Diskwalificatie? Anouk zong festivallied Birds al in 2011

Anouk heeft een couplet en refrein van Birds al in november 2011 gezongen in de radioshow van Giel Beelen. Dat zei de dj in zijn ochtendshow vandaag. Volgens de regels van het festival mag een lied niet zo vroeg voor het festival worden gezongen, aldus de website Songfestivalvisie.nl.

Het fragment is te beluisteren vanaf de zevende minuut. 'Het wordt heel groots, heel bombastisch. Een soort soundtrack wordt het,' zei Anouk na afloop. 'Ik denk ook dat ik geen drums wil gebruiken.'

De EBU, de organisatie achter het Songfestival, moet beslissen of ze nu mee mag doen aan het festival. Een lied mag namelijk niet voor 1 september 2012 naar buiten zijn gebracht. Dit geldt voor zowel een release als online video platforms, social media et cetera. De uitvoerend producent zal besluiten of de opvoering wel of geen valse voordelen heeft gegaan Anouk. Het is niet waarschijnlijk dat een fragment, gezongen via de telefoon daar onder valt. De goedkeuring van de uitvoerend producent, in samenspraak met de referentiegroep van verschillende landen, zijn doorslaggevend voor het besluit of de inzending wel of niet wordt goedgekeurd.

Demo
Anouk zong het fragment van de demo via de telefoon voor een klein stukje. Ze bracht dus niet echt het hele lied naar buiten en lijkt er daardoor ook geen profijt van te hebben gehad. In Duitsland deed zich eerder dit jaar een soortgelijk iets voor, en ook hier besloot de organisatie deze liedjes toe te staan. Op 11 maart is een persconferentie over Anouks deelname aan het Songfestival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden