PlusAchtergrond

Dit is de nieuwe leider van IS

IS hoeft niet op zoek naar een nieuwe leider: die staat al bijna drie maanden in de coulissen. Het is Abdullah Qardash, een trouwe volgeling van Baghdadi.

Van de verblijfplaats van Baghdadi in Idlib is na de Amerikaanse aanval slechts een puinhoon over.Beeld AFP

Begin augustus benoemde Abu Bakr al-Baghdadi – die zondag in Idlib werd gedood door Amerikaanse commando’s – Abdullah Qardash tot zijn opvolger. De benoeming werd gemeld door Amaq, een persbureau dat is verbonden aan IS, maar is door de organisatie zelf nooit officieel bekendgemaakt.

Over Qardash is niet veel bekend, de meeste informatie over de nieuwe IS-voorman is gelekt uit rapporten van geheime diensten. Er zijn berichten dat hij al sinds 2017 dood is, maar zijn benoeming tot opvolger van Baghdadi maakt die melding nogal ongeloofwaardig. Duidelijk is in ieder geval dat Qardash afkomstig is uit Tal Afar, een overwegend soennitische stad in het noordwesten van Irak, dat hij naar een islamitisch college ging in Mosul en diende in het leger van toenmalig dictator Saddam Hoessein. Hij claimt, net als Baghdadi, rechtstreeks af te stammen van de profeet Mohammed, wat een groot voordeel is voor iedereen die leider wil worden van de fundamentalistische groep.

Analisten omschrijven Qardash als wreed en autoritair, maar hij zou ook geliefd en gerespecteerd zijn onder de IS-strijders. De man met de bijnamen ‘de professor’ en ‘de verwoester’ heeft zich altijd trouw achter Baghdadi geschaard – anders was hij ook nooit tot opvolger benoemd.

Banden met Al Qaida

De twee hebben samen veel meegemaakt. Zo zaten ze in 2003 vanwege hun banden met Al Qaida gezamenlijk gevangen in het Irakese kamp Bucca. Voor Al Qaida leidde Qardash een shariarechtbank, totdat hij zich aansloot bij IS. Daar zou hij al enige tijd de operationele leiding hebben gehad, terwijl Baghdadi meer op de achtergrond de symbolische leider was.

Toch is het onzeker of Qardash echt de positie kan innemen als sterke man binnen IS, dat weliswaar geen territorium meer heeft in Syrië of Irak, maar nog wel ondergronds functioneert als terroristische organisatie. Volgens de Amerikanen zijn er nog zeker drie hoge IS-functionarissen die de macht kunnen overnemen. Op hun hoofden staan hoge prijzen. Ook IS-kenners noemen de namen van verschillende personen die nu de leiding zouden kunnen overnemen.

Bovendien is Qardash nooit benoemd tot opvolger van Baghdadi als kalief van de zelf uitgeroepen staat die IS bestuurde. De functie van kalief heeft binnen de groep veel aanzien, ook al bestaat het kalifaat niet meer. IS-kenner Remy Mahzam (school voor internationale betrekkingen RSIS, Singapore) betwijfelt of Qardash ‘genoeg charisma en spirituele invloed’ heeft om de vorige leider in alle opzichten te kunnen vervangen. Baghdadi liet zich in 2014 als kalief uitroepen tot ‘leider van alle moslims’ en volgens Mahzam is Qardash nog lang niet zo ver.

Zelfs als Qardash het leiderschap met succes weet over te nemen, dan krijgt hij, aldus Mahzam, te maken met verdeeldheid in de top van IS. Juist nu de organisatie versnipperd is in cellen, die verspreid over een groot gebied tamelijk los van elkaar moeten opereren, zal het voor hem lastig worden alle touwtjes in handen te krijgen. Wellicht zullen sommigen binnen IS de nieuwe leider niet accepteren. De organisatie is verdeeld in facties, met lokale leiders in onder andere Tunesië, Saoedi-Arabië en Irak. Of Qardash hun steun krijgt, hangt volgens Mahzam af van de visie en strategie die hij de komende tijd zal presenteren.

Abdullah Qardash.Beeld Twitter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden