Dit is de andere schaduwkant van het groeiende toerisme in Amsterdam

Ook uitzendbureaus in Amsterdam buiten Poolse en andere arbeidsmigranten uit. De SP probeert een idee van de schaal waarop te krijgen.

Jesse Beentjes
Veel arbeidsmigranten durven niet over de misstanden te praten, omdat ze bang zijn dat de verhalen naar hen zijn te herleiden en ze dan hun baan kwijtraken Beeld anp
Veel arbeidsmigranten durven niet over de misstanden te praten, omdat ze bang zijn dat de verhalen naar hen zijn te herleiden en ze dan hun baan kwijtrakenBeeld anp

Het is wat muf in het vergaderzaaltje op de tweede verdieping van de Stopera. SP-fractiemedewerker Robert Brand luistert aandachtig naar de verhalen van twee Poolse kamermeisjes over de misstanden die ze tegenkomen tijdens hun werk als uitzendkracht in verschillende Amsterdamse hotels.

"Je huurt een kamer van het uitzendbureau, die je deelt met twee of drie andere mensen die je niet kent, zowel mannen als vrouwen," zegt een van hen in het Engels. "Er wordt vierhonderd euro per maand van je salaris ingehouden als huur en dan zegt het uitzendbureau dat je er nog blij mee moet zijn ook."

De luisteractie van de SP is het gevolg van een in juni gepubliceerd rapport van Fairwork Nederland over de slechte omstandigheden waaronder veel Poolse arbeidsmigranten in Nederland werken. Dat rapport was van algemene aard: het ging ook over Polen die in de kastuinbouw werken.

Schaduwkant
Een artikel in Het Parool bracht de SP echter op het spoor van de uitbuiting, onderbetaling en discriminatie waarmee Poolse uitzendkrachten in hotels te maken krijgen. Brand: "Het is een andere schaduwkant van het groeiende toerisme in Amsterdam. Naast bewonersoverlast en Airbnb-misstanden is er ook sprake van slechte arbeidsomstandigheden."

Brands partij werkt aan maatregelen om dergelijke misstanden te voorkomen, een centraal informatiepunt in het gemeentehuis waar arbeidsmigranten worden geïnformeerd over hun rechten is een optie. Maar om dat voor te kunnen stellen, heeft de partij eerst cijfers nodig over de omvang van het probleem.

Een van de vrouwen vertelt over haar werk in een hotel op Schiphol, waar ze onder hoge werkdruk dagen van acht uur maakte, vijf dagen per week.

"Aan het einde van de maand kreeg ik maar tweehonderd euro uitbetaald en bleek dat ze me officieel maar voor twee uur per dag hadden ingezet. Daar was volgens het bureau niets aan te doen, pech voor mij. Met aftrek van de ingehouden huur bleef er niet veel meer over, soms had ik zelfs een schuld bij het uitzendbureau."

Angst
Veel arbeidsmigranten durven niet over de misstanden te praten, omdat ze bang zijn dat de verhalen naar hen zijn te herleiden en ze dan hun baan kwijtraken. "Maar we moeten spreken," zegt een van de vrouwen.

"Pas dan kunnen we de situatie verbeteren, ook voor de Filipino's, Spanjaarden en Portugezen die in de hotels werken. Toeristen die naar een mooi Amsterdams hotel komen, hebben er geen idee van wat zich daar afspeelt."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden