Column

Dit is totaal niet meer serieus te nemen

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

'Heb je in de krant gelezen over die Zwarte Pietendisc..."

"Nee!"

"Wat nee? Niet gelezen? Nou dan zal ik het even voorlezen. 'Het landelijk Platform Slavernijverleden...' "

"Ik wil het niet horen!"

"'...maakt bezwaar tegen de...'"

"Nee! Nee! Nee!"

"'...introductie van Spaanse edelmannen tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam.' Waarom hou je nu heel kinderachtig je oren dicht?"

"Dit is totaal niet meer serieus te nemen. Ik nam het al niet serieus, maar het begint nu het niveau te naderen van versuikering, van decadentie. Je druk maken om het uiterlijk van een fictief personage is al dubieus - maar vooruit - maar omdat in de 16de eeuw Spanjaarden hebben huisgehouden in Zutphen, Naarden en Oudewater, een plaatsje dat ik trouwens niet eens in de atlas zou kunnen aanwijzen, mogen de veegpieten in 2016 niet gekleed gaan als Spaanse edelmannen! Als je dat meent, en het Landelijk Platform Slavernijverleden meent dit, is je denken in verval."

"Maar die Spanjaard was in 1600, zo lees ik in de krant, ook verantwoordelijk voor - ik lees het even voor - 'misdaden tegen de zwarte mens.'"

"Als je zo denkt, mogen de Zwarte Pieten ook geen Witte Amerikanen zijn, want die zijn ook ooit tegen de zwarte man en vrouw tekeer gegaan! Wat een onzin, zeg. Dat er een groep is die het leukste kinderfeest kapot probeert te maken en niet inziet dat daardoor hun wellicht terechte commentaar op ons vermeend racisme eerder racisme bevordert dan vermindert, zeker nu ze onzin kakelen, moet men zelf weten, maar soms is de grens bereikt waar hun geraaskal stuitend wordt. En dat is nu."

"Er staat in de krant 'De activisten zien de Spaanse edelman als het symbool van het koloniale, onderdrukkende bewind van de vroegere Spaanse wereldmacht'."

"Ik zeg er niets meer over. Maar deze overgevoeligheid voor de geschiedenis rond een feest voor kinderen van om en nabij de vijf jaar, getuigt van de wil om te onderdrukken, en dan vooral kinderen. Politiek bedrijven over de hoofden van kinderen is al walgelijk, maar hiervoor de geschiedenis van vierhonderd jaar geleden misbruiken, is een welbewuste arrogante schoffering van eenvoudige mensen die met het sinterklaasfeest nooit enig kwaad in de zin hadden."

"Waarom zo boos?"

"Omdat dit juist nationalisme en racisme zal aanwakkeren. Met name dit platform moet weten dat wie van iets genoeg heeft, in verzet komt."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden