PlusBlikvangers

Dit hek van Joost Conijn lijkt een beetje dronken

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Vandaag: Poort met een draai.

Door het openen van de poort, komen de spijlen horizontaal en ontstaat een klimrekBeeld Tammy van Nerum

Het is deels een gewoon hek, met verticale spijlen van roestvrij staal. Maar in het midden van dit hek van het Amstelpark, bij entree De Borcht, zit een poort die geopend wordt door hem te kantelen over een hoek van 45 graden. Wat hier verticaal was, wordt zo horizontaal. In open toestand lijkt dit hek van Joost Conijn een beetje dronken, zoals het wankel voorover lijkt te hellen.

Dit is niet de eerste poort van Conijn. Van een doorgezaagde auto maakte hij er een die automatisch opent als je eropaf komt rijden. Conijn had die natuurlijk voor een parkeergarage kunnen plaatsen, maar dat lag te veel voor de hand. Hij koos in 1997 een locatie in de woestijn in Marokko. Stel je voor: een poort in the middle of nowhere.

Misschien was hij naar aanleiding van dat werk wel een van de vijf kunstenaars die door stadsdeel Zuid werden gevraagd een nieuwe entree voor het Amstelpark te ontwerpen. Het grote verschil met de doorgezaagde auto was dat deze poort ook werkelijk een functionerende poort moest zijn.

Tweede functie
En inderdaad sluit het hek bij entree De Borcht het Amstelpark af. Het werkt, maar het is niet per se handig. Bij de onthulling van het kunstwerk in 2006 mocht Conijn de sleutel overhandigen aan de man die verantwoordelijk is voor het dagelijkse openen en sluiten van het park.

Tot zijn verrassing liep de man wat te mopperen. Dit hek heeft namelijk geen slot op navelhoogte, maar moet aan de grond worden vastgezet. Hoe mooi het ook is, Conijn had er geen moment bij stilgestaan dat deze man nu elke dag moet bukken.

Poort met een draai

Sinds 2006
Kunstenaar Joost Conijn
Waar De Borcht, Ingang Amstelpark

Het hek heeft nog een tweede functie: doordat de spijlen van het geopende hek horizontaal komen te liggen, kunnen kinderen het gebruiken als klimrek. Conijn wilde namelijk niet alleen een entree maken, maar ook een ontmoetingsplek, een plek om op te zitten. Daar was niet iedereen blij mee.

Riskant
Conijn: "Kinderen mogen in bomen klimmen en daaruit vallen. Maar zodra ze van een hek vallen is een ambtenaar daarvoor verantwoordelijk en wordt het een politiek probleem. Dus ik kreeg het verzoek om te zorgen dat er geen kinderen op konden klauteren, er kwam zelfs een suggestie om er een hekje omheen te plaatsen."

Het hek ziet er inderdaad wat riskant uit, zoals het voorover helt. Conijn zegt echter vijftien centimeter aan veiligheidsrapporten te hebben in zijn boekenkast; dit hek vormt heus geen gevaar voor kinderen. Na gelobby van onder meer een enthousiaste, gepensioneerde VVD'er, besloot het stadsbestuur dat alles oké was. Het hek kreeg dus geen hek.

Bekijk het overzicht met alle blikvangers uit deze serie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden