PlusColumn

Dit gaat een ­column met een godwin worden

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Dit gaat een ­column met een godwin worden, maar dat doe ik om dom en naïef gepruttel aan te tonen.

Petra Stienen.

Zij is lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Euro­pa (D66) en moest stemmen over een rapport waarin werd betoogd dat de sharia ­onverenigbaar is met de ­mensenrechten.

Anders gezegd: steun de ­shariarechtbanken niet, waar ook ter wereld, want die zijn zeer slecht voor (de emancipatie van) de vrouw.

Petra Stienen - jarenlang in het Midden-Oosten gewoond - onthield zich van stemming. Pardon? Ja, onthield zich van stemming.

De reden? Stienen zegt in een stemverklaring onder meer: "Het rapport zou gelezen ­kunnen worden alsof alle ­Europese moslims hierachter staan. Terwijl juist veel ­Europese moslims hun geloof belijden en tegelijkertijd ­mensenrechten respecteren."

Petra Stienen - en nu komt de godwin - redeneert als een vrouw die in de Tweede ­Wereldoorlog Duitse nazi's als buren had en de vraag moet beantwoorden wat ze van ­nazi's vindt en zegt: "Veel Duitsers zijn nazi, maar sommige Duitsers niet en zij respecteren de Nederlanders. En daarom onthoud ik me van kritiek op de buren. Ik denk zelfs dat het veel beter is als we elkaar niet als vijand zien."

Petra Stienen vindt dus dat dat rapport (nota bene geëntameerd door Pieter Omtzigt van het CDA) en de stemming daarover moslims in de hoek drijft. Zij ziet niet - en daarin is zij dus schokkend naïef - dat deze resolutie bedoeld is om de onmenselijkheid van de sharia aan te tonen. En mocht zij dit tóch zien, dan betekent het dat zij de sharia niet als onmenselijk beschouwt.

Dat zou van de VVD - die net als D66 in de Europese alliantie Alde zit - en D66 een meer dan dubieuze tournure zijn. Ik ben benieuwd of Rutte of Dijkhoff of Jetten het hiermee eens zijn.

Het onthouden van een stem heeft iets lafs, zeker bij een ­belangrijk politiek besluit dat gaat over mensenrechten of geen mensenrechten.

Wie in zulke gevallen zijn stem niet laat horen, heeft ook niets te zeggen. Wat ben je dan voor politicus?

Wat Stienen (arabist) mogelijk heeft gedreven, is haar loyaliteit aan de moslimlanden. Dat waren ook de ­enige lidstaten uit de raad die zich tegen die ­resolutie hebben gekeerd (Albanië, Azerbeidzjan en Turkije).

Stienen toont aan hoe onder het mom van politiek intellectualisme lafheid en egocentrisme als een fatsoenlijke keuze kunnen worden uitgelegd, terwijl juist sprake is van het tegendeel!

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden