PlusProfiel

Dit is de man achter de ontspoorde demonstraties

Wie is Michel Reijinga (52), de man die het eerste vuurtje aanwakkerde onder de uit de hand gelopen manifestaties op het Museumplein in Amsterdam en in Eindhoven?

Raounak Khaddari
Michel Reijinga bij Lockdown News Network Beeld LNN
Michel Reijinga bij Lockdown News NetworkBeeld LNN

Als het aan Michel Reijinga ligt, is er tot aan de verkiezingen elke zondag een manifestatie ‘waar iedereen die ontevreden is zich verenigt’. Het doel is ervoor te zorgen dat er nooit meer een kabinet-Rutte komt.

De vader van twee dochters is het ‘helemaal zat’, zei hij nog geen twee weken geleden in een video van het omstreden LNN Media, ook wel bekend als Lockdown News Network. Volgens Reijinga is er een waslijst aan dingen die premier Rutte niet goed heeft gedaan, dus roept hij mensen op zelf na te denken: wat heeft Rutte wél goed gedaan? De coronamaatregelen zijn ‘de druppel die de emmer laat overlopen’.

Toekomst

Met zijn beweging ‘Nederland in verzet, weg met dit kabinet’ – inmiddels meer dan 18.000 volgers op Facebook – wil hij ervoor zorgen dat mensen nooit meer op Rutte stemmen. Ook zegt hij op te komen voor zijn kinderen en kleinkinderen, van wie de toekomst ‘echt’ op het spel staat. Zijn eigen toekomst staat overigens even on hold: Reijinga zit naar eigen zeggen sinds 2019 thuis met een burn-out. Daarna onderging hij een zware operatie waardoor hij opnieuw lang aan huis gekluisterd is.

Dat is weleens anders geweest. Na zijn carrière als marktkoopman op de Albert Cuyp organiseerde Reijinga, die nu in Amstelveen woont, evenementen in binnen- en buitenland met Hollandse artiesten. Behalve Dries Roelvink behoorden Danny Froger, Tino Martin en Robert Leroy tot het repertoire.

Zijn liefde voor ‘rechts’ is kraakhelder. Het liefst had Reijinga gezien dat Pim Fortuyn het land regeerde, maar Wilders en Baudet krijgen ook een ‘like’. Hij roept mensen op om rechts te stemmen. Al weet de ondernemer tegelijkertijd dat hij met zijn ‘harde boodschappen’ de massa niet meekrijgt. Om iedereen tevreden te stellen, is hij de afgelopen tijd neutralere berichten gaan verzenden op sociale media. “Want ik wil zoveel mogelijk mensen de straat op hebben.”

Einzelgänger

De ondernemer, die niet failliet is verklaard maar het afgelopen jaar wel vlak voor kerst is uitgeschreven bij de KvK wegens een gebrek aan baten, zegt dat hij als een einzelgänger te werk gaat. Hij wil geen mensen ter ondersteuning, maar ‘werkt vanuit eigen kracht’. “Dan weet ik zeker dat het goed is.”

De praktijk wijst echter op het tegendeel. Reijinga werd bij de eerste demonstratie opgelicht voor 850 euro door in te gaan op een aanbod voor luchtreclame boven het Museumplein. Het bleek een tegenactie, waarvoor Reijinga zelf betaalde.

En ook afgelopen zondag ging het niet zoals hij wilde. Maandagochtend laat Reijinga, die onder kennissen bekendstaat als ‘een Amsterdamse gozer, maar geen reller’, in een schriftelijke reactie weten dat de rellen in Nederland hun doel voorbijschieten. Hij vergelijkt zondag met een voetbalwedstrijd. “Daar waar voetbalwedstrijden vaak ontsierd worden door een kleine groep relschoppers, is dat ook hier de constatering. De goeden hebben vaak onder de kwaden te lijden. Elke vorm van geweld keur ik namens Nederland in verzet af, ook politiegeweld!”

Aankomend weekend wil Reijinga onder het mom van ‘geen demonstraties, maar louter koffiedrinken’ koffiebekers uitdelen met de tekst ‘drink koffie voor vrijheid’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden