Dit is de moeder achter het fietsfilmpje dat viraal gaat

Een filmpje van een Nederlandse moeder die met drie kinderen op één fiets zit, is sinds dinsdag meer dan 3,6 miljoen keer bekeken. Het filmpje werd in anderhalve dag tijd ruim 40.000 keer gedeeld. De moeder is Pien Schaap (48) uit Amsterdam. Het filmpje blijkt bijna vier jaar oud.

Maxime Smit
Een filmpje van een Amsterdamse moeder met drie kinderen op één fiets ging de afgelopen uren viral. Beeld Facebook
Een filmpje van een Amsterdamse moeder met drie kinderen op één fiets ging de afgelopen uren viral.Beeld Facebook

Tot maandag had Pien Schaap geen idee dat ze überhaupt ooit gefilmd was toen ze twee kinderen en een leenkind op één fiets door de Haarlemmerstraat sjouwde, vlakbij waar ze woont. De video (zie onder) werd dinsdagmiddag op de Facebookpagina Stuff Dutch People Like gepost en is al meer dan 3,6 miljoen keer bekeken. 'Een vriendin tagde mij,' zegt Schaap. 'Ik had geen idee.'

Het filmpje blijkt bijna vier jaar oud en ook de makers hebben zich inmiddels gemeld. Het zijn twee Hongaren: Gábor Kürti en Áron Halász. Halász is zelf te zien in het filmpje. Hij loopt halverwege door het beeld met een camera in zijn handen.

De twee postten destijds - maart 2012 - een foto van Schaap plus kinderen op een Hongaars blog over fietsen, samen met tientallen foto's van Nederlandse fietsers. Het filmpje zette Halász op YouTube, waar het tot begin deze week slechts 43.000 keer was bekeken.

Excuses
Kürti en Halász zijn voorzitter en woordvoerder van een ngo die fietsen promoot in Hongarije. Het filmpje hadden ze gemaakt op een trip naar Nederland. 'We wilden kijken hoe fietsen werkt in Nederland, om te leren van de beste fietsers.'

Hoe het uiteindelijk bij Stuff Dutch People Like terecht is gekomen is hun niet duidelijk. Er is in elk geval geen toestemming gevraagd. Niet helemaal netjes, vinden de twee, maar aangezien fietsen op deze manier nóg meer wordt gepromoot, maken ze er verder geen punt van. Halász heeft in de tussentijd wel een excuusberichtje aan Pien Schaap gestuurd via Facebook. 'Voor de overlast die we misschien hebben veroorzaakt.'

Veel reacties
Schaap zelf (rechts te zien op een foto anno nu) werkt in het dagelijks leven bij het Van Gogh Museum. Ze zegt gigantisch veel reacties gehad te hebben sinds dinsdag.

Op de Facebookpagina Stuff Dutch People Like staan daar overigens ook veel negatieve reacties bij van mensen - meestal niet-Nederlands - die Schaaps fietsgedrag gevaarlijk noemen. Anderen nemen het weer voor haar op. Zelf zegt Schaap dat ze speciaal een stevige transportfiets had gekocht en dat ieder kind netjes een eigen zadeltje en voetsteunen had. Op de achterkant van de fiets zat een duozitje gemonteerd, op de voorkant een ander zitje.

Schaaps kinderen - nu acht en negen jaar oud - fietsen inmiddels gewoon zelf, vertelt ze. Hetzelfde geldt voor het kindje voorop - een vriendje. 'Bovendien: voor kinderen die zelf fietsen is de Haarlemmerstraat helemáál gevaarlijk,' zegt ze.

Oproep: hoeveel kinderen kunt u op een fiets kwijt? Mail ons uw foto.

'Fietsmoeder' Pien Schaap anno 2016 Beeld Pien Schaap
'Fietsmoeder' Pien Schaap anno 2016Beeld Pien Schaap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden