PlusBlikvangers

Dit hekwerk doet denken aan een gigantisch stripverhaal

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme ­beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Dit keer: een hekwerk van Nacisse Tordoir.

Peter van Brummelen
Ronde vormen wervelen om elkaar heen in het hekwerk van Tordoir Beeld Carly Wollaert
Ronde vormen wervelen om elkaar heen in het hekwerk van TordoirBeeld Carly Wollaert

Ooit onderhield de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij een lijndienst op Barcelona. Was hij er nog maar; met de boot helemaal naar de Catalaanse hoofdstad, dat is toch een stuk romantischer dan in een paar uurtjes met een budgetvliegtuig. De geschiedenis leeft voort in de naam van het Barcelonaplein, aan de zuidkant van het KNSM-eiland.

Waar ooit havendepots waren, staat nu een groot wooncomplex, dat 321 woningen herbergt. Centraal ligt een plein dat aan één kant, ook weer aan de zuidzijde, is gedecoreerd met een enorm hekwerk. De cirkelvorm loopt erin door. Zowel de architect van het wooncomplex, Bruno Albert, als de kunstenaar die het hekwerk ontwierp, Nacisse Tordoir, is een Belg.

Dat de eerste een Waal is en de tweede een Vlaming leidde aanvankelijk tot wat commumicatieproblemen, wrijving ook, maar naar verluidt kwamen ze er met flink wat champagne en oesters uiteindelijk toch samen wel uit.

Geborgenheid en gemeenschapsgevoel, dat waren de uitgangspunten voor architect Albert. Het hekwerk van Tordoir, ongetwijfeld het grootste van de hele stad, sloot daarbij aan.

Stripverhaal
Antwerpenaar Tordoir, een internationaal gevierde kunstenaar, in Amsterdam adviseur aan de Rijksacademie, maakte eerder al werk waarbij kleine paneeltjes tezamen een geheel vormden. Die manier van werken keerde terug in zijn hek op het Barcelonaplein, dat zijn eerste werk in de openbare ruimte was. Het bestaat uit vierkanten van 3,30 bij 3,30 meter waarin zich, zeker bij helder weer, makkelijk figuratieve vormen laten herkennen.

Zonder titel

Sinds 1993
Kunstenaar Narcisse Tordoir
Waar Barcelonaplein

We zien een pijp, bloemen, een boeddha, diverse heren en dames, een bel en een brood met een mes.

En op een site van de gemeente lezen we dit: 'Een aantal afbeeeldingen zoals een bot of een sleutelgat, verwijzen in hun vorm naar mannelijke of vrouwelijke geslachtsorganen of een combinatie daarvan.' Ja, verdomd. Een gigantisch stripverhaal, daar doet het aan denken, ook omdat sommige van die mannen en vrouwen ballonnen bij hun mond hebben.

De vrees van toekomstige bewoners dat zij zich door dat enorme hekwerk opgesloten zouden voelen bleek ongegrond; het kunstwerk maakt ondanks zijn afmetingen en materiaal (staal) een lichte, elegante indruk.

Maar de vrees dat het hek door kinderen beklommen zou kunnen worden, bleek niet onterecht. De onderste vakken waren zo hoog dat ze onmogelijk te bereiken waren, zo werd gezegd. Maar in 2009 slaagde een jongetje er wel degelijk in helemaal naar boven te klauteren.

Eenmaal daar durfde hij niet meer terug. Drama, paniek. Hij raakte nog verkleumd ook. Maar het is goed gekomen.

Bekijk het overzicht met alle blikvangers uit deze serie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden