Plus Column

Dit heb ik geleerd van Donald Trump

Theodor Holman Beeld Wolff

Wat leer ik van Trump?

Dat het stom is als je de dingen duidelijk zegt en dat het heel vreemd is als je stelt dat je bepaalde zaken fantastisch of groots vindt, of gigantisch. Dat valt verkeerd.

Evenals vaderlandsliefde. Door Trump besef ik dat je als gekozen politicus geen vaderlandsliefde mag uitstralen. Dat doet nog te veel aan de Tweede ­Wereldoorlog denken, ­vermoed ik.

Ik leer tevens van hem dat je je vooral niet aan je verkiezingsbeloften moet houden.

Trump doet dat juist wel en dat komt hem op een slechte pers te staan. Hij zegt bijvoorbeeld: ik wil een muur en dan mag die muur er eigenlijk niet komen, terwijl de mensen hem juist vanwege die muur hebben ­gekozen.

Die muur vindt men onmenselijk, omdat men meent dat je zomaar een grens moet kunnen passeren. Dat Trump dat niet wil, schijnt buitengewoon stom te zijn.

Zo heeft hij ook gezegd dat hij Amerikaanse soldaten weg gaat halen uit Syrië. Daar wint hij de verkiezingen mee en hij haalt vervolgens die soldaten weg... Fout. Hij moet die ­soldaten laten zitten.

Daar leer ik dus van.

Dat er onder Trump tot op heden minder oorlog is dan onder de vorige president, siert hem ook niet werkelijk, begrijp ik.

Dat hij, zoals hij heeft aan­gekondigd, de handelsakkoorden met China aanpakt, ­omdat Amerika daar nadeel van ondervindt, wordt Trump eveneens niet in dank afgenomen.

En natuurlijk moet je als president geen relaties aanknopen met de onbetrouw­bare leider van Noord-Korea, omdat je denkt dat je met die mensen handel kunt drijven. Handel drijven, bah! Niet ethisch. Met Iran wel, maar met Noord-Korea niet.

Nee, die Trump is zo rot als het maar kan.

De economie in Amerika gaat tegenwoordig beter dan onder Obama, maar dat is echt geen reden om hem te bejubelen. Integendeel.

En wat ik zeker van Trump heb geleerd, is dat het lullig is als je Navolanden aan hun ­verplichtingen houdt. Waarom moeten die Navolanden doen wat ze hebben afgesproken?

Laat ze, leerde ik.

Het moge uit het boven­staande duidelijk zijn dat Trump een volslagen idioot is. En daarom een gevaar. Dat heb ik zeker geleerd.

Ik denk dat wij er daarom in Nederland goed aan doen om elke dag in onze talkshows en nieuwsprogramma's Trump duidelijk te maken dat hij ­gestoord is.

Dat zal hem leren.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden