PlusMijn Amsterdam

Dit is het Amsterdam van Meester Bart

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Bart Ongering, alias Meester Bart (35).

Meester BartBeeld Carly Wollaert

Ongering groeide op in Kaatsheuvel en Waalwijk. Hij woont sinds 2005 in Amsterdam en geeft les op de Open Scholengemeenschap Bijlmer. Hoe vermaakt hij zich in de zomer?

Mijn buurt
"Ik woon nu acht jaar in de Cremerbuurt in Oud-West. Ik wacht op de dag dat de mix van bewoners weer een beetje gezond is. Die is heel snel veranderd. Er staan geen Volkwagen Polo's meer, maar Audi's en Mercedessen. Zonde."

Lekkerste ijssalon
"Tofani op de Kloveniersburgwal. Als je een ijsje daar combineert met een dubbele espresso en een glaasje water, komt ­perfectie heel dichtbij. Ik neem altijd iets met pistache."

Koelste plekje
"Ons eigen balkon, waar de zon zich nooit laat zien. Ik zit er graag met mijn rug tegen het muurtje en de laptop op schoot te schrijven. Op deze plek onstaan echt ­verhalen. Niemand ziet me daar, dat geeft rust."

Park
"Dat is een heel lief, klein parkje aan het eind van de Anjeliersstraat: het Madelievenplein. Ik lees daar graag of drink een kopje koffie."

Favoriete club
"Paradiso. Daar ben ik misschien al wel duizend keer geweest, vooral toen ik ­jonger was. Met mijn vrienden luidde ik er altijd het weekend in.

Het is er nooit te druk, ook al is het uitverkocht. Het leukste concert dat ik er heb gezien, is van The Roots in 2004. Echt legendarisch."

Favoriete markt
"De Ten Katemarkt, die ondanks de ­gentrificatie zijn charme heeft behouden. De markt heeft sinds een tijdje wel een andere uitstraling door de nieuwe bestrating, maar ik waan me er soms toch in een tijd waarin ik nog niet eens was geboren. Het is er heel puur en de marktkoopmannen zijn altijd hartelijk. Mijn favoriete kraam is die waar je allerlei Arabische kruiden kunt kopen."

IJssalon Tofani op de Kloveniersburgwal.Beeld Carly Wollaert

Zwemmen in de buitenlucht
"De IJhaven op Java-eiland. Dat is ­volgens mij het minst vieze water van de stad."

Favoriete zomermuziek
"Antônio Carlos Jobim. Dat is Zuid-­Amerikaanse muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Als het een beetje warm wordt in de stad, zet ik dat
altijd op."

Mooiste zomerherinnering
"Dat is de avondwandeling die ik met mijn klas rond de Gaasperplas maakte, ergens in 2014. Ze vroegen of daar weleens eerder mensen waren geweest, want ze dachten dat zij de eersten waren die dat mooie stukje natuur in Amsterdam hadden ­ontdekt. Heel leuk."

Met pek en veren de stad uit
"Mensen die whatsappen achter het stuur of op de fiets. Dat begrijp ik echt niet. En volwassenen de in de rij van de supermarkt staan te bellen en niet het fatsoen hebben even op te hangen als ze moeten afrekenen. Soms zeg ik er wat van, ook al ben ik dan een bemoeial."

Het lieve, kleine parkje op het MadelievenpleinBeeld Carly Wollaert

Beste restaurant
"Burgers Patio in de Tweede Tuindwarsstraat. Daar heb ik mijn verloofde Rachel om haar hand gevraagd.

Het is inmiddels gesloten, maar het blijft m'n favoriet. Je had er een soort binnentuintje, waardoor je helemaal niet het gevoel had dat je in de drukke Jordaan aan het eten was."

Eten in de buitenlucht
"Op Kwaku Festival. Afgelopen editie heb ik me letterlijk misselijk gegeten omdat alles zó lekker was."

Een zwoele zomeravond met
"Mijn leerlingen, maar daar is niets zwoels aan natuurlijk. Het lijkt me heel leuk om ze in de vakantie ook een keer te zien. Vooral omdat ik ze mis."

De stad ontvluchten
"Dat hoeft niet en doe ik ook niet vaak. Ik hou van het rumoer in het Amsterdamse."

Favoriete Amsterdammer
"James Worthy. Zijn werk raakt me altijd. Amsterdam is op momenten buitenproportioneel mooi en hij weet deze schoonheid in woorden te vangen."

Ten KatemarktBeeld Carly Wollaert

Festival
"Appelsap. Ik ben op alle edities geweest. Ik vind het vooral leuk dat ik daar als late tiener al kwam en er nu met mijn leerlingen sta te dansen. Het is in de tussentijd enorm groot geworden, maar heeft zijn charme altijd behouden."

Beste plek bij regen
"Mijn klaslokaal. De regen maakt de sfeer er nog huiselijker dan normaal. Als de regen tegen de ramen klettert, willen de leerlingen hun schoenen uitdoen. Het wordt er een beetje ­melancholisch van."

Zomers uitje buiten de stad
"Met een paar vrienden op de fiets en dan zonder uitgestippeld plan door de ­omgeving fietsen. ­Heerlijk."

Favoriete vervoersmiddel
"De fiets. Daar heb ik er drie van. De fietstocht vanuit mijn huis in West naar school in Zuidoost vind ik heerlijk. De frisse lucht heb ik nodig om uitgerust aan de dag te kunnen beginnen."

GaasperplasBeeld Carly Wollaert
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden