Dit is het beste bouwproject van 2017

De Zuiderkerkprijs, de prijs van de gemeente Amsterdam voor het meest geslaagde bouwproject van 2017, is toegekend aan Wiener & Co op het Oostenburgereiland.

Jaap Huisman
Wiener & Co op het Oostenburgereiland. Beeld Aroms & Gelauff/Heijmans
Wiener & Co op het Oostenburgereiland.Beeld Aroms & Gelauff/Heijmans

De architecten Arons & Gelauff zijn met aannemer Heijmans jaren bezig geweest om een gribus (een voormalige werf en een opslagterrein van bouwmaterialen) om te toveren tot een luxueuze woonwijk met een goudkleurige en zinken gevelbekleding als voornaamste materiaal. Een omwonende typeerde het geheel als 'liggende Trumptowers'.

De prijs werd woensdagavond uitgereikt in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. De Geurt Brinkgreve-bokaal voor de meest voorbeeldige restauratie of renovatie ging dit jaar naar de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. Opdrachtgever was Ymere, architect het bureau Hoogeveen.

Concurrentie
De belangrijkste concurrenten waren Hotel V in de Watergraafsmeer en het Nationaal Ruimte- en Luchtvaartlaboratorium aan de Fokkerweg. Wiener & Co concurreerde met B-Mine naast de A'DAM-toren en de Akropolis/Generaal op het Zeeburgereiland, een humanistisch wooncomplex.

De concurrent van Wiener & Co: B-Mine in Noord Beeld Floris Lok
De concurrent van Wiener & Co: B-Mine in NoordBeeld Floris Lok

Arons & Gelauff staan momenteel in de belangstelling vanwege het Pontsteigergebouw in Houthavens dat eind volgend jaar moet worden opgeleverd en dan qua oppervlak het grootste wooncomplex van de stad zal zijn.

De Zuiderkerkprijs werd voor de twintigste keer uitgereikt en vormt een graadmeter voor de stand van de woningbouw in Amsterdam. Die bereikt volgens wethouder Laurens Ivens dit jaar een record (deze eeuw) met ruim 7200 woningen, waardoor er eindelijk meer woningen worden gebouwd dan er Amsterdammers bijkomen.

Lees hier een interview met de architecten Arons & Gelauff over hun Pontsteigergebouw: 'We hebben het nooit opgegeven'

Wiener & Co op het Oostenburgereiland Beeld Aroms & Gelauff / Heijmans
Wiener & Co op het OostenburgereilandBeeld Aroms & Gelauff / Heijmans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden