De Tweede Kamer buigt zich maandagavond over de Nederlandse inzet bij de Europese top van dinsdag.

Hanneke Keultjes
Premier Mark Rutte spreekt maandagavond met de Kamer over de gevolgen van de Brexit Beeld ANP
Premier Mark Rutte spreekt maandagavond met de Kamer over de gevolgen van de BrexitBeeld ANP

Nu de aanvankelijke schrik over de Britse referendumuitslag is wegge­ebd, ontstaat er ruimte om te denken over 'hoe nu verder'. Sinds het ontstaan van de Europese Unie in 1957 zijn er 22 landen bijgekomen, maar geen enkel land heeft het samenwerkingsverband ooit de rug toegekeerd.

De Unie begeeft zich sinds de referendumuitslag in het Verenigd Koninkrijk op onontgonnen terrein, beseffen ook de fractievoorzitters die vanavond in debat gaan met minister-president Mark Rutte. De manier waarop zij met de Leave-stem willen omgaan, verschilt echter nogal.

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het geen goed idee om de Britten nu achter de broek te gaan zitten. "De Britten dwingen snel de procedure te starten en ze in de onderhandelingen te storten, is niet verstandig. We moeten op een juiste manier afscheid nemen."

Saillant, want zijn partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders riep zaterdag nog tijdens een bijeenkomst van de zes oprichters van de Europese Unie in Berlijn nog op tot een snelle uittreding van het Verenigd Koninkrijk.

Verschillende reacties
En waar premier Rutte vrijdagochtend nog opriep tot rust, was daar na overleg met zijn Europese collega's 's middags weinig meer van over.

Bij het CDA verzuchten ze inmiddels dat het kabinet in een paar dagen tijd al vier verschillende reacties heeft gegeven. Partijleider Sybrand Buma wil vanavond horen welke van de vier nu de kabinetsinzet in Brussel gaat worden morgen.

"We moeten af van de onzekerheid, dus moet er zo snel mogelijk duidelijkheid komen over hoe we verder gaan." Ook GroenLinksleider Jesse Klaver wil 'snelle duidelijkheid'.

"De Europese Unie moet druk uitoefenen op de Britten." Bij de ChristenUnie klinkt juist dat de Europese Unie zich niet mag gaan gedragen als de verraden echtgenoot bij een vechtscheiding.

Introspectie
De referendum­uitslag moet ook worden beschouwd als een moment van introspectie: wat moet de EU anders gaan doen?

Want de voor sommige partijen pijnlijke realiteit is dat het ene deel van de Kamer en de EU wel om het hardst kunnen roepen om snelle uittreding, maar dat het het Verenigd Koninkrijk zelf is dat een beroep moet doen op Artikel 50.

Zolang de Britse premier David Cameron die brief in zijn achterzak houdt, blijft de onzekerheid voortduren.

Bij de SP vinden ze dat lariekoek. "Waarom moet de brief van de Britten nou zo snel mogelijk komen? Dat is nergens voor nodig. Het doet me een beetje denken aan iemand die een rustige zaal binnenloopt en hard 'geen paniek, geen paniek!' begint te gillen," zegt Kamerlid Harry van Bommel.

Maandagavond voert zijn politieke baas Emile Roemer het woord, het debat is vanochtend in allerijl 'op­geschaald', zoals dat op het Binnenhof heet. De Brexit is chefsache geworden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden