Dit is de uitslag van de PS Paasspeurtocht

Nooit eerder deden zoveel lezers mee aan de traditionele PS Paasspeurtocht. Dit jaar geheel in het teken van schapen. En nu: de uitslag.

Lex Boon
De speurtocht stond dit jaar in het teken van schapen en lammetjes Beeld Rein Janssen
De speurtocht stond dit jaar in het teken van schapen en lammetjesBeeld Rein Janssen

Voor de deur van Korsjespoortsteeg 3 was bewoner Jan Willem Scholten vorige week zaterdag net zijn paaseieren aan het schilderen, toen het allemaal begon. Als eersten kwamen een vrouw met haar zoontje de steeg, tussen het Singel en de Herengracht, ingelopen. Ze stopten voor zijn deur en probeerden een selfie te maken.

"Wat bent u aan het doen?" vroeg hij.

"U bent nummer vier," zei de vrouw.

"Nummer vier? Ik ben nummer drie hoor," zei hij, terwijl hij op zijn huisnummer wees.

De vrouw was Marieke de Kleijn (foto 4), die een paar uur eerder PS van de Week had opengeslagen. Voor ze het wist liep ze met haar zoon Reijmer door de binnenstad om als een van de eerste deelnemers aan de traditionele PS Paasspeurtocht te zoeken naar schapen. En boven de deur van Korsjespoortsteeg 3 prijkte het vierde target van de tocht.

"Toen we eenmaal Het Parool van binnen hadden gehaald, was alles al snel duidelijk," zegt Scholten. "We hebben ze geholpen met het maken van de foto. En daarna bleven ze komen. Ik denk dat er het hele weekend wel driehonderd mensen voor onze deur hebben gestaan."

Een recordaantal Paroollezers deed dit jaar mee aan de speurtocht naar schapen en lammetjes in de stadsweide. Die hielden zich vooral verborgen in de gevelstenen, maar ook in steegnamen (Schapensteeg), discotheken ('t Lammetje) en grillrestaurants (het grote schaap aan de gevel van Los Argentinos).

Het was heerlijk weer, zeker vergeleken met de drie vorige, regenachtige edities. Zo moesten Tessa Brekveld en haar vriend Frank (foto 10) eigenlijk trainen voor een aanstaande beklimming van de Kilimanjaro, maar hadden meer zin om door de stad te slenteren. "De Paasspeurtocht was een fijne combinatie van een trainingsrondje met af en toe een stop op een terrasje."

Team Arjen-Marieke-Pleun-Joes-Eline-Roosmarijn-Josefien. Beeld -
Team Arjen-Marieke-Pleun-Joes-Eline-Roosmarijn-Josefien.Beeld -

'Een mooie gelegenheid om eens met andere ogen naar de stad te kijken,' schreven Femia van Rijn en Jos Helsloot. "Daar kan toch geen meubelboulevard tegenop." Meerdere deelnemers hadden het gevoel toerist in eigen stad te zijn. 'Wat hebben we veel van Amsterdam gezien,' meldden Dick Gabel en Reyka Kroon (foto 6).

"Papa, zag je die meneer in zijn onderbroek op de fiets," hoorde Emiel van der Cammen (foto 11) een van zijn dochters zeggen, terwijl ze met de hele familie op 'schapenjacht' waren. 'Verdwalen in je eigen stad is natuurlijk het leukst. Zeker als je net gestruikeld bent over 100.000 toeristen en een stil plekje hebt gevonden,' schreef Jan Vollaard, wiens speurtochtpartner Louise (foto 2) een paashaas-eiwarmer had meegenomen.

Dat soort attributen waren populair dit jaar. Laurens (foto 5), die samen met zijn ouders en broertje Berend op pad was, stond op elke foto met zijn knuffellammetje. Ook Imme en Tjalling Siersma hadden de knuffels uit de kast gehaald. En een deelneemster die zonder naam instuurde - wellicht bewust - maakte selfies met een schapenkussen op haar hoofd.

Jan Vollaards speurtochtpartner Louise. Beeld -
Jan Vollaards speurtochtpartner Louise.Beeld -

Wende Apotheker (foto 7) en Jaap Kersten besloten dat hun selfies ludieker moesten, wilden ze kans maken om te winnen. Het leverde vermakelijke foto's op, maar heeft hun kansen niet vergroot. Hoe moet je kiezen tussen de prachtige fotoseries, waar het plezier (en soms de liefde) vanaf spat?

De foto's van team Arjen-Marieke-Pleun-Joes-Eline-Roosmarijn-Josefien (foto 1) verdienen bijvoorbeeld ook een prijs, omdat het ze lukte om zowel zeven gezichten als het gezochte schaap in beeld te brengen. Het handgeschreven verslag van de 11-jarige Jesse (foto 9) is fantastisch ('Bij de Schapensteeg wist ik niet waar ik aan begon') en na een paar jaar deelnemen worden de selfies van Hanneke Stokman (foto 8) steeds beter. Haar verslagen ook: 'Russische meneer nam deze foto en begreep er niets van, waarom ik dát beest op de foto wilde zetten.'

Vandaar dat onder de vijftig inzenders is geloot. Het lot heeft besloten dat de winnaars van de PS Paaspeurtocht 2019 Dante, Biem, Esther en Emiel van der Cammen zijn. Gefelici-mèèèèhh! Jullie krijgen kaartjes voor 't Schaep met de 5 Pooten in het DeLaMar Theater.

De juiste antwoorden
1. Schapensteeg
2. Singel 452, Singelkerk
3. Spuistraat 289
4. Korsjespoortsteeg 3, The Blue Sheep B&B
5. Korte Prinsengracht 9
6. Prinsengracht 175
7. Tweede Boomdwarsstraat 12
8. Elandsgracht 14
9. Lange Leidsedwarsstraat 43
10. Leidsekruisstraat 7
11. Vijzelgracht 1

null Beeld -
Beeld -
Marieke de Kleijn en haar zoon Reijmer. Beeld -
Marieke de Kleijn en haar zoon Reijmer.Beeld -
Laurens. Beeld -
Laurens.Beeld -
Dick Gabel en Reyka Kroon. Beeld -
Dick Gabel en Reyka Kroon.Beeld -
Wende Apotheker. Beeld -
Wende Apotheker.Beeld -
Hanneke Stokman Beeld -
Hanneke StokmanBeeld -
De 11-jarige Jesse. Beeld -
De 11-jarige Jesse.Beeld -
Tessa Brekveld en haar vriend Frank. Beeld -
Tessa Brekveld en haar vriend Frank.Beeld -
Emiel van der Cammen en zijn dochters. Beeld -
Emiel van der Cammen en zijn dochters.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden