Plus

Dit is het fenomenale nieuwe stadion van Tottenham Hotspur

In een decor van extreme contrasten treedt Ajax dinsdagavond aan tegen Tottenham Hotspur. De Noord-Londense club wil met zijn fenomenale nieuwe stadion de wereld veroveren, maar de aanhang vreest óók voor het 'Arsenal-syndroom'.

Het fenomenale nieuwe stadion van Tottenham HotspurBeeld Getty Images

Wanneer de Ajax-spelersbus dinsdagavond de hoek omdraait richting de wijk Tottenham, via het oude High Road, verwijzen de bruine verkeersborden nog naar vroeger. 'White Hart Lane Stadium' staat er nog steeds. Rechtdoor.

Maar eenmaal dichter bij huisnummer 744, fonkelt de toekomst je in volle glorie tegemoet.

Daar prijkt de futuristische gevel van het gloednieuwe Tottenham Hotspur Stadium, gebouwd op de plek waar voorheen het klassieke oude stadion lag. Het is een fascinerend gezicht als je aan komt rijden; alsof er een glimmende ufo is geland in dit arme deel van Londen, plompverloren tussen de belwinkels, de vervallen council flats en de rommelige eettentjes.

Contrastrijker verzin je het haast niet. De wijk Tottenham is in veel opzichten nog steeds de probleembuurt die het acht jaar geleden was, toen er hevige rellen uitbraken door groeiende sociale onrust.

Vastgoedprijzen
Nog altijd is de buurt een cocktail van arme Londenaren, junks en hangjongeren, afkomstig uit alle denkbare uithoeken van de wereld. Aan de zuidkant van de wijk vind je zowaar wat stijlvolle koffietentjes, maar de weg naar 'hip & happening' is nog lang.

De vastgoedprijzen zijn al gestegen sinds het nieuwe stadion in aantocht was, speculanten kopen massaal pandjes op, maar de armoede van de lokale bevolking is er niet meteen minder om. "Als ik kennissen of journalisten over had uit Nederland, nam ik ze na de wedstrijd altijd mee in de auto, de buurt uit," vertelde Rafael van der Vaart onlangs nog, over zijn tijd als speler van Tottenham Hotspur (2010-2012). "Hier 's avonds over straat gaan lopen, dat was echt geen aanrader.''

Dat is het nog steeds niet echt, maar het geheel nieuwe stadiongebied - de kosten worden geschat op een miljard pond - geeft een haast surrealistische impuls aan de buurt.

Op deze grofweg zes hectare is alles modern en aangeharkt. Getint grijs glas, modernistische bewegwijzering, brandschone straattegels, strak gevoegde gevels. Zodra je Park Lane oversteekt, net voorbij het pand waar vroeger de kleine clubshop zat, beland je in een compleet andere wereld.

Eenmaal binnen wordt dat gevoel alleen nog maar sterker. Ajax speelt dinsdagavond niet in het grootste nieuwe stadion ter wereld (ruim 62.000 plekken), maar wel in het meest overweldigende, het meest gelikte ook. Het Tottenham Hotspur Stadium heeft zijn eigen inpandige brouwerij. Het heeft videoschermen zo groot als flatgebouwen. De hoge tribune aan de westkant is één steile muur van mensen - en zelfs de toiletten zijn van hoogwaardig design.

Ontheemd
Waar de fans van West Ham United en Arsenal zich totaal ontheemd voelden in hun nieuwe stadions, waren die van Spurs vrijwel unaniem positief. Niet in de laatste plaats omdat het stadion nog steeds op zijn originele plek ligt, precies zoals voorzitter en meesterbrein Daniel Levy dat zo vurig wenste. Tal van details verwijzen ook naar het verleden van de club, tot de hellingsgraad van de tribunes aan toe, die veelal hetzelfde zijn als op White Hart lane.

Maar het megaproject wordt óók omringd door kanttekeningen. "Tottenham moet zich vanaf nu gaan gedragen als een grote club, met grote ambities," zei manager Mauricio Pochettino begin deze maand na de oplevering van het stadion, zeven maanden later dan beoogd. Dat was niet zomaar een terloopse opmerking, het was óók een subtiel prikje richting Levy en de clubleiding.

De Argentijnse coach heeft in de afgelopen twee jaar vrijwel geen enkele investering gedaan in zijn spelersgroep, geheel tegen de mores van de Premier League in. Deels was dat een vrijwillige keuze, om zo te kneden aan een vaste ploeg, en niet zomaar lukraak de markt op te gaan. Maar onmiskenbaar speelde ook het peperdure stadion een grote rol; Spurs moest domweg de hand op de knip houden.

Pochettino verwees in zijn betoog daarom óók bewust naar buurman Arsenal, de rivaal die in 2006 zijn nieuwe Emirates Stadium betrok. "Wat ik wel eens aan Arsène Wenger zou willen vragen: Was it worth it?'', aldus Pochettino, over zijn voormalige collega van The Gunners.

Want het nieuwe stadion bracht Arsenal bepaald niet een verovering van de wereld. Sterker: de club die op het oude Highbury vaak onaantastbaar was, verloor stilaan de aansluiting bij de top van de Premier League. De afschrijving op het stadion was zo hoog, dat Arsenal qua transfer- en salarisbudget nooit kon aanhaken bij de topclubs uit Manchester, laat staan bij megaclubs als Real Madrid, Bayern München of Barcelona.

Spagaat
Die spagaat dreigt nu ook voor Tottenham Hotspur, zo vrezen Pochettino en de aanhang een beetje. Om het stadion te kunnen afbetalen, is plaatsing voor de Champions League elk jaar cruciaal. Maar hoeveel blijft er dan nog over voor het elftal? Wanneer gaat het stadion zoveel geld genereren dat Spurs écht de wereld kan veroveren? Je kunt wel een stadion bouwen van klatergoud, maar wat als je op het veld structureel achterblijft?

62.000

Het Tottenham Hotspur stadion is met 62.000 plekken niet het grootste nieuwe stadion ter wereld, maar wel het meest overweldigende.

Ajax traint in het stadion van TottenhamBeeld anp

Tegelijk is het maar net vanuit welk perspectief je kijkt. Tottenham is in de context van het moderne voetbal nog een club in opbouw, zo'n vijftien jaar geleden was het een hardnekkige, kleurloze middenmoter. "Toen ik tekende, was het idee om na vijf jaar een nieuwe stadion te betrekken en in de Champions League te spelen," zei Pochettino gisteren, in een opgewekte bui voor de wedstrijd tegen Ajax. "Moet je nu eens kijken. We liggen ruim voor op schema. Het is fantastisch.''

Dat mag zo zijn, Tottenham Hotspur heeft óók de status van een club die veel te weinig prijzen wint, een bolwerk van net niet. De laatste landstitel stamt uit de jaren 50, de laatste echt belangrijke bekers zijn al minimaal dertig jaar oud. Spurs verkoopt zichzelf graag als een club van stijl en klasse, gevangen in het clubmotto: To dare is to do. Maar in Engeland wordt het vaak verfoeid om zijn misplaatste arrogantie: qua prijzenkast komt het niet in de buurt van de Europese top.

Dwarsverbanden
"We lijken wel een beetje op Ajax," zei Pochettino maandagochtend, daags voor de wedstrijd. "In de zin dat niemand erop had gerekend dat we hier zouden staan.'' Er zijn nog meer dwarsverbanden die veel terugkwamen in de (Britse) media: de joodse roots van beide clubs, de aandacht voor de jeugdopleiding, de gedeelde clubcultuur van 'mooi' voetbal en 'mooie' spelers.

Maar een cruciaal verschil is er ook. Vanuit historisch en cultureel perspectief is Ajax al heel lang een internationale topclub. Tottenham Hotspur moet dat eerst nog maar eens zien te worden.

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden