PS

Dit is de oplossing van de Paasspeurtocht

Dappere Paroollezers trotseerden tijdens het paasweekend mensenmassa's en slecht weer om de PS Paasspeurtocht te maken.

Officieel natuurlijk niet volgens de regels, maar met een paar uur speuren op Google Maps bleek de speurtocht ook goed te doen te zijn Beeld ANP

Durf het maar eens; tijdens het drukste weekend van het jaar een speurtocht doen dwars door het centrum van de stad. Toch waren ze er, de lezers die de mensenmassa's trotseerden om de traditionele PS Paasspeurtocht te maken. Dit jaar in het teken van de haas, die zich overal in de stad blijkt te verstoppen.

Het weer werkte ook niet erg mee. Diverse inzenders meldden dan ook dat ze in eerste instantie niet van plan waren de straat op te gaan, maar 'de enorme suikerhoudende ontbijten van schuimkuikens, matzes en chocolade-eieren moest een uitweg vinden. Met hagel, snijdende wind en veel plezier hebben mijn zoon en ik ons door de stad gehaasd.'

Anderen maakten de speurtocht liever digitaal ('wie gaat er in het centrum van Amsterdam fietsen als daar bijna een miljoen toeristen zonder kop rondlopen?').

Officieel natuurlijk niet volgens de regels, maar met een paar uur speuren op Google Maps bleek de speurtocht ook goed te doen te zijn.

Even zoeken
Wat kwamen onze lezers zoal tegen? Veel gevelstenen met hazen, onder andere in de Huidenstraat, op de Leidsegracht en de Hoogte Kadijk. En natuurlijk in de Hazenstraat, waar gevelsteen 'De benarde haas' in 1996 werd ­geplaatst door een bewoner die zich in het nauw gedreven voelde door de nieuwbouw. In diezelfde ­Hazenstraat, ook wel bekend als het tiende straatje, zochten we ook naar het straatnaambord en conceptstore HAAS.

Sommige hazen waren makkelijker te vinden dan andere. Bij Artis was het even zoeken naar beeld van een leeuw die een haas overweldigt, door het personeel in 1938 aan de dierentuin geschonken (een subtiel signaal aan de toenmalige directie?).

Een van de oudste hazen van de speurtocht vinden we op het Oudekerksplein, waar gevelsteen 'De haas 1712' het adres siert waar al in de zeventiende eeuw familie De Haes gevestigd was ('daar nu de loopende haas uythangt').

Straatnaambord Hazenstraat Beeld Harry Blommers
Restaurant Haesje Claes in de Spuistraat Beeld -

De grootste haas van Amsterdam is uiteraard André Hazes, in de paaspuzzel opgenomen in de vorm van zijn standbeeld op de Albert Cuyp. Ook het beeld Rennende haas van kunstenaar Evert den Hartog op de Stadhouderskade was niet te missen. Bij bonusvraag vijf werd gevraagd naar hazen in het Rijksmuseum. De meeste inzenders waagden zich in dit drukke weekend niet in het Rijks, maar ook online zijn veel van de hazenstukken te vinden. Hierboven een selectie.

Geoefend selfienemer
Het verzamelde fotografisch bewijs dat de inzenders bij hun antwoorden voegden, liegt er niet om: de Amsterdammer is een geoefend selfienemer.

Een enkele lezer paste hier echter liever voor: 'In 1993 heb ik er in Zion National Park één gemaakt toen wij, op de fiets vanzelfsprekend, de Rocky Mountains doorkruisten. Daar wou ik het graag bij laten.'

Uit de goede inzendingen kwam na loting Sarah Michon als winnaar uit de bus. Ze wint een etentje voor twee in het restaurant dat we bij de laatste vraag zochten: Haesje Claes. Gefeliciteerd!

De juiste antwoorden

1. Gevelsteen "t Haasje' (Huidenstraat 1)

2. Onder andere:
2a - Straatnaambord Hazenstraat
2b - Gevelsteen 'De benarde haas' (Hazenstraat 35)
2c- Conceptstore HAAS( Elandsstraat 121)

3. Gevelsteen 'De Haes' (Leidsegracht 37)

4. Beeld Rennende haas van kunstenaar Evert den Hartog, voor Morren Galleries (Stadhouderskade 42)

5. Onder andere:
5a - De poelier, Willem van Mieris, 1733, zaal 1.6
5b - Stilleven met jachtbuit en Griekse stèle (...), Georgius Jacobus Johannes van Os, 1818, zaal 1.13
5c - Stilleven met dood wild en vruchten naast een tuinvaas (...), Jan Weenix, 1714, zaal 2.22

6. Standbeeld André Hazes (Albert Cuypstraat)

7. Beeld van een leeuw die een haas overweldigt, voor de Konings- en de Tijgerzaal, Artis

8. Gevelsteen 'Schelhaas' (Hoogte Kadijk 12)

9. Gevelsteen 'De haas 1712' (Oudekerksplein 38)

10. Restaurant Haesje Claes (Spuistraat 273-275)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden