Dit huis lijkt een koopje, tot je de erfpacht hoort

Amsterdam zet een appartement naast de wevershuisjes aan de Vijzelgracht te koop voor 250.000 euro. Maar de gemeente houdt de grond en vraagt meer geld voor de erfpacht dan voor het hele huis.

Ton Damen
null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

Huizenkopers kunnen op Funda een prachtig Amsterdams appartement vinden. Verkoper is de gemeente zelf. De woning van 110 vierkante meter met drie kamers aan de Derde Weteringdwarsstraat 44 kost 250.000 euro.

Het is een van de huisjes die de gemeente aankocht toen ze in 2008 samen met wevershuisjes verzakten door de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

Addertje
De gemeente knapte de rijksmonumenten op en biedt ze te huur of te koop aan. Van de tien woningen heeft de gemeente er nog twee in portefeuille. De entree van dit huis, zelf geen wevershuis, is in het souterrain en de woning loopt door naar de eerste en tweede verdieping van Vijzelgracht 20.

Makelaar Martijn Peters van Peters & Partners heeft met collega-kantoor Ameo het exclusieve recht vastgoed voor de gemeente te mogen verkopen. Hij verkocht de woning in 2018 al eens, maar die koop werd ontbonden.

Er zit namelijk een addertje onder het gras. Amsterdam verkoopt de woningen zonder grond. De erfpachtcanon bedraagt bij dit huis 8652 euro per jaar, 721 euro per maand. De erfpacht kan wel voor eeuwig worden afgekocht, maar dat kost 362.000 euro, ruim een ton meer dan de koopprijs.
Amsterdam verkoopt de woning bij inschrijving, zodat die vraagprijs eerder een bodembedrag wordt. De biedingstermijn sluit 18 maart.

Lage vraagprijs
Koen de Lange van de Stichting Erfpachters Belang Amsterdam vindt Amsterdam gewiekst. "De aandacht van de koper wordt getrokken door de lage vraagprijs," zegt hij. "De werkelijke prijs wordt pas helder in de rest van de tekst."

De Lange denkt dat de gemeente hoopt dat iemand de woningmarkt niet begrijpt en te duur koopt. Hij brengt in herinnering dat Amsterdam het huis vorig jaar nog te koop zette voor 150.000 euro. De erfpacht bedroeg toen 420.000 euro. "Bizar. Dit druist in tegen de eigen principes van de gemeente, die stelt dat de erfpacht niet hoger mag zijn dan 49 procent van de waarde van het pand."

Peters doet geen uitspraak over de bijzondere manier waarop dit huis te koop komt. De gemeente laat weten dat kopers zorgvuldig worden voorgelicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden