Dit is de kandidatenlijst van de PvdA Amsterdam

Advocaat en voormalig Officier van Justitie Hendrik-Jan Biemond is de hoogste nieuwe binnenkomer op de PvdA-verkiezingslijst. Hij staat op nummer drie achter lijsttrekker Marjolein Moorman en raadslid Sofyan Mbarki.

Michiel Couzy
PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman Beeld Charlotte Odijk
PvdA-lijsttrekker Marjolein MoormanBeeld Charlotte Odijk

Hendrik-Jan Biemond (48) kreeg landelijke bekendheid als Officier van Justitie die de fraudezaak tegen bestuurders van Ahold leidde. Bij het supermarktconcern was begin deze eeuw boekhoudfraude geconstateerd. De bestuurders zijn, in hoger beroep, veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf en boetes.

Biemond, al enige tijd lid van de PvdA, is partner bij Allen & Overy, een internationaal advocatenkantoor aan de Apollolaan.

De lijst van de PvdA wordt aangevoerd door Marjolein Moorman (43). Zij is nu al fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad. Sofyan Mbarki (33) staat op nummer twee. Hij zit al in de raad, is lid van de Onderwijsraad en zat voorheen in het management van het Calvijn College in Nieuw-West.

PvdA heeft nu tien zetels in de raad. Van de huidige fractie staan, naast Moorman en Mbarki alleen nog Carolien de Heer (41, nummer 4) en Dennis Boutkan (51, nummer 6) op de lijst. De overige zes raadsleden stoppen.

Controverse
Nenita de la Rose (61) komt binnen op nummer vijf. Zij is voorzitter van de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR). De la Rose heeft twintig jaar gewerkt voor de gemeente, onder meer in Zuidoost en gaf leiding aan Child Helpline International, een netwerk van kinderhulplijnen. Ze is getrouwd met Marcel de la Rose, die voor de PvdA stadsdeelvoorzitter was in Zuidoost.

Jeroen van Berkel (48) staat ook in de top-tien. Hij is nu bestuurder in West en ging de strijd aan met Moorman om het lijsttrekkerschap van de partij.

Nieuw in de top-tien zijn ook Lian Heinhuis, (30), die werkt voor Porticus, de filantropische organisatie van de familie Brenninkmeijer, Nisan Sarican (40), lid van de bestuurscommissie in Zuid en Arjan Miedema (30), lid van bestuurscommissie in Oost en leraar biologie.

De PvdA-lijst leidde al tot controverse. Münire Manisa, lid bestuurscommissie Nieuw-West, zegde haar lidmaatschap op van de partij, toen ze hoorde dat ze niet op de lijst zou komen, omdat de PvdA op zoek was naar een meer verbindende kandidaat.

Zie ook: Marjolein Moorman: 'Politiek doet ertoe, ook in Amsterdam'

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Volg onze speciale Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden