'Dit gaat nergens over'

Op één na alle 22 Hells Angels die in de ogen van justitie een criminele organisatie vormen, kwamen opdraven voor de eerste zittingsdag in de Amsterdamse rechtbank. Het paste net. Inhoudelijk was het een dag van inleidende beschietingen.Ze zaten er ontspannen bij. Beetje rondkijken, achterover leunen, beetje dollen met de tekenaars achter in de rechtszaal ('Kan je niet een stukkie van mijn dikke kop af gummen?'). Van de 22 Hells Angels die volgens justitie een misdaadbende vormen, was alleen een Kampense Angel weggebleven, die een paar jaar geleden in bad standing uit de club was gezet. De rest was in vol ornaat naar de rechtbank gekomen - behalve de prominente Amsterdamse Hells Angel Harrie Stoeltie, die in burger was.

Ze vulden de zaal aardig, met achter zich hun advocaten. Als eentje tussendoor even naar de wc wilde, was het dringen.

Het is wel zo beleefd om op zo'n eerste dag voor de rechtbank te verschijnen, hadden de Angels en hun advocaten bedacht. Wat de inhoud van de zaak betreft, was hun aanwezigheid niet al te zeer van belang. Zoals dat gaat op dag één van een megaproces dat zich maanden zal voortslepen, ging de eerste dag op aan de verweren vooraf.

Zes van de twintig advocaten vinden dat justitie met de zaak 'niet ontvankelijk' moet worden verklaard, vanwege allerhande missers in het onderzoek.

De dagvaarding is te vaag, nu daar voornamelijk op staat dat het openbaar ministerie in de Hells Angels een misdaadbende ziet. Bij geen van de verdachten staat gedetailleerd uitgelegd op grond van welke concrete misdrijven justitie dat zo ziet.

''Deze zaak doet denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer: het gaat allemaal nergens over,'' zei advocaat Huib Struycken van 'president' Daniël 'Unu' Uneputty van de Amsterdamse Hells Angels.

De zaken die justitie in het dossier aanvoert, zijn vaak oud en wat de anderen dan direct bij die specifieke zaken betrokken verdachten daar mee te maken hebben, staat nergens beschreven. ''Justitie vervolgt een willekeurige groep. Als ze de Hells Angels echt een criminele organisatie vindt, snap ik niet waar de rest van die 150 leden zijn.''

Veel erger nog: het strafdossier is 'bewust leugenachtig opgesteld en gefalsifieerd'. Het is allemaal stemmingmakerij, getuigen zijn onder druk gezet tegen de Angels te verklaren en hun verhaal is aan de wensen van justitie aangepast. Van een eerlijk proces is geen sprake.

Na Struycken hielden zijn vier confrères vergelijkbare betogen. Het dossier en de tenlastelegging zijn 'onleesbaar' en ook nog eens 'onbegrijpelijk' en justitie is bij de Hells Angels binnengevallen in de hoop bewijzen tegen hen te vinden, in plaats van binnen te vallen op grond van aanwijzingen dat het ernstig mis is, zoals het hoort. Justitie is op jacht in plaats aan waarheidsvinding te doen.

Officier van justitie Michiel Zwinkels wekte niet de indruk erg van zijn stuk te zijn gebracht door alle aantijgingen. De advocaten konden beweren dat hun cliënt geen misdrijven heeft gepleegd die in het dossier zijn opgenomen, maar daarom heeft justitie de Angels nu juist 'artikel 140' tenlastegelegd: de deelname aan een criminele organisatie.

''Wat wij moeten bewijzen, is dat elke verdachte deelneemt aan de organisatie en daarom terecht als verdachte is aangemerkt. Daarna komt de volgende stap en moeten wij gaan bewijzen dat de organisatie misdrijven pleegt. Het is een misverstand dat je alleen kunt worden vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie als je zelf strafbare feiten hebt gepleegd.''

Dat nu pas 22 Hells Angels in de verdachtenbankjes zitten, heeft te maken met het feit dat een veel grotere groep in een rechtszaak niet is te hanteren. Zwinkels: ''Dat is met name om 'proceseconomische redenen' zo gekozen. Later zullen we nog een beslissing nemen in de zaak tegen de anderen.''

Vanochtend maakte de rechtbank bekend alle bezwaren van de raadslieden van tafel te hebben geveegd. De officieren van justitie kunnen nu de tenlastelegging voordragen en het proces kan echt beginnen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden