Schuim

Dit is geen Smoke House, dit is een Smoke Woonwijk

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Welcome Alaska Seafoodborrel.

Frank Heyn en zijn zoon Thomas. Achter hen de gerookte zalm uit Alaska. 'Wild en duurzaam, net als wij. Vooral wild.'Beeld Schuim

Blijkbaar ben ik wat vroeg. De deur van de nieuwe Frank's Smoke House is wel open, maar een bank blokkeert de ingang. Aan het eind van het hoekpand staat nog een deur open.

Maar daar staat een bord in de opening: 'Besloten feestje.'

Ik wandel verder. Een pand of vijf, gok ik. Dit is geen Smoke House, dit is een Smoke Woonwijk.

Frank Heyn is wat van plan.

"Wil je koffie?" vraagt hij.

Nou, koffie, koffie. Buiten is het hoogzomer en over enkele uren zit ook alweer de vijf in de klok, dus ik vraag om iets kouds en hoop er het beste van.

Ondertussen biedt hij nog enkele mannen koffie aan. Onze Heyn moet van een voorraadje af, geloof ik.

Ik zeg dan maar: "Een lekker koud glaasje water, graag."

Heyn: "Ik wil je heel graag koffie aanbieden. Ik wil je mijn koffiebarretje laten zien."

Op een grootmoederskastje staat een thermoskan met filterkoffie. Op en rond een houten kistje staan allemaal verschillende mokken. Die heeft hij bij de kringloop vandaan en oude keukenkastjes.

"Iedereen kan de mok pakken die hij wil. Jij zult deze wel leuk vinden."

Ik krijg een mok met 'I love my job.'

Dan zal ik koffiedrinken ook.

Dit is koffie American style. Een mok voor 1,75 euro, refill 2,50 euro. Die kun je opdrinken aan de grote, houten tafel verderop, gemaakt voor de laptoppers van vandaag.

"Overdag koffie en 's avonds andere vloeistoffen."

Nu gaan we praten, Frank.

Heyn heet zijn gasten welkom en vertelt hoe het zo is gekomen. Jongetje in Baltimore, chef-kok in Parijs en 25 jaar geleden begon hij zalm te roken, achter in de schuur in Amsterdam. Na twee jaar zei zijn vrouw: "Ik eruit of jij met die rokerij ergens anders. We wonen hier ook nog."

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Een verhaal dat het vast altijd goed doet.

Ook kenner Maarten Mens heeft goede verhalen over waar het hier allemaal om draait: vis uit Alaska en dan vooral de zalm.

Alaska, meer dan een miljoen vierkante kilometer met nog geen 750.000 mensen en 300 miljoen kilo zalm. De indianen zagen zalm als bovennatuurlijke wezens die zich lieten vangen om als voedsel voor de mens te dienen. Hun ziel keerde daarna terug naar het water. Daarom gooiden de indianen de graten in het water, zodat de zalm kon reïncarneren, het jaar daarop.

Hoe duurzaam kun je het krijgen?

Dan is het tijd voor de tasting. Er zijn twee soorten zalm, king en sockeye, en ook nog coquille, koningskrab en heilbot.

Heyn: "En als je niet van vis houdt, hebben we ook een stukje rookworst."

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Welcome Alaska Seafoodborrel
Waar Frank’s Smoke House, Oostenburgervoorstraat
Wie Frank Heyn, Thomas Heyn, Maarten Mens, Rebecca Wilson, Marcel Pinckaers
Wanneer maandag 17 juli, 15.00 tot 17.30 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans had het weer goed

De crew: Margot Holtman, Micaela Bartels, Reynaldo Choque Mejia, Nick Wester en Miguel IraipiBeeld Schuim
Viskenner Maarten Mens weet het leuk te brengen. 'Praten is inmiddels mijn vak.' Met zalmroker Jan Willem Kuijt en Willem Hoeve (Maxima Seafood)Beeld Schuim
Rebecca Wilson en Susan van Egmond van het Alaska Seafood Marketing Institute, en Marcel Pinckaers (Amerikaanse ambassade). 'Wij zitten allemaal in de vis.'Beeld Schuim
Hilco Hellendoorn, Edwin Haazelager, Evelyn Martinez en Wouter Smits, allemaal van groothandel De KwekerBeeld Schuim
Salomon Engelsman en Lorenzo Ledel van Vision. 'Wacht, even een glas in mijn hand.' Anders herkennen de mensen Ledel niet, klopt.Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden