Dit betekent de ov-staking maandag voor Amsterdam

Een landelijke stakingsactie van de vakbonden zorgt maandagochtend voor problemen in het openbaar vervoer in en rond Amsterdam.

Beeld anp

Treinen

Wie maandagochtend vroeg met de trein naar z'n werk moet, kan beter ander vervoer zoeken. De eerste treinen van de dag rijden namelijk niet. Een deel van de NS-medewerkers gaat pas na 7.06 uur aan het werk, 66 minuten later dan de bedoeling is.

Pas dan zullen er dus treinen gaan rijden, maar dat zal niet meteen volgens planning gaan. "Dit werkt bij ons in de hele dienstregeling door. Dat betekent dat we de hele dag moeite zullen hebben om treinen op tijd te laten rijden," aldus de NS.

Omdat nog niet duidelijk is hoeveel treinmedewerkers mee zullen doen aan de acties, raadt de NS aan om kort voor vertrek de reisplanner te checken.

Metro

Ook de eerste metro's zullen niet voor 7.06 uur vertrekken. Maar ook daarna zal de ochtendspits volgens het GVB ontregeld zijn. Het kan volgens de vervoerder door technische redenen tot een uur duren voordat bijvoorbeeld de eerste metro 52 in Noord uitrijdt en het station geopend wordt.

Tram

De verstoring in het tramverkeer kan eveneens een stuk langer duren dan de staking van ruim een uur. Dat komt omdat trams uit de remise vanaf dan nog naar de juiste plek moeten rijden. Volgens het GVB kan het daarom een uur tot anderhalf uur duren voordat de dienstregeling weer in orde is.

Beeld Lin Woldendorp

Bus

Ook de bussen in de stad vertrekken pas na 7.06 uur uit de garage. Dat heeft ook invloed op de vertrektijden van de eerste ritten daarna. Bussen die normaal al voor 6.00 uur vertrekken, zoals Schipholshuttles 245/246/247, rijden helemaal niet.

Chauffeurs van de regiobussen van Connexxion en EBS staken niet. EBS, de vervoerder die rijdt in de regio Waterland, raadt reizigers toch aan tot na de staking te wachten. Er worden namelijk geen extra bussen ingezet, wat betekent dat het flink druk kan gaan worden. Ook Connexxion zegt de gewone dienstregeling te volgen.

Verder stopt EBS tijdens het stakingsuurtje niet op andere Amsterdamse haltes dan Sloterdijk, Centraal en Noord. 'Dit vanwege het feit dat dit als besmet werk gezien wordt,' aldus de vervoerder.

Pont

De veerponten over het IJ en het Noordzeekanaal varen wel gewoon.

Pensioen naar 66 jaar

De spoorbonden CNV, FNV en VVMC houden de werkonderbreking om te pleiten voor handhaving van de pensioenleeftijd op 66 jaar. Als symbolische verwijzing naar de pensioenleeftijd wordt het werk daarom 66 minuten neergelegd.

"We geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken. Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen. Daarom hopen we dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie," zegt FNV-bestuurder Henri Janssen.

Maandag geldt in veel sectoren als landelijke actiedag voor het pensioen. Zo zijn er ook acties in de bouw, de metaal en de schoonmaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden