Reacties

'Dit is een historische uitslag voor Amsterdam'

'Een ongelofelijke uitslag voor GroenLinks in Amsterdam. Echt historisch.' 'En: Deze stad snakt naar verandering.'

ANP/Het Parool
De uitslagenavond van Groenlinks in Panama, Amsterdam. Beeld ANP
De uitslagenavond van Groenlinks in Panama, Amsterdam.Beeld ANP

De eerste reacties bij onder meer partijleider Rutger Groot Wassink en Eerste Kamerlid Marijke Vos zijn jubelend na de verkiezingswinst in Amsterdam.

Groot Wassink van GroenLinks beklom iets na elf uur 's avonds het podium van club Panama. "Dit zou niet alleen de beste uitslag ooit betekenen, het betekent ook dat we een nog hoger percentage hebben gescoord dan bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar."

Vos reageerde eerder woensdag na de exitpoll van Ipsos/NOS waaruit ook al bleek dat GroenLinks veruit de grootste partij wordt in Amsterdam.

"We hoopten op negen zetels, maar elf is gewoon historisch", aldus Vos. GroenLinks heeft nu zes zetels in de gemeenteraad. Wat betreft senator Vos gaat Amsterdam hierdoor veranderen. "De stad is bijvoorbeeld veel te veel overgeleverd aan de markt. Hopelijk kunnen we daar echt verandering bewerkstelligen."

Groot Wassink refereerde tijdens zijn toespraak in Panama aan de campagne waarin het op een nek-aan-nek-race tussen zijn partij en D66 af leek te stevenen. "Ik had best nog zin gehad in een debatje met Rutger Groot Wassink," grapte hij naar zijn collega-lijsttreker wiens partij vier jaar geleden nog de grootste werd.

"We gaan deze stad samen veranderen. We gaan ongelijkheid bestrijden, radicaal vergroenen en het samenleven opnieuw definiëren."

Jesse Klaver
De klapper die zijn partij in Amsterdam en op veel andere plaatsen maakt, is volgens voorman Jesse Klaver een belangrijke stap naar de brede volkspartij'' die GroenLinks wil worden.

"O, wat kan dit een mooie avond worden'', zei Klaver even na de exitpoll met de voorspelling dat GroenLinks veruit de grootste partij zal worden in Amsterdam. "Wat ben ik trots! En iedereen die denkt dat we het nu rustig aan gaan doen: no fucking way! We zijn net begonnen.''

Klaver roemde de "campaigners die blauwbekkend langs de deuren gingen. We gingen de kantines in en ja, daar is weleens om gelachen. Wat moet je nu in zo'n kantine? Nou: luisteren. Luisteren naar de zorgen van mensen.''

(tekst gaat door onder de video)

Jesse Klaver op de bijeenkomst van Groenlinks in Amsterdam Beeld ANP
Jesse Klaver op de bijeenkomst van Groenlinks in AmsterdamBeeld ANP


Forum voor Democratie

Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie (FVD), blijft optimistisch nu zijn partij op twee zetels lijkt te eindigen in de Amsterdamse gemeenteraad.

"Dit is een prachtig resultaat. Er is nog geen stem geteld, dus we moeten nog zien waar het op eindigt'', zei hij in een eerste reactie. "Maar als we twee zetels krijgen dan zijn we daar ontzettend blij mee.''

FVD doet voor het eerst mee in Amsterdam en stond in de peilingen op vier zetels. In de zaal klonk gejuich nadat de eerste prognose bekend was gemaakt en de partij lijkt uit te komen op twee plekken in de gemeenteraad.

"Als we twee zetels in de raad hebben, kunnen we al zo ontzettend veel doen. Kunnen we al zoveel aan het licht brengen, zoveel spaken tussen de wielen steken, zoveel tegels lichten.''

Bij1 en Denk
Sylvana Simons (Bij1): "We zijn heel blij dat GroenLinks het bestuur gaat leiden. Dat biedt perspectieven voor ons. We willen onze principes hooghouden en tegelijk niet een te grote jas aantrekken. Maar we lopen zeker niet weg voor onze verantwoordelijkheden'', zei Simons. In de voorlopige uitslagen is het nog onzeker of Bij1 een zetel zal bemachtigen.

Lijsttrekker Mourad Taimounti van Denk was aangenaam verrast door de voorlopige verkiezingsuitslag in Amsterdam. "Het is de eerste keer dat we meedoen en dan pakken we gelijk al drie zetels", zei Taimounti voor de zender AT5. "We hebben het samen gedaan. Ik ben heel trots dat ik deel mag uitmaken van deze familie.''

SP
Het klinkt als een opluchting, en misschien is de eerste exitpoll dat ook voor SP-lijsttrekker en wethouder Laurens Ivens: "We zijn niet weggevaagd. We doen er nog toe," zegt hij tegen de actieve SP-achterban in de Schreierstoren. De eerste exitpoll belooft drie zetels.

"Er hebben meer Amsterdammers op ons gestemd dan op Denk, Bij1 en Forum voor Democratie, nieuwkomers die zoveel aandacht hebben gekregen."

"Da's balen," zegt hij over de uitslag. "We hebben ons de pleuris gewerkt." Maar, zoals Ivens concludeert: "De Amsterdammer heeft altijd gelijk."

PvdA
Bij de PvdA overheerst, naast de teleurstelling, berusting. "Het is verbetering ten opzichte van vorig jaar", zei partijleider Lodewijk Asscher. "Het herstel is begonnen. de PvdA komt altijd terug, maar het zal een lange weg zijn."

Lijsttrekker Marjolein Moorman: "Als wij verliezen dan vallen we terug op onze idealen. Dat veert lekker." Volgens Moorman heeft de PvdA 'campagne gevolgd waar we in geloven'.

D66

Reinier van Dantzig van D66 nam in zijn eerste toespraak na de voorlopige uitslag een bescheiden houding aan, die zijn partij volgens hem past. "We hebben enorm goed campagne gevoerd voor een mooier Amsterdam," zei hij in club Claire op het Rembrandtplein.

Zijn partij leek samen met GroenLinks te moeten knokken om de meeste stemmen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met negen zetels, waar het er vier jaar geleden veertien waren. Hij geeft aan zijn collega Rutger Groot Wassink nog niet te hebben gesproken. "Maar we hebben er nooit een geheim van gemaakt idealen te delen. We willen er graag in een coalitie samen uitkomen."

Landelijk D66-leider Alexander Pechtold wil zich niet uit het veld laten slaan door de verliezen waarop zijn partij afstevent. "We hadden goud, maar hebben in veel gemeenten nu zilver'', zei Pechtold.

"We hebben ingeleverd'', maar wel "een plek op het podium''. De D66-voorman feliciteerde GroenLinks, dat de sociaalliberalen in de grote steden de loef afsteekt. Op de D66-bijeenkomst in Amsterdam klinkt bijval voor Pechtold.

"Hij heeft gelijk," klinkt het, als Pechtold zegt dat zijn partij moet laten zien dat ze verantwoordelijkheid zullen blijven nemen. "We gaan gewoon door!"

Partij voor de Dieren
Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren: "Deze uitslag is winst voor groen, voor klimaat. Met onze partij en GroenLinks op winst. De landelijke trend is dat we winnen. Supergaaf. Elke verkiezing groeien we."

"De boodschap: grote traditionele partijen lukt het niet meer iedereen te bereiken. Democratie moet blij zijn dat nieuwe partijen erbij komen, opkomst groeit, is goed. Het vormen van een coalitie is moeilijker, maar dat is niet erg, dan moeten ze maar wat harder werken. Of ik in de race ben voor het college? Geen idee."

Piratenpartij
"In de exitpoll bleef nog 6,8 procent over voor de overige partijen," zegt Jelle de Graaf, lijsttrekker van de Piratenpartij. "Die moeten wij met de ChristenUnie, 50Plus en de overige partijen gaan verdelen.

Dat percentage is lager dan vier jaar geleden, dus dat is voor ons vrij slecht nieuws. Tegelijkertijd: het is een exitpoll en zelfs na de voorlopige uitslag kan er nog veel schuiven. Ik denk ook niet dat wij vanavond al weten of we er net wel of niet tussen weten te komen, daarvoor moeten we de definitieve uitslag van vrijdag afwachten."

Volg de verkiezingen

Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets te missen over de verkiezingen, de uitslag en het vervolg op de verkiezingen. En bekijk alle uitslagen op deze interactieve kaarten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden