Plus

Dit is de voorlopige eindstand van het proces Holleeder

Willem Holleeder moet hem vieren in de zwaarst beveiligde gevangenis van het land, maar het is zomervakantie in zijn liquidatieproces. Hoe staat dat er na dertig zittingsdagen voor?

null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

Emoties. Hoog opgelopen emoties beheersten opmerkelijk vaak de sfeer in 'de bunker' van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp, op de eerste dertig zittingsdagen van het veelvoudige liquidatieproces tegen Willem Holleeder.

Emoties van zussen Astrid en Sonja als zij in hun afgeschermde cabine getuigden tegen hun broer. Emoties van de verdachte, die door hun getuigenissen zonneklaar het hardst wordt geraakt, hoewel hij die afdoet als 'Jordaancabaret'.

Emoties in de in de rechtszaal afgespeelde geluidsopnamen die de zussen stiekem hebben gemaakt van hun broer, bijvoorbeeld als die ijzingwekkend krijste en dreigde tegen Sonja.

Emoties in toom houden
Rechtbankvoorzitter Frank Wieland, die de megazaak gesoigneerd in goede banen leidt en tijdig de spanning breekt met een gortdroge opmerking of een bon mot, heeft veel van die emoties op zijn beloop gelaten. Tot hij op de laatste zittingsdag voor de zomervakantie even een piketpaal sloeg, nadat Astrid weer in de cabine had plaatsgenomen.

Hij sprak broer en zus Holleeder vermanend toe. Zij zijn 'begiftigd met het woord', maar dat betekent niet dat in zijn rechtszaal al het gebekvecht en geschreeuw maar is gepermitteerd. "Ik heb u in uw steekspel maar een beetje gelaten als een vader die met zijn kinderen op de achterbank onderweg naar een ver buitenland zijn mond houdt, maar ondertussen denkt: 'Straks schop ik ze er uit'..."

Willem Holleeder: "Was het maar waar." Gelach op de publieke tribune - een stuk minder vol dan aan het begin van het proces. Het verzoek om wat meer wellevendheid werkte maar even, overigens, want de stoom kwam al snel weer uit de getuigencabine.

Nu de zomerstop is bereikt, is de vraag gepermitteerd waar het proces inhoudelijk staat, ook wat betreft de bewijzen die officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher tot nu toe hebben aangevoerd.


Vijf moorddossiers

Inmiddels zijn twee van de vijf moorddossiers goeddeels besproken. Dossier 'Viool' over de liquidatie van Holleeders mede-Heinekenontvoerder, gewezen 'bloedgabber' en zwager Cor van Hout (en de doodslag op diens toevallige metgezel Robert ter Haak). Dossier 'Enclave' over de liquidatie van malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra (en de poging tot doodslag op diens zakenrelatie David Denneboom, die in zijn been werd geraakt).

Die beide dossier lopen zacht gezegd niet over van hard bewijs dat Holleeder de moordopdracht gaf. Het is zeer de vraag of de rechtbank tot een bewezenverklaring zou kunnen komen als die zaken op zichzelf zouden staan.

Justitie moet het vooral hebben van de getuigenissen van de vrouwen en een trits andere getuigen, van wie sommigen zijn doodgeschoten of onder bizarre omstandigheden overleden (ex-advocaat Bram Zeegers die in bad stierf aan een overdosis; heroïnehandelaar Hidir Korkmaz die een bizar visongeluk kreeg).

Het Openbaar Ministerie hoopt dat de rechters alle dossiers 'in onderling verband en samenhang zullen bezien', zoals dat heet. Dan tekent zich een patroon af. Holleeder gaat eerst goed om met het latere slachtoffer, maar de verhoudingen bekoelen. De slachtoffers vertellen dat Holleeder ze naar het leven staat en worden uiteindelijk vermoord.

Twee van de vijf besproken moorddossiers lopen niet over van hard bewijs dat Holleeder de moordopdracht gaf.


Dino Soerel

Het gerechtshof gaf ex-compagnon Dino Soerel levenslang voor het sámen met Holleeder geven van de moordopdrachten voor de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl - wier moorddossiers de rechtbank in Holleeders zaak nog moet behandelen.

Zijn verdediging dat niet hij maar rivaal John Mieremet liet moorden, is in die zaken lastig vol te houden. Houtman en Van der Bijl werden doodgeschoten toen Mieremet al was geliquideerd in Thailand, waarheen hij was geëmigreerd.

Kortom: het tot nu toe behandelde bewijs is magertjes, maar de belangrijkste dossiers komen nog.

Lees ook het liveblog met alle ontwikkelingen tot nu toe.

Het bewijs is tot nu toe magertjes, maar de belangrijkste dossiers komen nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden