Dit is nu net wat je niet over Thierry moet zeggen

PlusTheodor Holman

In de jaren zeventig wilden wij ‘muzische bestuurders’. Zo noemden we dat. We bedoelden daarmee dat we in ons parlement en in onze regering functionarissen wensten die cultureel, creatief, kunstzinnig waren, want daaraan ontbrak het.

Daarover hield auteur, politicoloog en literair recensent Aad Nuis (1933-2007), die het voor D66 nog tot staatssecretaris had geschopt, destijds een rede in Arti. Nuis was een bijna voorbeeldige politieke intellectueel. Bijna, hij miste een soort attitude, panache.

Nuis deelde onze mening: politici moesten meer lezen en schrijven, en schrijvers zouden meer aan politiek moeten doen.

Uitgever Theo Sontrop, die Nuis kende, zat ook in de zaal en schreeuwde: “Aad, ben je nu helemaal gek! Politici kunnen niet lezen en zeker niet schrijven, en als schrijvers aan politiek gaan doen, worden zijn collega’s binnen de kortste tijd opgepakt, vastgezet en geliquideerd, met mijn volledige instemming trouwens.”

Thierry Baudet is absoluut een muzische knaap zoals wij dat destijds bedoelden. Hij schrijft essays, romans, wetenschappelijk werk, hij speelt dat hij Chopin is, kweekt laven­del in een vleugel en weet soepel als een gecoiffeerde zeeleeuw door alle hoepels te springen van de hoge en ­lage standen, die ademloos zijn esthetisch verantwoorde vergulde aardappel in zijn keel bewonderen.

En hij houdt van dansen.

Maar nu is met name Rutte, onze minister-president, die ook de vlooienmars op de piano kan spelen, niet gediend van het baudetiaanse intellectualisme. Hij vindt Thierry een ‘huiskamergeleerde’.

Dit is nu net wat je niet over Thierry moet zeggen. Dit is precies wat hij wil zijn. Een geleerde! Of dat nu in de huiskamer, de zolder of de kelder is, zal hem worst wezen. Het is alsof je over Johan Derksen zegt: “Die cruijffiaanse manier van denken van hem bevalt me helemaal niet.” Of dat Femke Halsema een Feeks is die de Amsterdamse bevolking aan het treiteren is. Derksen en Halsema genieten van die omschrijvingen.

Rutte heeft ook nog gezegd dat Baudet in die huiskamer ‘zit te fröbelen hoe de ideale wereld in elkaar zit’.

Rutte bedoelt natuurlijk dat Thierry als een kind met plaksel en vouwblaadjes een boreale wereld voor de juf aan het knutselen is.

Ik denk dat dat klopt. Maar hij doet tenminste wat, mijnheer Rutte – denkt nu iedereen.

Nu wil Rutte met Baudet in debat. The battle of the gevleugelde vijanden.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? Mail dan naar t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden